Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Apie verdančią arbatą ir spalvotas tabletes

Apie šeimose neprižiūrimus ir todėl kenčiančius vaikus, negalinčius džiaugtis laiminga vaikyste, geriausiai žino žmonės, dirbantys su vaikais – pedagogai, medikai, socialiniai darbuotojai. Puikiai žino ir policija, nes beveik nėra dienos policijos užregistruojamų įvykių suvestinėse, kad nebūtų įvykio, susijusio su vaiko kančia. Jau nekalbant apie tėvus, kurie prieš savo vaikus naudoja fizinį ar psichologinį smurtą, daugybė mažųjų vis tampa įvairių nelaimių aukomis – ir tik todėl, kad stokota tėvų ar kitų suaugusių šeimos narių dėmesio.

Dažnai būna nudegimų

Štai, „Akistatos“ paskaičiavimu, šiemet, iki rugsėjo 1-osios, šalies policija užregistravo per 90 atvejų, virtusių ikiteisminiais tyrimais, kai visai dar maži vaikai pateko į medikų rankas ir turėjo ilgai gydytis, nes apsidegino kūną verdančiu vandeniu, nes paragavo senelių medikamentų ir apsinuodijo, nes buvo pakratyti elektros srovės ar krito iš jiems per didelio aukščio ir panašiai.

Daug kam gali būti keista, tačiau mažylių kūno nudegimai – viena dažniausių jų patiriamų traumų. Tik policijos pareigūnai, kai jau užbaigia ikiteisminį tyrimą ir išsiaiškina visas nelaimės aplinkybes, galėtų atsakyti, ar tėvai, pristatę į ligoninę savo mažylį dėl kūno nudegimų, visada sako teisybę, aiškindami, kaip toji nelaimė nutiko. Bet kone visi tokie tėvai tikina, kad buvo užsisukę nuo nuolat stebėto vaiko vos akimirką, o šis, judrusis smalsuolis, apsipylė verdančia arbata ar sriuba.

Taip neseniai buvo vienoje Jungėnų kaimo (Kalvarijos sav.) šeimoje. Vėlų vakarą tėvai nespėjo savo pernai gimusio sūnelio atitraukti nuo pavojaus, kuris tuo metu slypėjo ką tik užplikintos kavos puodelyje. Puodelis stovėjo ant stalo, mažylis nepastebimai pasiekė jį ir išvertė. Karštas gėrimas nudegino berniukui veidą, kaklą ir krūtinę. Kai išsigandęs ir skausmo kamuojamas mažasis pradėjo rėkti, tėvai pripuolė kaipmat, tačiau buvo jau šaukštai po pietų. Prireikė ligoninės medikų pagalbos.

Tokia šeima, nors įvykis vadinamas nelaime buityje, iškart patenka į Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) darbuotojų akiratį – sulaukia socialinių darbuotojų dažnesnių vizitų, kontrolės, pamokymų. Ne kiekvieni tėvai tokiais atvejais linkę pripažinti savo kaltę, nes vaikas gi susižalojęs pats ir netyčia. Tačiau tokiems tėveliams aiškiai pasakoma, kad nelaimė nutikusi ne be jų kaltės – paprasčiausiai stokota dėmesio tokiam mažam vaikeliui, jis neleistinai paliktas vienas, o kavos puodelis stovėjęs ne vietoje.

Tokias – kūno nudegimo – traumas dažniausiai patiria 2–4 metukų mažyliai. Tokios nelaimės šiemet įvykusios Alytuje, Kaune, Šakiuose, keliuose šalies rajonuose. Per šiuos įvykius verdančia arbata, labai karšta kava, sriuba ar šiaip verdančiu vandeniu buvo traumuota per 10 vaikučių, kuriems prireikė ilgesnio gydymo. Iš šalies atrodo, tarsi tie puodeliai su kava ar puodai su verdančia sriuba skraidytų... Ir keisčiausia, kai tokios nelaimės įvyksta vėlų vakarą, kai mažyliai seniai turėtų būti savo lovelėse.

Tabletės ir net trąšos

Dažnos ir kitokios vaikų traumos namie – apsinuodijimas įvairiais medikamentais. Bene ant visų vaistų pakuočių būna užrašyta, kad tuos vaistus būtina laikyti vaikams nematomose, neprieinamose, nepasiekiamose vietose, tačiau greičiausiai mažai kas tuos perspėjimus skaito arba įsivaizduoja, kad viską puikiai išmano, o nelaimės nutinka esą tik kitų namuose.

Vėl per 10 apsinuodijimo medikamentais faktų šiais metais užregistruota šalies policijos įvykių suvestinėse. Keistas sutapimas, tačiau bene dažniausiai mažyliai tų tablečių, primenančių spalvotus saldainiukus, suranda būtent savo senelių namuose. Taip vėliau tyrėjmas aiškina tokios nelaimės ištiktos mamos. Vienas paskutiniųjų tokių įvykių – Smalininkuose (Jurbarko r.). Į rajono ligoninę dvejų metukų berniukas pateko prieš pat vidurnaktį, kai namiškiai pastebėjo, kad jis itin mieguistas ir vangus. Paaiškėjo, kad mažylis prarijęs mažiausiai pusę tabletės iš senelės pasidėtų vaistų. Matyt, vaikas matydavo, kaip senelė vartoja vaistus, tai pabandė ir jis. Laimė, viskas baigėsi laimingai.

Tokias traumas šiemet patyrė būrys 2–3 metų vaikų – tokių, kurie jau vaikštinėja savarankiškai, būna smalsūs, drąsūs, nes taip susipažįsta su pasauliu, ir... stokojantys pilnamečių namiškių priežiūros.

Keisčiausia, kai mažieji kartais net turi galimybę prieiti ne tik prie namie laikomų medikamentų, bet ir prie trąšų. Toks atvejis šiemet užfiksuotas Kazlų Rūdos krašte. Trejų metukų mergytė, popietę būdama prie ūkinio pastato, rado ant žemės trąšų granulių. Žinoma, jų įsidėjo į burnytę. Vos tik pastebėta, kad mažylė „pasivaišinusi“, suskubta kreiptis į medikus.

Mažiausieji „lakūnai“

Kiek vyresnių mažamečių šiemet jau ne kartą tykojo ir vadinamosios kryčio traumos – tokių irgi būtų galima priskaičiuoti keliolika visoje šalyje. Neseniai iš antro aukšto per buto langą iškrito mažoji vilkaviškietė (10 m.). Motina tuo metu tvarkėsi virtuvėje, o vaikai kambaryje žaidė slėpynių. Vienu momentu mergaitė sugalvojo pasislėpti po lango užuolaida. Užlipo ant palangės, o langas buvo atviras, tik jo ertmę dengė plonas tinklelis nuo uodų. Dešimtmetė neapdairiai atsirėmė į tinklelį, šis neatlaikęs plyšo, ir mergaitė iškrito į lauką. Ji skubiai buvo nuvežta į ligoninę, kur paaiškėjo, kad patyrusi nelengvą stuburo traumą. Bet, laimei, gyva.

Tokių aukščio traumų vaikai šiemet patyrė ir Jurbarke, Kaune, Klaipėdos krašte, Vilniaus krašte ir daugiau. Vaikai susižalojo ne tik iškritę per namų langus, bet ir krisdami nuo aukštesnių laiptų. Šie ypač pavojingi mažyliams, jau gerai vaikštantiems ir ką tik pradėjusiems suvokti, kad jie turį būti savarankiški.

Ir nors ir kaip tėvai po tokių nelaimių įrodinėja, kad vaikas buvo prižiūrimas, tik nutiko nelemta nelaimė nuo jo dėmesį nukreipus vos minutei, tačiau ginčytis su manančiaisiais priešingai jiems beprasmiška – jeigu iškrito, nukrito, vadinasi, suaugusiojo nebuvo šalia.

Jaunieji pagalbininkai

Na, o paaugliai traumų patiria, kai įpareigojami dirbti arba ir savo noru užsiima kokia nors suaugusiųjų veikla namie, būna prie dirbančiųjų įvairia technika. Štai prieš pat mokslo metų pradžią Kauno medikai gelbėjo mažametį Garliavos miestelio (Kauno r.) gyventoją (10 m.), nes berniukas stipriai susižalojo pėdą, kai buvo prie senelio, kuris tuo metu nedideliu traktoriumi pjovė žolę. Vienas momentas smalsuoliui buvo lemtingas.

Prieš šį garliaviškį Kauno medikai teikė skubią pagalbą ir Prienų rajono gyventojui (14 m.), kuris, darbuodamasis namų ūkiniame pastate, neatsargiai elgėsi ir taip pat koją stipriai susižalojo grandininiu pjūklu.

Vasarą ant mažamečio jonaviškio (5 m.) galvos užgriuvo darbinis metalinis stalas ir prakirto galvą, kai berniukas vėlų vakarą buvo ne lovoje, o sukinėjosi greta dirbančių tėvų. Šie vaiko neapsaugojo nuo bėdos. Gi mažajai prieniškei (12 m.) panašiomis aplinkybėmis šakėmis buvo sužalota koja.

Kai tėvai pasitiki savo vaikais, žinoma, yra gerai, tačiau nelaimės tyko tada, kai ir patys tėvai elgiasi neatsargiai, nors kartu ar šalia yra jų mažamečiai vaikai.

Nelaimingų nutikimų, susijusių su mažamečiais, Lietuvoje būna taip dažnai, kad gal jau ir net nekeista, jog suaugusieji mažiau savo dėmesio skyrė 4–12 metų savo atžaloms. Mat tėvai reikiamo dėmesio gana dažnai neskiria net savo kūdikiams. Antraip medikų pagalbos prieš kurį laiką nebūtų prireikę vos kelių mėnesių mergytei, patyrusiai galvos traumą. Anot medikų, ši Vilkaviškio krašto gyventoja į Kauno klinikas pateko dėl vadinamojo sukrėsto vaiko sindromo. Lygiai toks pats atvejis šiemet buvo užfiksuotas dėl naujagimio Švenčionių rajone ir 4 mėnesių mažylės Lazdijuose. O Klaipėdoje kūdikis (5 mėn.) patyrė sunkią galvos traumą ir raktikaulių lūžius, kai, anot tėvų, nukrito nuo lovos (kambaryje buvo paliktas vienas).

Tik faktai:

  • Nuo šių metų liepos 1-osios Lietuvoje pradėjo veikti nauja vaiko teisių apsaugos tvarka, ja siekiama pagerinti reagavimą į vaikų nepriežiūros ar smurto prieš vaikus atvejus, darbą su šeima, šioje kilus krizei.
  • Nepriežiūros signalų siunčiančios mažamečių vaikų turinčios šeimos ir įvairios kontrolės, ir pagalbos turi sulaukti kur kas dažniau ir netgi visą parą, nežiūrint vaikų teises saugančių ir ginančių specialistų darbo laiko.
  • Tėvai ar vaiko atstovai pagal įstatymą turi pasirūpinti, kad vaikas iki 6 metų be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.
  • Pradėjus veikti minėtai reformai, vien per visą liepos mėnesį šalyje per 500 vaikų buvo laikinai paimta iš jiems nesaugios aplinkos; rugpjūtį padėtis buvo panaši.

Irena ZUBRICKIENĖ

Rekomenduojami video