Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Svarbiausi pasikeitimai sustabdžius Galimybių pasą viešo maitinimo įmonėms

Reikalavimai viešojo maitinimo vietoms

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja (VMVT), kad nuo rytojaus (t. y. vasario 5 d.) viešojo maitinimo įstaigų uždarose erdvėse aptarnaujami visi lankytojai.

Primename, kad lankytojų skaičius prie stalelių nėra ribojamas, tačiau privalu laikytis lankytojų srautų reguliavimo ir užtikrinti, kad:

- lankytojų eilėse būtų laikomasi saugaus ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo vienas nuo kito, o tose vietose, kuriose susidaro lankytojų eilė, pažymėti privalomus ne mažesnius kaip 2 metrų atstumus tarp eilėje stovinčių lankytojų;

-  pagal galimybes užtikrinti, kad lankytojai valgytų ir gertų tik būdami prie stalų (pvz.: stalas, baras, palangė ir pan.).

Rekomenduojama tarp lankytojų stalų išlaikyti atstumą tokį, kad prie skirtingų stalų esantys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų būtų toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų esantys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

Svarbu! Teikiant viešojo maitinimo paslaugas įsigalioja draudimas tiekti cukrų, druską, padažus ir kitus maisto produktus bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai, taip pat nenaudoti daugkartinio naudojimo meniu, kuriuos liečia lankytojai. Jeigu tokie naudojami jie turi būti dezinfekuojami po kiekvieno naudojimo.

Atkreipiamas dėmesys, kad išlieka reikalavimai dėl medicininių veido kaukių arba respiratorių, kurie priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną dėvėjimo tiek lankytojams, tiek aptarnaujančiam personalui. Kaukių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės jų dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį) ir vartojant maistą bei gėrimus.

VMVT pažymi, kad naikinamas reikalavimas dėl periodinio testavimosi dėl COVID-19 ligos viešojo maitinimo įstaigų darbuotojams.

Reikalavimai prekybos vietoms

Sustabdžius Galimybių paso taikymą prekyboje įsigalioja reikalavimas parduotuvėse, turgavietėse ir kitose prekybos vietose, esančiose uždarose erdvėse užtikrinti 15 m2 bendrą plotą vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo.

Kiti ir toliau išliekantys prekyboje taikomi reikalavimai:

- uždarose paslaugų teikimo vietose neaptarnauti vyresnių nei 6 metų amžiaus lankytojų, nedėvinčių medicininių veido kaukių arba respiratorių (reikalavimas dėvėti kaukes netaikomas neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei);

- paslaugų teikimo vietoje užtikrinti srautų valdymą;

privalu laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo vienas nuo kito arba atskirti klientus vieną nuo kito pertvaromis;

- vietose, kuriose susidaro eilė, pažymėti privalomus atstumus tarp eilėje stovinčių žmonių ir užtikrinti šio reikalavimo laikymąsi;

tarp darbuotojų darbo vietų turi būti išlaikytas bent 2 metrų atstumas, išskyrus transporto priemonėse ir atvejus, kai tarp darbo vietų įrengiamos ne žemesnės nei 140 cm aukščio pertvaros, atskiriančios tiek darbuotojus, tiek eilėje laukiančius klientus.

Tiek viešojo maitinimo įmonėms, tiek prekybos vietoms svarbu nepamiršti laikytis asmens higienos bei čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, lankytojams turi būti sudaryta galimybė rankų dezinfekcijai, o viešojo maitinimo įstaigų administracija turi užtikrinti dažnai liečiamų paviršių (durų rankenos, laiptinės turėklų, elektros jungiklių, kėdžių atramų ir kt.) valymą ir dezinfekavimą ne rečiau kaip 2 kartus per dieną. Darbdaviai privalo sudaryti sąlygas matuoti (-s) darbuotojų (- ams) kūno temperatūrą tik atvykus į darbą, labai svarbu nuolat stebėti savo (savo darbuotojų) sveikatą. 

Primename, kad prie įėjimo durų gerai matomoje vietoje reikia pateikti informaciją apie būtinybę uždarose erdvėse dėvėti medicininę veido kaukę arba respiratorių asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.), apie prekybos vietoje vienu metu aptarnaujamų pirkėjų skaičių. Jeigu yra techninės galimybės, periodiškai skelbti tokią informaciją per garsiakalbius. Labai svarbu pastebėti ir neaptarnauti  lankytojų bei klientų, turinčių ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių (sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas).

Rekomenduojami video