Jau keturis dešimtmečius spalio 1-oji minima kaip Pasaulinė vegetarų diena. Tokia proga galima ne tik pagalvoti apie savo mitybos įpročius, bet ir išbandyti ką nors naujo. Mūsų skaitytoja Simona Rasiukevičienė dalinasi nuostabiais ir paprastais receptais.
Vegetarizmas daugeliui suprantamas kaip mitybos praktika, kai atsisakoma mėsos, žuvies. Kai kurie vegetarai iš savo raciono išmeta ir kiaušinius. Dalis tokią mitybą pasirinkusiųjų vėliau pasuka ir į veganizmą, kuomet atsisakoma bet kokių gyvūninės kilmės produktų – pieno, želatinos ir kt.
Skelbiama, kad 2018 m. tyrimo duomenimis, Lietuvoje 1,5 proc. gyventojų yra vegetarai, iš kurių 0,7 proc. – veganai, 0,1 proc. – žaliavalgiai. Reikia pastebėti, kad dalis vegetarų pasirenka keisti ne tik mitybą, bet ir gyvenimo būdą. Tokie žmonės atsisako odinių gaminių (avalynės, aprangos) ir kitų dalykų, kurie gali būti siejami su gyvūnų išnaudojimu. Kai kurie atsisako ir medaus.
Kad ir kokį mitybos būdą pasirinkote, visada verta išbandyti ką nors naujo savo vituvėje. Gal visai patiks? Šįkart mūsų skaitytoja, mėgstanti gaminti ir nuostabius veganiškus tortus, Simona Rasiukevičienė siūlo išbandyti morkų keksiukus ir kavos kokteilį. Receptai nesudėtingi, patiekalai paruošiami itin paprastai. O vietoje augalinio pieno galima drąsiai naudoti ir įprastą karvės pieną.
Morkų keksiukai
Reikės:
250 g miltų;
100 g rudojo cukranendrių cukraus;
300 ml augalinio pieno (sojų ar migdolų);
150 g morkų;
3 v.š. aliejaus;
1 v.š. acto;
1 a.š. cinamono;
1 a.š. (nubrauktas) sodos.
Atskirai sumaišome sausus produktus, t.y. miltus, cukrų, cinamoną ir sodą. Kitame inde sumaišome pieną, aliejų ir actą. Skystą masę supilame ant miltų mišinio ir gerai išmaišome. Galiausiai nuskutame ir su morkų tarka sutarkuojame morkas, dedame į paruoštą tešlą (su visomis išsiskyrusiomis morkų sultimis).
Tešlą paskirstome į keksiukų kepimo formą ir dedame į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Kepame 20 min.
Rytinis kavos kokteilis
Kokteiliui pagaminti reikės:
1 bananas;
120 ml augalinio pieno;
120 ml stiprios kavos;
4 v.š. avižų dribsnių;
2 v.š. agavų arba klevų sirupo.
Kavą pasiruošti iš anksto ir atvėsinti. Bananą taip pat galima iš anksto užsišaldyti (nuluptą) arba naudoti šviežią. Viską sudedame į kokteilinę ir smulkiname, kol gaunasi vientisa konsistencija.
Skanaus!