Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
„Achemoje“ darbuotojai žada protestuoti tol, kol bus rastas abipusis susitarimas

Antradienį prie akcinės bendrovės „Achema“ prasidėjo neterminuotas įmonės darbuotojų streikas. Į jį susirinkę žmonės šalia kelio, vedančio į „Achemą“ ,sustatė automobilius ir apkabino juos plakatais „Nevilkinkite kolektyvinių darbų“, „Godumas jus visus suvalgys“, „Po dividendų išmokėjimo pinigų algoms nebeliko???“, „Didinkite atlyginimus“, „Išsaugokite žmones, o ne pelnus“. Tokius plakatus laiko ir lauke stovintys žmonės. Vienas iš streike dalyvaujančių darbuotojų tikino, kad pagrindinės streiko priežastys yra darbdavio nesiskaitymas su darbuotojais ir mažos algos.

„Darbdavys nesiskaito su darbuotojais, algos irgi netenkina žiūrint į dabartinę situaciją, kainos, rinkos, viskas kyla, viskas auga, pelnai dideli, darbuotojai tuos pelnus jiems (darbdaviams – ELTA) uždirba, o su jais nesiskaito“, – Eltai sakė streiko dalyvis.

„Tokia situacija tęsiasi ilgai, nesąmonė, žmones varo į prastovas visokias, visokių nesąmonių pilna“, – pridūrė kitas streikuotojas.

„Didžiausia ir pagrindinė priežastis, kodėl čia esame, tai kolektyvinės sutarties nepasirašymas. Sutartis įteisintų visus mūsų lūkesčius. Jos nepasirašinėja vadovybė jau keleri metai, vis bandoma derėtis, bet nėra jokio bendro pokalbio“, – pabrėžė streikuotojas Aurimas.

Streikuotojų netenkina ir tai, kad „Achema“ pakėlė darbuotojų algas vos 3,5 proc. Anot jų, už tokius pinigus atskaičius mokesčius galima nusipirkti tik porą pakelių cigarečių pakelių. Eltos kalbintų streikuotojų nuomone, iš vadovybės pusės sklinda daug melo.

„Achemos vadovybės žodžiai yra neadekvatūs ir realybės neatitinka. Daug pažadų ir melo“, – tikino „Achemos“ darbuotojas Aurimas.

„Achemos” darbuotojai žada streikuoti tol, kol situacija pasikeis

Streike dalyvaujantys asmenys tvirtino, kad streikas tęsis tol, kol „Achemos“ vadovybė pradės šnekėtis su darbuotojais bei ieškoti susitarimo. Jų tikinimu, svarbiausia, kad žmonių, dalyvaujančių streike, skaičius yra didelis.

„„Žiūrėsime, kaip darbuotojai šnekės, ką vadovybė šnekės, ką aukščiausieji, neliečiamieji, galvos, žiūrėsime. Svarbiausia, kad žmonių yra, ne vienas ir ne kitas sugalvojo kažkokį bajerį, o yra daug žmonių nepatenkintų ir aukštesnes, ir žemesnes pareigas einančių“, – aiškino streikuotojas.

„Streikuoti žadame neribotai, kol susitarsime“, – pabrėžė streiko dalyvis Aurimas.

Pasak streiką organizuojančios „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos (ADPS) pirmininkės Birutės Daškevičienės, profsąjunga padarė viską, kad su bendrovės atstovais būtų susitarta taikiai, tačiau nei argumentai, nei situacijos analizė, nei piketai ar priminimai apie duotų pažadų nesilaikymą niekur neatveda jau kelerius metus.

Jos teigimu, tarp darbuotojų ir įmonės valdybos vis dar nepasirašyta kolektyvinė sutartis, nuo jų slepiama informacija.

Streiko organizatoriai reikalauja įmonės kartą per metus indeksuoti darbuotojų tarifinį darbo užmokestį, dėl konkretaus indeksacijos dydžio ateinantiems metams susitarti iki metų pradžios. Taip pat prašoma visiems darbuotojams skirti vienkartinį paskatinimą už metinius rezultatus, priklausomai nuo pasiektų rezultatų.

Tuo tarpu reaguodama į darbuotojų streiką, „Achemos“ vadovybė skelbia, kad „Achemos“ profesinės sąjungos vadovės B. Daškevičienės su darbuotojų streiku susiję pareiškimai – radikalūs ir reiškia susirūpinimą dėl galimo pavojaus saugumui.

Rekomenduojami video