Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Atnaujinamas Lietuvos zoologijos sodas

Jau netrukus prasidės ilgai laukta Lietuvos zoologijos sodo rekonstrukcija. Pirmadienį pasirašyta sutartis su statybos darbų viešųjų pirkimų konkursą laimėjusiu rangovu – UAB „Statybos ritmas“, pranešė Aplinkos ministerija. Zoologijos sodo infrastruktūros atnaujinimo projektas turėtų būti užbaigtas 2023 m. viduryje. Jo vertė – 18,3 mln. eurų.

„Zoologijos sodai – tai pirmiausia saugomų rūšių apsaugos užuovėja ir miestiečių edukacijos vieta. Lietuvos zoologijos sodas savo 85-metį pasitiks visiškai kitoks. Pradėję darbą revizavome projektą, kartu su ekspertais bei sodo darbuotojais išsprendėme konfliktą, tad konkursą pavyko sėkmingai užbaigti. Linkiu rangovams į šį projektą žvelgti kaip į paminklą sau, už kurį dėkos visi kauniečiai ir Lietuvos vaikai“, – sakoma Aplinkos ministerijos pranešime.

Gyvūnams bus atnaujinami arba statomi nauji, didesni pastatai bei voljerai, įrengiamos edukacinės erdvės, laboratorijos ir kt. Po rekonstrukcijos šis zoologijos sodas turėtų tapti šiuolaikišku biologinės įvairovės išsaugojimo centru – vykdyti mokslinę veiklą, šviesti visuomenę, bendradarbiauti su mokslo ir mokymo įstaigomis, kitais Europos bei pasaulio zoologijos sodais.

Dar tarpukariu – 1938 m. – Kaune įkurto zoologijos sodo infrastruktūra pasikeis iš esmės: naujuose voljeruose įsikurs rudieji lokiai ir vilkai, lūšys, ūdros, lapės, kelios beždžionių rūšys, gepardai, stumbrai, kupranugariai, kengūros, korsakai, smulkiosios katės, fazanai ir kt. Afrikos savana stebins ne tik žirafomis, zebrais, bet ir nauja raganosių ekspozicija. Bus statomi ir mišrių ekspozicijų voljerai – kengūros gyvens su juodosiomis gulbėmis ir stručiais emu, rudasis lokys su pilkaisiais vilkais ir kt.

Bus renovuojamas senasis, 1954 m. statytas, liūtų pastatas, išlaikant autentiškumą. Prie jo jungsis daugiau nei 2 tūkst. kv. metrų užimsiantis egzotariumas – šilumamėgiams gyvūnams skirtas pastatas su edukaciniu centru. Jame bus įrengtos atviros dykumos, džiunglių gyvūnų ekspozicijos, surikatų, liūtų, įvairių roplių, varliagyvių, vabzdžių ir kt. gyvūnų ekspozicijos, įvairių pasaulio buveinių akvaterariumai, laboratorijos, personalo ir kitos patalpos bei edukacinės erdvės.

VL

Rekomenduojami video