Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Arabai neatėjo, bandys kviesti kazachus

Biržų rajono savivaldybės meras į Kazachstaną siunčia savo pavaduotoją ir administracijos direktorių. Kelionės tikslas – atverti Biržų kraštą galimoms investicijoms. Kazachams siūloma galimybė investuoti ir į Biržų šilumos ūkį.

Nuo Kursko iki Almatos

Dvidešimtmetį pasitinkančių „Šiaurės rytų“ archyvuose – ištisa rajono vadovų kelionių epopėja.

Laikraščio puslapiuose ir liudininkų pasakojimuose – neblėstantys prisiminimai apie „valstiečio“ mero išleistuves į Kurską. Kelionės išvakarėse jis iš tuometinės parduotuvės „Maranta“ antrojo aukšto buvo nešte išneštas be batų – tik su vilnonėmis kojinėmis.

Neįmanoma pamiršti ir socialdemokrato vicemero ryšio su verslo interesų Lietuvoje turėjusia bušido legenda – dagestaniečiu Volku Hanu. Vicemeras nuoširdžiai tikėjo, kad šis kovotojas ir verslininkas Biržams gali atnešti daug gero.

Gražių investicinių svajonių turėjo ir respublikonas meras, arabus prisiviliojęs net iki Likėnų.

Iš projektų su arabų šeichais iki šiol juoku leipstantys į valdžią grįžę „valstiečiai“ ir jų sąjungininkai taip pat kupini bandymų parodyti pasauliui ir Biržų ūkį ir save.

Meras Vytas Jareckas mezgė, anot viešosios informacijos, ateityje galimai naudingą ryšį su kinais. Dabar investicijų ieškoti ruošiamasi vykti į autoritariniu režimu garsėjantį Kazachstaną.

„Jeigu turime vieną šansą iš šimto, mes jį turime išnaudoti“, - sako „valstiečių“ atstovo Vyto Jarecko pavaduotoja liberalsąjūdietė Astra Korsakienė. Ji yra vadovė delegacijos, kovo 2-5 dienomis vyksiančios į Kazachstaną dalyvauti Almatos mieste vyksiančiame tarptautiniame forume „Lietuvos regionų ir Kazachstano ekonominio bendradarbiavimo plėtra“.

Renginį organizuoja Kazachstano ambasada Lietuvos Respublikoje ir Baltijos šalių bei Kazachstano ekonominio bendradarbiavimo asociacija. Kvietimą savivaldybėms pasirašė asociacijos valdybos pirmininkas Aleksandras Vidjakinas ir asociacijos verslininkų tarybos pirmininkas Rostislavas Li.

Mero potvarkiu sudarytoje į Kazachstaną vyksiančioje dviejų asmenų delegacijoje yra ir administracijos direktorius „valstietis“ Vidas Eidukas.

Redakcijos žiniomis, jau pasirūpinta kelionei būtinais dalykais – lėktuvo bilietais, apgyvendinimo bei dalyvavimo renginiuose išlaidomis. Šio „paketo“ kaina – 2,5 tūkst. Eur. Į šią sumą nepatenka dviejų asmenų komandiruotės būsimos išlaidos.

Ar kazachai investuos į Biržų šilumos ūkį?

Redakcijos žiniomis, strateginiai savivaldybės skyriai rengia investuotojams kazachams galimai patrauklių objektų pristatymą ir nuotraukas.

Tarp jų – turistinės vietovės vizijos kontekste minimi Likėnai, logistikos verslui siūlomas Vabalninkas bei verslui patraukliu žadamas paversti sklypas Biržuose, Tiekimo gatvės kvartale.

Kazachams bus parodytas netgi Sveikatingumo bei sporto komplekso projektas, kurio vizijomis nebetiki netgi rinkimams rimtai besiruošiantys nevietiniai politikai.

Kas žino, ar investicine galimybe į biržiečių sveikatinimą nesusidomės Kazachstano verslininkai?

O gal jiems ypač patrauklia pasirodys investicija į Biržų šilumos ūkį? Todėl forumo dalyviai galės pamatyti ir Biržų katilinių (gal ir šilumos trasų) nuotraukas.

Kad „Litesko“ valdančiai motininei Prancūzijos kompanijai „Dalkia“ rimtu konkurentu gali tapti Kazachstano verslininkai, liudija ir platinami reportažai apie kazachų verslininkų viešnages. Yra ir nuotraukų, po kuriomis, pavyzdžiui, užrašas: „Rostislavas LI lankosi įmonėje „RADVILIŠKIO ŠILUMA“.

Ar Kazachstano verslininkai lietuvišku šilumos ūkiu domisi dėl investicinių galimybių, galima svarstyti.

Dar 2013 metais šalies žiniasklaidoje skelbta, kad „Lietuvos šilumos ūkio modernizavimas eina į pabaigą, todėl didžiausia šios rinkos dalyvė pramonės ir energetikos projektų grupė „Axis Industries“ (AI) tolesnę plėtrą sieja su užsienio rinkomis“. Rašoma, kad grupė AI įsteigė bendrovę Kazachstane. Naujoji bendrovė esą rūpinsis šilumos ir vandens apskaitos prietaisų, duomenų perdavimo sistemų pardavimais ir siūlys automatizuotų šilumos punktų renovacijos sprendimus.

„Buvusios Sovietų Sąjungos energetikai vis dar palaiko ryšius ir keičiasi informacija. Į Lietuvos šilumos įmones traukia specialistų delegacijos iš buvusios Sąjungos regionų, domisi, kaip modernizuoti sovietinį palikimą – pagal tipinius projektus pagamintą įrangą. Jie pamato, kad mūsų sprendimai veikia, yra patikimi ir nori juos įdiegti savo šalyse“, – cituojamas AI vadovas Remigijus Baltrušaitis.

Delegacija sudaryta politiniu pagrindu

Meras V. Jareckas šią savaitę buvo išvykęs į Briuselį, o grįžęs pasiėmė šiek tiek atostogų. „Šiaurės rytų“ kalbinta mero pavaduotoja A. Korsakienė patvirtino redakcijos turimas žinias apie pristatymui Kazachstane rengiamus Biržų objektus.

Pasak delegacijos vadovės, objektų sąrašas dar gali keistis, ketinama į jį įtraukti ir buvusią gelžbetonio gamyklos teritoriją.

Mero pavaduotoja teigė labai rimtai besiruošianti forumui, kuriame ji skaitys net 3 pranešimus. Jie rengiami anglų kalba, sykiu A. Korsakienė rengiasi apie investicijas diskutuoti ir toje šalyje populiaria rusų kalba.

„Turiu labai rimtai ruoštis, daug sužinoti apie verslo objektų aplinką. Galų gale, reikia parodyti, kuo mes galime būti įdomūs, patrauklūs ekonominiu požiūriu“, - sakė mero pavaduotoja A. Korsakienė.

Ruoštis padeda Architektūros ir urbanistikos bei Strateginio planavimo ir investicijų skyrių vedėjos.

Pasak vicemerės, Lietuvos savivaldybių delegacijose bus daug merų, tačiau ją į Kazachstaną vykti delegavo ir delegacijos vadove paskyrė meras.

Pasiteiravus, kodėl į verslo klausimais organizuojamą forumą pedagoginį išsilavinimą turinti A. Korsakienė nepasikvietė ko nors iš savivaldybės specialistų, vicemerė pakartojo, kad delegaciją sudarė meras.

Anot mero pavaduotojos, kitos savivaldybės į forumą siunčia ir merų patarėjus ar tarybos narius. A. Korsakienės manymu, delegacijos sudarytos politiniu pagrindu.

Mero pavaduotojos žiniomis, į Kazachstaną vyksta 14 savivaldybių atstovai. Visą Lietuvos delegaciją sudaro 42 žmonės. Kokios savivaldybės ruošiasi dalyvauti Azijoje vyksiančiame forume, A. Korsakienė sakė nesidomėjusi.

Redakcijos žiniomis, dėl investicijų paieškos galimybių į Kazachstaną iš kaimyninių savivaldybių delegaciją siųsti rengiasi tik Rokiškis. Pasvalio, Kupiškio, Panevėžio rajonų bei Panevėžio miestų savivaldybės forume „Lietuvos regionų ir Kazachstano ekonominio bendradarbiavimo plėtra“ nedalyvaus.

Alfreda Gudienė

Rekomenduojami video