Kai per didžiąsias metų šventes ruošiamės į svečius, didžiausiu galvos skausmu tampa dovanėlės. O jeigu dar šventiniu laikotarpiu „išpuola“ artimo žmogaus gimtadienis ar vardadienis ir norime jį nustebinti kuo nors neįprastu, nebanaliu? Išeitimi iš keblios padėties gali tapti... valgomosios puokštės. Tai neseniai pas mus atėjusi mada, jau sėkmingai prigijusi Amerikoje, Europoje, Rusijoje. Didžiuosiuose Lietuvos miestuose jau susikūrė nemažai įmonių, gaminančių ir parduodančių progines bei šventines valgomąsias puokštes – specialiai vyrams, moterims, vaikams ir visai šeimai. Tačiau linksmą ir gardžią puokštę visai nesunku susikurti ir patiems – tereikia truputėlio fantazijos ir humoro.
Iš ko gaminti?
Iš ko gaminamos valgomosios puokštės? Reikia turėti medinių pagaliukų, ant kurių tvirtinsime valgomus produktus, maistinės plėvelės, į kurią juos vyniosime, celofano ir spalvoto dovanų popieriaus puokštei apgaubti. Valgomąją puokštę galima talpinti ir į puošnią šventinę dovanų dėžutę.
Asociatyvi nuotr.
Skani puokštė komponuojama iš įvairių valgomų dalykų, pirmiausia – iš vaisių, daržovių, prieskonių. Juk žiemą visai smagu gauti ne tik olandiškų šiltnaminių gėlių, bet ir linksmą bei „praktišką“ prieskoninę puokštę iš baltų česnakų galvučių ir raudonų aitriųjų pipirų. Arba spalvotą vitaminingą puokštę, sukomponuotą iš vaisių: mandarinų, kivių, kriaušių ar egzotiškųjų ličių, kinkanų, kertuočių, karambolų, papajų, rambutanų.
Valgomąją puokštę patogu komponuoti iš žiedinių ir briuselinių kopūstų derinant baltą ir žalią spalvas, galima ją paįvairinti geltonomis ir raudonomis paprikomis ar įvairių spalvų vyšniniais pomidoriukais.
Gražiai atrodo puokštės ir iš džiovintų vaisių bei uogų ir riešutų. Džiovintas gėrybes ir riešutus tereikia supakuoti į valgomąją plėvelę, iš jos suformuojant pailgus dailius įvairių formų krepšelius – kūgio formos arba pailgus, smailiais galais. Tik reiktų rinktis skirtingų spalvų produktus, tuomet puokštė bus linksma, puošni.
Asociatyvi nuotr.
Kalėdinė valgomoji puokštė
Kalėdinę valgomąją puokštę labai tinka kurti iš naminių kepinių – linksmai išrašytų įvairiausių formų šventinių meduoliukų: elnių, senių besmegenių, kiškių, žvaigždučių, ir aišku, Kalėdų senelio. Puokštei tiks ir saldumynai: spalvoti saldainiai, ypač naminiai, riešutai, dailiai įvynioti į plėvelę, taip pat kalėdiniai šokoladukai, medaus ar naminės uogienės stiklainėlis.
Vyrams skirtą kalėdinę puokštę reiktų komponuoti iš „rimtesnių“ produktų: butelio gero alkoholinio gėrimo, kurį rateliu supa „užkanda“: vytintos dešros, kumpis ar rūkytos žuvys,rūkytų lašinių arba rūkytos dešros. Prie mėsos produktų tinka česnakų galvutės, žalios prieskoninės daržovės. Prie gero vyno butelio reiktų įkomponuoti įvairių skonių fermentinių sūrių, alyvuogių. Ant butelių kaklelių labai tiktų užmauti raudonas kepurėles.
Kalėdinei puokštei šventišką akcentą suteiks tarp valgomų produktų įdėtos blizgučiais puoštos eglių šakelės, kaspinėliai, varpeliai.
Asociatyvi nuotr.
Kokia proga teikti?
Valgomąsias puokštes žmonės dovanoja artimiems draugams, giminėms ar kolegoms per gimtadienius, vardadienius, temines šventes, tarkim, Helovyną, Jonines, įmonių vakarėlius ar atėjus į svečius per Kalėdas bei Naujuosius metus, kuomet šventė ne per daug rimta, ne iškilminga.
Tačiau galite būti nesuprastas ir sugluminti ar net įžeisti žmogų, jei valgomąją puokštę įteiksite brandaus amžiaus žmogui garbingo jubiliejaus proga. Nejaukiai jausis abstinentas, gavęs į puokštę įkomponuoto tegul ir brangaus alkoholio butelį. Arba vegetaras, jeigu jam įteiksite puokštę, kurioje įkomponuota kumpio ar vytintų dešrų. Neįprasta valgomąsias puokštes teikti jaunavedžiams per vestuves, tačiau linksmiems bernvakariams ir mergvakariams tokios puokštės su gera doze šioms šventėms būdingo erotiško humoro tikrai tinka. Nedera tokią puokštę įteikti nusipelniusiam žmogui (jei jis nėra jūsų artimas bičiulis), jį sveikinant valstybinės šventės proga ir jokiu būdu – neštis į laidotuves.
Mūsų vartotojiškame amžiuje valgomosios puokštės tampa vis populiaresnės, tačiau jos tikrai nepakeis ir neišstums puošnių gėlių puokščių, išmoningų floristinių kompozicijų, derančių dovanoti rimtomis, iškilmingomis progomis.
Parengė Virginija Genienė