Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Specialistai perspėja: apsinuodyti galima ir valgomais vertingais grybais

Šią savaitę dėl apsinuodijimo grybais mirus dviem žmonėms, specialistai ragina gyventojus rinkti tik gerai atpažįstamus grybus bei juos tinkamai apdoroti.

Medikai teigia, kad suvalgius mirtinai nuodingų grybų pirmieji simptomai – pykinimas, vėmimas, viduriavimas –  gali pasireikšti ne anksčiau kaip po penkių valandų.

Specialistai ragina tokiu atveju nedelsiant kreiptis į artimiausią gydytoją, nes apsinuodijus laiko faktorius itin svarbus. Jeigu žmogus kreipiasi anksčiau, didėja tikimybė, kad medikams pavyks išgelbėti gyvybę.

Suvalgius nemirtinai nuodingų grybų pirmiesiems apsinuodijimo požymiams pasireikšti reikia trumpesnio laiko – nuo 15 minučių iki dviejų valandų. Specialistai ragina ir tokiu atveju kreiptis į medikus ir jokiu būdu neužsiimti savigyda.

Taip pat įspėjama, kad apsinuodyti galima ir prastai paruoštais vertingais grybais, o grybų sriubos specialistai nepataria šildyti kelis kartus, nes ilgainiui joje gali atsirasti nuodingų medžiagų.

Praėjusį pirmadienį Panevėžyje mirė grybais apsinuodijęs vyras, o ketvirtadienį Kauno klinikų medikams nepavyko išgelbėti apsinuodijusios moters.

Rekomenduojami video