Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Specialistas pataria, kokios bulvės tinkamiausios cepelinams

„Cepelinams geriausia naudoti tokias bulves, kurios turi daugiau krakmolo. Tai vėlyvesnės vegetacijos bulvės, pavyzdžiui, iš 'VB Venta' cepelinų nepadarysi, o iš 'VB Aista' viskas puikiai pavyks“, – atskleidžia Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Vokės filialo direktorius, agronomas dr. Almantas Ražukas.

A. Ražuko teigimu, ankstyvos bulvės nesugeba sukaupti krakmolo, jos paprasčiausiai negali to padaryti genetiškai: „Ankstyvosiose gali būti tik 14 proc. krakmolo, o vėlyvosiose jo kiekis gali siekti net 20 proc.“

Specialistas LRT TELEVIZIJOS laidos „Laba diena, Lietuva“ eteryje pristatė 4 lietuviškų bulvių rūšis: 'VB Venta', 'Goda', 'VB Meda' ir 'VB Aista'.

„'VB Venta' yra labai ankstyva, skirta ankstyvam naudojimui. 'Goda' – taip pat ankstyva, tačiau truputėlį vėlyvesnė už 'VB Ventą', pasižymi geru skoniu, ypatingai geromis kepimo savybėmis. Nauja, kiek vėlyvesnė veislė – 'VB Meda', kuri šiuo metu dar tiriama, bet bus stipri, skani veislė. O paskutinioji – 'VB Aista', balto minkštimo, vėlyva bulvių veislė, pasižyminti atsparumu įvairioms ligoms“, – pasakoja agronomas.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Vokės filialo direktorius pastebi, kad derėtų nuolat keisti bulvių sėklą, jei norime sulaukti gausaus ir gero derliaus.

Rekomenduojami video