Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pūvančių vaisių ant medžių galima išvengti

Šių metų vasara iš tiesų išskirtinė. Obuoliai, uogos, slyvos pradėjo derėti labai anksti, o didžiausia bėda –  šiais metais ypač daug vaismedžių „puošiasi“ supuvusiais vaisiais. Kodėl taip nutinka? – klausia Valė M. iš Biržų.

Atsako doc. Tautvydas Gurskas, agronomas, kraštovaizdžio projektų vadovas

„Šios problemos – pūvančių vaisių – galime išvengti, tereikia žinoti tam tikras taisykles. Ant vaismedžių kabantys vaisiai gali pradėti pūti dėl puvinio ligos, taip pat šiais metais ilgą laiką kentėjome sausrą, kuri atsiliepė ir vaismedžiams bei vaisiams. Vaisiai būna sausi, tačiau gausiai palijus jie prisitraukia drėgmės ir daugelis netgi trūksta (sprogsta), dėl to prasideda puvimas. Tai labai dažnai pasitaikantys procesai. Nuo puvinio vaismedžius galite purkšti fungicidais – tą reikėtų daryti kelis kartus per sezoną, pavyzdžiui, birželio pabaigoje ir liepos pradžioje, rugpjūtį. Reikia labai stebėti orus, nes, jeigu santykinė oro drėgmė labai didelė, puvinys plečiasi itin greitai. Kokius medžius puola puvinys? Dažnas mano, kad tam įtaką daro medžio amžius, tačiau labiau puvinys priklauso nuo veislės ir genėjimo. Jeigu vaismedžių neišgenėjote arba tą padarėte netinkamai, augdami ir nokdami vaisiai „nesiventiliuoja“, todėl puvinys labai dažnas.

Vaismedžius reikėtų genėti net ir vasarą – tai ypač padeda išsaugoti sveikus, nesupuvusius vaisius. Birželį genimi vaismedžiai, netgi kriaušės ir atidengiami vaisiai, kad būtų geresnės spalvos ir skoninių savybių, ilgiau išsilaikytų saugomi rūsyje. Yra rekomenduojamas ir trečias genėjimas – likus dviem savaitėms iki vaisių skynimo. Atsižvelgiant į veislę, toks genėjimas atliekamas rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje, kad vaisiai „ventiliuotųsi“, gautų saulės, įgautų gražią spalvą“, – pataria specialistas.

Rekomenduojami video