Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ar kultūros įstaigai ir jos darbuotojams būtina šviesa?

Biržuose pasklido žinia, kad savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas rado vietą rajono savivaldybės bibliotekai.

Žlugus naujos bibliotekos statybos planui ieškoma vietos, kur įkurdinti šiuo metu Biržų pilyje esančią kultūros įstaigą. Senokai eskaluota tema apie pašto pritaikymą bibliotekai lyg ir primiršta. Tačiau savaitgalį Biržuose gyvai aptarinėta žinia apie tai, kad Jurgio Bielinio viešąją biblioteką norima „atidaryti“ prie autobusų stoties buvusiame prekybos centre „Norfa“.

„Ar girdėjote, kad bibliotekai vietą jau rado Audris Mukas?“ – teiravosi vyriškis. Jis teigė matęs, kaip savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas su verslininkais vedžiojo savivaldybės įstaigų atstovus po buvusį prekybos pastatą.

Liudininko teigimu, kartu su delegacija buvusi ir bibliotekos direktorė, kuriai esą teko išklausyti ne itin mandagių pastabų. Jos pasipylusios, kai kultūros įstaigos vadovė pareiškusi abejonę pastato tinkamumu bibliotekai.

Kaip belangė kamera

Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė pirmadienį „Šiaurės rytams“ patvirtino buvusi „Norfos“ vardą turėjusiame pastate. Pasak direktorės, praėjusią savaitę jai buvę pasiūlyta apžiūrėti buvusio prekybos centro patalpas prie autobusų stoties. Direktorei skambino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas A. Mukas.

Nuvykusi į J. Basanavičiaus gatvėje esantį pastatą V. Vorienė sakė jį apžiūrėjusi kartu su savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėju Rimantu Jociumi. Buvo ir A. Mukas, ir meras Valdemaras Valkiūnas, ir verslininkai – Saulius Balčiūnas bei savivaldybės tarybos narys Mindaugas Balčiūnas.

V.Vorienė teigė, kad jos nuostata buvo kategoriška – iš turgaus paviljono į prekybos centrą paverstas pastatas bibliotekai netinkamas. Svarbiausias trūkumas - šviesos stoka.

„Buvo ir ne visai gražių momentų“, - apie tai, kaip ji buvo kviečiama apžiūrėti pastato ir kaip su ja kalbėta, užsiminė direktorė. Jai teko išklausyti A. Muko ir S. Balčiūno įtikinėjimų, kad pastatas bibliotekai esantis kone puikiai tinkamas.

„O verslininkas, tas vyresnis, su manimi kalbėjo taip, lyg nežinočiau, kas yra šių laikų biblioteka. Jis man siūlė važiuoti ir pasidomėti, kaip atrodo Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka“, - su apmaudu prisiminė V. Vorienė.

Ji kėlė ir klausimą, ar kas nors iš savivaldybės bendrauja su Kultūros ir Susisiekimo ministerijomis dėl pašto pritaikymo bibliotekai. Šis pastatas, direktorės manymu, tikrai tinkamas bibliotekai. O jei būtų sumanyta biblioteką kelti į „Norfą“, ji, ko gero, trauktųsi iš pareigų.

Vienas apžiūrėjo, kitas neturėjo laiko

„Mes nieko neišrinkome, tik apžiūrėjome vietą“, - sakė „Šiaurės rytams“ A. Mukas, pradedantis atostogas šiltame krašte. Kodėl verslo patalpų apžiūrai vadovauja jis, o ne administracijos direktorius, atsakymo nepavyko išgirsti – A. Mukas skubėjo į viešbutį. Administracijos direktorius Rolandas Žagaras neturėjo, ką pasakyti. Pasiteiravus, ar ne jis turėtų tartis dėl bibliotekos patalpų su pardavėjais, direktorius atsakė galbūt turėjęs kitų reikalų.

Meras V. Valkiūnas sakė, kad susipažinti su patalpomis jam pasiūlęs A. Mukas. Ir dar pasakęs, kad buvusios „Norfos“ pastatas esą pardavinėjamas brangiau nei skelbiama internete.

Nuomonės apie objekto tinkamumą bibliotekai meras kol kas neturi. Jos teigė asmeniškai bendraujantis su „Lietuvos pašto“ vadovybe dėl galimybės Biržų pašto pastatą pritaikyti bibliotekai. Dialogui trukdanti „Lietuvos pašto“ vadovybės kaita ir neaiškūs Kultūros ministerijos prioritetai.

„Dabar bendrauju su regioninio pašto atstovu. Kamuolys, kaip sakoma, jų pusėje – laukiu jų atsakymo ir siūlymo“, - sako savivaldybės meras V. Valkiūnas.

Pasiteiravus, kieno pavedimu dėl bibliotekos reikalų su verslininkais tariasi A. Mukas, meras atsakė: „Yra, kaip yra. Turi kažkas imtis iniciatyvos“.

Mero pavaduotoja Irutė Varzienė apie bibliotekai siūlomą vietą sakė girdinti pirmą sykį.

„Nieko nežinau. Turbūt todėl, kad esu nušalinta nuo kultūros reikalų ir man apie tai žinoti nereikia. Neinformavo apie tokius ketinimus ir valdančiosios koalicijos partneris Audris Mukas. O gal jis tą sutartį jau nutraukė vienašališkai?“ – ironiškai pastebėjo I. Varzienė.

Alfreda Gudienė

 

Biržų krašto laikraštis Šiaurės rytai

Rekomenduojami video