Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Atsipirkti kyšiu – vis dar „norma“

Kaip skelbia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), kol kas tik 35 procentai Lietuvos gyventojų tiki, kad sėkminga kova su korupcija yra jų pačių rankose. Tai yra reikia pačiam neduoti kyšio ir netylėti matant, kad kyšis duodamas ar paimamas – tik tada korupcija būtų išrauta iš gyvenimo. Tokiu požiūriu Lietuva pagal Korupcijos suvokimo indeksą užima vidurio poziciją tarp Europos Sąjungos valstybių.

Policininkės mažina

Taip pat STT ragina Lietuvą siekti, kad gyventume kuo skaidresnėje šalyje – pasivytume skaidriausias Europos šalis, ir primena, jog be tikėjimo, kad galime kažką pakeisti patys, pažangos nepasieksime. Tad ar ateis laikas, kai išvis neduosime kyšio nei medikui, nei policininkui? Kol kas toks klausimas daugelį tik prajuokina – esą tai nepasiekiama.

Kodėl? Todėl, kad duodamu kyšiu siekiama palengvinti savo problemas, ir didžioji visuomenės dalis tai laiko norma.

Štai vien policijos įvykių suvestinės skelbia, kad kyšiai policininkams siūlomi kasdien, ir ne po vieną per dieną. Per tris rugsėjo savaites šalies policijos pareigūnams gyventojai 35 kartus bruko kyšį. Šie gyventojai – įvairūs tvarkos pažeidėjai, užklupti policininkų.

Ir nors vis dar tebegyvo kyšininkavimo atvejų skaičius nemažas, šalies policija skelbia, kad šis reiškinys bent jau policijos sistemoje mažėja. Štai 2014 metais policija užfiksavo 896 policininkų papirkimo (ar tik bandymo papirkti) atvejus, 2015 metais – 816, o 2016 metais – 471 atvejį, kone perpus mažiau.

Policijos vadovai aiškina, kad kyšininkavimas policijos sistemoje mažėja nuo tada, kai buvo įkurtas kovos su korupcija padalinys, kai buvo pradėta griežtesnė šios srities kontrolė ir nuolat skelbiama apie nepakantumą papirkimams.

Dar teigiama, kad kaip viena iš netradicinių formų kovai su kyšininkavimu policijoje – moterys postuose. Tai yra buvo paskirta daugiau moterų dirbti kelių policininkėmis. Mat tarptautiniai tyrimai rodo, kad moterys yra kur kas atsparesnės korupcijai.

Rekordas – moterų

Moterys ir duoda (siūlo) kyšius policininkams gerokai rečiau. Anot statistikos, 2014 metais tarp asmenų, kurie bandė papirkti policijos pareigūnus, moterys sudarė 9 procentus, 2015 metais – 6 proc., o pernai – 5,3 proc. Žinoma, dėl įvairių nusižengimų, kuriuos ir siekiama užglaistyti kyšiu, moterys rečiau įkliūva, užtat ir kyšininkauja jos mažiau, tačiau tiesa ir tai, kad moterys labiau bijo užsitraukti baudžiamąją atsakomybę ir susigadinti reputaciją. O ir vairuotojo pažymėjimą turinčių moterų skaičius Lietuvoje yra žymiai mažesnis nei vyrų.

Taip pat moterys linkusios gerokai rečiau pažeisti Kelių eismo taisykles (KET), o jei jau įkliūva, tai dažniau reiškia emocijas ašaromis, bando prašyti, kad paleistų, ar skambina artimiesiems pasitarti, o ne skuba brukti kyšį.

Bet moterys pirmauja ir kitoje kyšininkavimo statistikos grafoje – būtent jų pasiūlytas kyšis iki šiol yra rekordinis. Tai prieš kurį laiką nutiko Klaipėdos policijoje.

Nustatyta, kad pilietės R. T. ir I. B. Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kriminalinės policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos skyriaus viršininkei (irgi moteriai) kaip kyšį pasiūlė jos nuosavybėn perleisti butą, automobilį BMW ir padovanoti kelionę į Turkiją. Šio pasiūlyto kyšio suma – maždaug 35 000 eurų. Ji yra didžiausia policijos istorijoje. Toks didžiulis atlygis dviejų moterų pasiūlytas už tai, kad pareigūnė atliktų neteisėtus veiksmus ikiteisminio tyrimo byloje dėl narkotikų platinimo. Faktas išduoda, jog įtariama narkotikų platinimo veika jos vykdytojams nešė didžiulį pelną.

Klaipėdos policijos vadovybė džiaugiasi, kad įspūdingo dydžio kyšiu policininkė nesusigundė – ji kreipėsi į VPK Imuniteto skyriaus pareigūnus. Abiem dosniosioms kyšininkėms jų pasiūlymas baigėsi nauju ikiteisminiu tyrimu.

Aktyviausi – girti

Narkotikai, dėl kurių laikymo ar platinimo įkliūva asmenys, neretai paskatina juos išbandyti savo laimę kyšiu– jį pasiūlyti, kad išvengtų atsakomybės. Štai rugsėjo pabaigoje Vilniaus policininkai, nuvykę į butą „gesinti“ šeimos smurtautojo (44 m.), tuoj nustatė, kad šis dar ir narkotikais apsirūpinęs – buvo rasti du lankstinukai su žalios spalvos augalinės kilmės medžiaga. Įtariamasis, suvokęs, kad įkliuvo rimtai, bandė išvengti baudžiamosios atsakomybės – patruliams pasiūlė 200 eurų kyšį. Vyras buvo įspėtas dėl atsakomybės už papirkimą, tačiau to nepaisė.

O dar dažniau policininkams kyšius siūlo ne narkotikų turėtojai ar platintojai, o alkoholio išgėrę asmenys. Policijos statistika skelbia, kad 2014 metais neblaivūs asmenys sudarė 51 procentą visų asmenų, siūliusių kyšį pareigūnams, 2015 metais – 59 proc., 2016 metais – irgi 59 proc.

Policijos pareigūnai aiškina, kad taip yra dėl to, jog alkoholis slopina pojūčius – tarp jų ir baimės pojūtį, be to, trukdo racionaliai įvertinti situaciją, todėl girti žmonės dar labiau linkę tikėti, kad pinigų siūlymas pareigūnams padės greičiau išspręsti jų problemą.

Kalbant apie rugsėjo mėnesio girtuoklius, prisidariusius problemų dar ir dėl kyšio policininkams, tokių buvo 13 (iš 35). Girčiausias jų buvo Alytuje pavakare sulaikytas drąsus ir įžūlus automobilio vairuotojas (50 m.): jam nustatytas sunkus girtumo laipsnis – 3,40 promilės alkoholio kraujyje. Beje, vyras lengvai vertino savo pažeidimą – policininkams bruko tik 20 eurų kyšį.

Nuo 4 eurų iki 3000

Policijos statistika teigia, kad nuo 2015 metų sumažėjo siūlomų kyšių dydžiai, ir tai siejama su euro įvedimu. Bet, žinoma, pasitaiko ir turtingesnių pažeidėjų, dosnesnių. Štai kokios šių metų rugsėjį užfiksuotų kyšių dydžio „sūpuoklės“: jeigu girtas vilnietis (42 m.), patrulių iš gatvės vežamas į nakvynės namus, bandė to išvengti ir sukrapštė 4 eurų kyšį, tai Kėdainiuose prieš pat vidurnaktį patrulių sulaikytas neblaivus automobilio vairuotojas (43 m.) atsakomybės už girtumą bandė išvengti įspūdingu 3000 eurų dydžio kyšiu.

O dažniausiai policininkams siūlomi kyšiai yra 50–100 eurų dydžio.

Pastebima, kad pastaruoju metu sumažėjo „įdomesnių“ kyšių – juk anksčiau sulaikytieji yra siūlę ir remonto paslaugas, ir sunkvežimį malkų, ir mobilųjį telefoną, net kiaušinių ar kebabų, o dabar labiau pripažįstami tik pinigai.

Beje, dažniausiai kyšius policininkams siūlo 20–49 metų žmonės. Policija aiškina: tokio amžiaus vairuotojų yra daugiausia, tai yra darbingo amžiaus, skubantys ir užimti žmonės, kurie stengiasi išsisukti, kad neturėtų „įrašų“, kurie galėtų pakenkti reputacijai. Be to, tokio amžiaus žmonės turi ir iš tėvų perimtą jų vertybių pavyzdį, seka jų pavyzdžiu „tvarkyti reikalus pinigais“, todėl korupcinio veikimo modelis ir yra labiausiai įsišaknijęs būtent šio amžiaus grupėje, kurioje kyšis vis dar laikomas norma.

Įžūlūs policininkai

O ar tikrai visi policininkai jau neima kyšių, atsilaiko prieš siūlomas sumas ir yra skaidrūs, kaip galėtų atrodyti daugeliui gyventojų? Deja...

Neseniai marijampolietis Renatas (32 m.) papasakojo „Akistatai“, kaip policininkai „neima“ kyšių.

Vyrą, vairuojantį automobilį, sustabdė Marijampolės apskrities VPK patruliai ir pareiškė, kad jis, lenkdamas kitą automobilį, pažeidė KET, nes toje vietoje lenkti negalima. Renatas prisipažino nepastebėjęs draudimo lenkti ir suprato, kad bus baudžiamas. „Atėjo mintis pasiūlyti pinigų, tačiau buvau įsitikinęs, kad šiais laikais policininkai kyšių jau neima, tad bijojau dar ir baudžiamąją atsakomybę už kyšį užsitraukti, todėl nesiūliau“, – pasakojo Renatas.

Bet, kaip paaiškėjo, Renatas per gerai galvojo apie policininkus. Vienas jų pats pasakė, kad „reikia sumokėti čia pat“ ir galėsiąs važiuoti toliau. Renatas, paklausęs, kiek mokėti, išgirdo: „Kiek turi“. Vyras ištraukė 40 eurų ir padavė policininkui, kaip buvo nurodyta, įdėjęs į savo dokumentus.

Viskas vyko prie Renato automobilio, o ne patrulių mašinoje, kur fiksuojamas ir vaizdas, ir garsas. Patrulis dar buvo nuėjęs į tarnybinį automobilį atsinešti alkotesterio, bet sugrįžęs blaivumo net netikrino. Turbūt policininkui ir taip buvo aišku, kad vairuotojas blaivus, tik reikėjo savo filmavimo kamerai „parodyti“, kas vyksta kelyje sustabdžius pažeidėją.

Žinoma, Renatas džiaugėsi, kad jo dokumentai liko švarūs, tačiau apie faktą papasakojo savo bičiuliams kaip „naujieną“ – esą policininkai kyšius vėl ima...

Šioje situacijoje Renatas neliaupsinamas – juk jis ir pats blogai elgėsi, kad sutiko duoti kyšį, bet labai liūdna, jog kyšio pareikalavo patys policininkai, kurių vadovai skambiai skelbia, jog policija kyšių nebeima. Ir tai marijampoliečio atveju darė jaunas patrulis, nors jaunus policininkus jų vadovybė linkusi girti už skaidrumą, atsparumą, švarią sąžinę.

 

Irena ZUBRICKIENĖ

Rekomenduojami video