Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Akademiškiai grožisi grakščiomis stirnaitėmis

Kėdainių rajono Akademijos miestelio gyventojai grožisi laukine fauna kone savo kiemuose. Dažnas akademiškis jaunų gražuolių stirnų būrelį mato ne tik laukuose, aplink Akademijos miestelį, bet ir parke, soduose, prie ežero, prie gimnazijos ir kitose viešose žmonių gyvenamosiose vietose.

Bėga nuo vilkų?

Atsirado ir tokių žmonių, kurie pamanė, jog stirnaitės bėga iš miško baimindamosi ten siautėjančių vilkų, tačiau šios kalbos greitai buvo paneigtos.

„Čia jaunos stirnaitės. Jos maisto ieško, o ne nuo vilkų bėgioja. Laukuose aplink Akademiją jų daugiau matosi. Jos tiesiog ieško maisto. Jos ir prie gimnazijos ateina. Prie ežero yra visokių krūmų, tai griaužia šakeles“, – dėstė vietos gyventoja Violeta.

Gamtininkų ir medžiotojų nestebina

Gamtininkų ir medžiotojų toks stirnų elgesys nė kiek nestebina, mat šie gyvūnai dažnai atklysta arti žmogaus tiesiog ieškodami maisto. O kai kurie jų ir apsigyvena visai šalia žmonių.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas medžioklei Eugenijus Tijušas pasakojo, kad paprastam žmogui laukiniai žvėrys gali būti puikiai matomi net stebint savo kiemą ar miesto žaliąsias erdves.

„Vis dažniau elniniai apsilanko šalia žmogaus namų, pastebimi ir miestuose. Tai yra indikatorius, kad gyvūnų gausa natūraliose buveinėse yra didelė ir tam tikra dalis tų gyvūnų ieško naujų vietų. Kad ir miesto teritorijoje. Pavyzdžiui, stirna ir briedis miestuose jau yra gana įprastas dalykas. Vilniuje, pavyzdžiui, yra daug žalumos, todėl gyvūnas, matydamas natūralią sau gyventi aplinką, tinkamą augmeniją, nekreipia dėmesio į tai, kad toliau už tos augmenijos yra daugiabučiai ar gamybiniai pastatai“, – pasakojo E. Tijušas.

 

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video