Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkindama skrandžio, ir turi nedaug kalorijų. Ypač šiltos sriubos norisi žiemą. Sriubas galima susiskirstyti į kelias skirtingas grupes: sultiniai, žuvienės, mėsiškos, daržovių ir pieniškos sriubos.
Sultinys – tai mėsos, žuvies, daržovių ar grybų nuoviras, skatinantis virškinimo sulčių išskyrimą. Jame turi būti tik vanduo ir prieskoniai. Sultinys naudingas kaip šiltas gėrimas, tačiau pasotina labai trumpam. Sriubas su mėsa jau galima prilyginti ir pagrindiniam pietų patiekalui – tai sotus, kaloringas, bet gana lengvai virškinamas patiekalas. Sveikiausia ir skaniausia mėsiškas sriubas virti iš šviežios, neriebios mėsos. Mėsa yra vienas iš ilgiausiai sotumą palaikančių produktų, todėl suvalgius sriubos su mėsa ir pasisotinama, ir nepersivalgoma. Žuvienė dažniausiai verdama su menkėmis, jūros lydekomis ar plekšnėmis. Sriubos su kitomis jūros gėrybėmis (moliuskais, krevetėmis, aštuonkojais ir pan.) dažniausiai verdamos iš šaldytų rinkinių. Didžiausias jų pranašumas prieš kitas sriubas – didelis kiekis jodo, o tai itin aktualu turintiesiems problemų dėl skydliaukės ar kitaip juntantiesiems jodo stygių. Tačiau reikia nepamiršti, kad daugelis jūros gėrybių turi ir nemažai cholesterolio. Daržovių sriubos Lietuvoje – vienos populiariausių, tačiau virdamos daržovės praranda dalį vertingų maisto medžiagų, ypač vitaminų. Todėl siūloma jas virti trumpai, kad nespėtų iki galo suminkštėti. Pastaruoju metu ypač populiarios trintos, tirštos daržovių sriubos. Tokioms pagaminti reikia gerai išvirusių daržovių, taigi jos ir mažiau vertingos. Pieniškos sriubos labiausiai tinka vaikams, mat jas valgydami mažieji gauna jiems taip reikalingo kalcio. Dažniausiai šios sriubos verdamos su makaronais arba kruopomis, kartais – su daržovėmis. Pieniškos sriubos – labai geras patiekalas vakarienei, nes piene esama medžiagų, gerinančių miegą. Sriubose esančios kruopos ar makaronai turi daug maistinių skaidulų, todėl gerina žarnyno darbą. Vyresnio amžiaus žmonėms pieniškos sriubos ne visada tinka dėl karvės pieno baltymų netoleravimo.
Kaip virti sriubą?
• Nepadauginkite vandens. Skani sriuba turi būti tiršta. Be to, visada galima šiek tiek praskiesti, jei padauginote prieskonių ar sriuba ima panašėti į košę.
• Sriubą visada virkite ant mažos ugnies ir šiek tiek ilgiau nei nurodyta recepte. Tačiau žiūrėkite, kad daržovės nebūtų pervirusios.
• Daržoves supjaustykite tokio dydžio gabaliukais, kad būtų patogu valgyti.
• Svogūnus ar česnakus sutraiškykite mentele ar peiliu, taip geriau išsiskirs kvapiosios sultys. Tik atminkite, kad žali česnakai ir svogūnai suteiks sriubai aitrumo. Jei svogūnus, morkas ir česnakus apkepsite svieste, sriuba bus kvapesnė.
• Pirma sudėkite tas daržoves ar tuos ingredientus, kurie verda ilgiausiai. Likusius kiek vėliau – taip nebus nei pervirtų, nei pusžalių produktų.
• Sriubą sūdykite iki virimo galo likus 10–15 min., kad ir skystimas, ir daržovės nebūtų prėski.
• Prieskoniais (pipirais, žolelėmis, sultiniu) sriubą gardinkite likus 5 min. iki virimo pabaigos.
• Baigdami virti įdėkite šaukštelį ar pusę šaukštelio sviesto sriubos skoniui pagerinti.
• Lydytą sūrelį, grietinę, grietinėlę ar kokosų pieną pilkite likus porai minučių iki virimo pabaigos.
• Baigę virti, palikite sriubą 15 min. šiltai pastovėti – ji taps skanesnė.
Vištienos ir daržovių sriuba
300 g vištienos filė, 300 g šaldytų žirnelių, 1 morka, 4 bulvės, 0,3 salierų šakniavaisio, 1,5 šaukšto sultinio miltelių, 100 ml grietinėlės.
Vištieną smulkiai supjaustykite ir dėkite į puodą su vandeniu. Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie 10 min. Suberkite šaldytus arba šviežius žirnelius, smulkiai pjaustytą morką, saliero šaknį, smulkiai pjaustytas bulves, suberkite sultinio miltelius. Virkite dar 20 min. Įpilkite grietinėlės ir virkite dar 5 min.
Trinta morkų sriuba su sūriu
500 ml vandens, 400 g morkų, 200 g bulvių, 0,5 vnt. poro, 1 česnako skiltelė, 1 šaukštelis druskos, 1 šaukštelis kario, 1 šaukštelis imbiero, 200 g kokosų pieno, žiupsnis pipirų, žiupsnis kalendros, 100 g parmezano sūrio, 2 saujos skrebučių.
Susmulkinkite morkas, bulves, česnako skiltelę ir gabalėlį imbiero. Išvalykite ir griežinėliais supjaustykite porą. Susmulkintas daržoves virkite vandenyje maždaug 20 min., kol jos suminkštės. Sriubą sutrinkite smulkintuvu. Supilkite kokosų pieną, suberkite prieskonius ir kaitinkite, kol užvirs. Tiekite su skrudintais batono kubeliais, smulkiai tarkuotu kietuoju sūriu ir šviežiais prieskoniniais žalumynais.
Moliūgų sriuba su žuvimi ir krevetėmis
400 g moliūgo, 2 šaukštai aliejaus, 3 česnako skiltelės, mažo žiupsnelio aitriųjų paprikų miltelių, 200 ml žuvies sultinio, 100 ml riebios grietinėlės, 200 g baltos žuvies, 1 šaukštelis citrininių žuvies prieskonių, druskos, 100 g lukštentų krevečių.
Įkaitinkite aliejų puode storu pagrindu, pakepkite česnakus ir aitriąsias paprikas. Tuomet sudėkite moliūgą ir pakepkite kelias minutes. Vėliau supilkite sultinį, uždenkite puodą ir virkite, kol moliūgas suminkštės. Pertrinkite sriubą trintuvu ir vėl užvirkite. Tuo tarpu iškepkite žuvį keptuvėje ant vidutinės ugnies arba orkaitėje. Iškepkite krevetes: kiekvieną krevečių pusę kepkite ne ilgiau nei minutę. Paskaninę prieskoniais, patiekite sriubą su žuvimi ir krevetėmis.
Charčio sriuba su jautiena
500 g jautienos, 3 svogūnai, 6 pomidorai, 3 šaukštai pomidorų tyrės, 100 g ryžių, 1 morka, 2 džiovintos aitriosios paprikos, 4 česnako skiltelės, 4 lauro lapai, 1 saldžioji raudonoji paprika, 5 kvapieji pipirai, 2 šaukšteliai druskos, kalendros prieskoniais, petražolės.
Mėsą supjaustykite ir sudėkite į 3 l vandens. Suberkite pipirus, šaukštelį druskos, lauro lapus. Virkite apie valandą. Mėsą išgriebkite, o sultinį nukoškite. Svogūnus smulkiai supjaustykite, morką sutarkuokite ir kepkite kartu su smulkinta jautiena ir išspaustais česnakais aliejuje apie 5–8 min. Išimkite sėklytes ir supjaustykite saldžiąją papriką. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite. Smulkiai supjaustykite. Į puodą sudėkite keptus svogūnus su jautiena, paprikas ir pomidorus. Užpilkite sultiniu, suberkite druską, smulkintas kalendras ir petražoles. Įdėkite pomidorų tyrės, džiovintas aitriąsias paprikas ir virkite apie 20 min. Suberkite ryžius ir virkite dar 15 min.
Rūkytos žuvies sriuba
1 l vandens, 2 žuvies sultinio kubeliai, 4 bulvės, 1 morka, 1 svogūnas arba poras, 300 g rūkytos žuvies, 100 g šaldytų žirnelių, 200 ml grietinėlės, pipirai, krapai.
Į verdantį paruoštą sultinį sumeskite supjaustytas daržoves: morkas, bulves, porą arba svogūną ir rūkytą žuvį. Virkite, kol daržovės suminkštės. Įdėkite žirnius, įmaišykite grietinėlę. Dar kartą užvirkite, nukelkite nuo ugnies. Pagardinkite pipirais ir krapais.
Pomidorinė lęšių sriuba
1 stiklinė lęšių, 1 svogūnas, ¼ stiklinės aliejaus, 1 česnako skiltelė, ¼ stiklinės pomidorų pastos, 2 džiovintos aitriosios paprikos, 1 l vandens, lauro lapų, pipirų, žalumynai.
Lęšius nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir užkaiskite. Virkite nugriebdami putas. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite ir pakepinkite aliejuje. Sudėkite pomidorų pastą, aitriąsias paprikas, laurų lapus ir dar pakepinkite. Tada sukrėskite į puodą su lęšiais ir virkite ant silpnos ugnies, kol visiškai suminkštės. Baigdami virti, iš sriubos išimkite aitriąsias paprikas ir laurų lapus, pagardinkite druska ir maltais pipirais. Patiekite papuošę žalumynais.
Žiemiška daržovių sriuba
0,5 l daržovių sultinio, 1 morka, 1 svogūnas, 200 g raugintų kopūstų, 1 marinuotas agurkas, 100 g marinuotų grybų, 8 žaliosios alyvuogės, 1 šaukštas kaparėlių, 0,5 citrinos, 1 šaukštas pomidorų pastos, aliejaus, 1 šaukštelis cukraus, 1 lauro lapas, 3 kvapieji pipirai, druska, pipirai.
Raugintus kopūstus gerai nuplaukite ir nusausinkite. Tada sudėkite į puodą su įkaitintu aliejumi. Svogūną ir morką nulupkite ir supjaustykite – svogūnus pusžiedžiais, o morkas šiaudeliais. Marinuotą agurką taip pat supjaustykite šiaudeliais. Į puodą su kopūstais sudėkite marinuotą agurką, supilkite stiklinę daržovių sultinio, puodą uždenkite dangčiu ir ant silpnos ugnies troškinkite apie 20 min. Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite morkas ir svogūną. Marinuotus grybus nuplaukite, didesnius perpjaukite į kelias dalis, sudėkite į keptuvę, kur jau kepa daržovės. Vis pamaišydami kepkite apie 5 min. Į puodą su kopūstais ir agurkais sudėkite kaparėlius, per pusę perpjautas alyvuoges, supilkite likusį daržovių sultinį, iš keptuvės sudėkite apkepintas daržoves ir grybus. Į sriubą sudėkite pomidorų pastą ir cukrų, įmeskite lauro lapą ir kvapiuosius pipirus, leiskite sriubai užvirti ir nukelkite nuo ugnies. Citriną nulupkite (ne tik odelę, bet ir baltąjį sluoksnį), minkštimą supjaustykite kubeliais. Patiekdami sriubą, į kiekvieną dubenėlį įmeskite kelis gabalėlius citrinos.