Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Prieskoninės žolelės: ne tik skanu, bet ir naudinga

Vasara – geriausias metas mėgautis gaiviais sezoniniais patiekalais, o jiems pagardinti ypač tinka įvairiausi žalumynai. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, teigia, kad šviežios prieskoninės žolelės yra svarbus ingredientas ruošiant pikantiškus ar saldžius patiekalus, salotas, karštomis dienomis jomis gardinami ir gėrimai.

„Šviežios prieskoninės žolelės vasarą tampa bene esminiu daugelio patiekalų ingredientu. Šiltasis metų laikas itin dosnus žalumynų derliumi ir asortimentu. Pardavimų duomenys rodo, kad pirkėjai ištikimi tradiciniam skoniui ir populiariausios žolelės yra krapai bei petražolės. Toliau rikiuojasi gaiviesiems gėrimams ypač tinkamos mėtos, aštresnio skonio kalendros, bazilikai, čiobreliai ir rozmarinai, derantys su grilio patiekalais“, – sako J.Sabaitienė.

Pasak J.Sabaitienės, prieskoninės žolelės ne tik suteikia savito skonio įvairiausiems patiekalams, bet ir yra naudingos sveikatai. Dauguma prieskoninių žolelių turi gydomųjų savybių, taip pat jose gausu antioksidantų, eterinių aliejų ir vitaminų. Reguliarus šių natūralių ingredientų vartojimas pagerina imunitetą, padeda organizmui kovoti su mikrobais ir pašalinti toksinus. J.Sabaitienė įvardija ir daugiau populiariausių prieskoninių žolelių gerųjų savybių bei papasakoja apie jų panaudojimo būdus.

Krapai. Tai viena dažniausiai lietuvių naudojamų žolelių, dažnai auginama ir darže. Šis prieskonis be savo aromatinių ir skoninių savybių taip pat pasižymi nauda sveikatai. Krapai plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, gerina širdies veiklą ir stiprina organizmo imuninę sistemą. Krapai puikiai tinka įvairiose daržovių salotose, jie dera mėsos bei žuvies patiekaluose. Žinoma, be krapų neįsivaizduojame ir šaltibarščių bei kitų šaltsriubių.

Petražolės. Šis prieskonis taip pat praturtina patiekalus ryškiu skoniu ir aromatu. Petražolėse esanti folio rūgštis yra vienas svarbiausių B grupės vitaminų, naudingų širdies ir kraujagyslių sveikatai. Be to, jos veikia kaip veiksminga širdies, diabeto ir netgi vėžio prevencijos priemonė.

Petražolės nuo kitų prieskoninių žolelių skiriasi tuo, kad džiovinant susilpnėja jų ryškus skonis. Todėl atsižvelgdami į gaminamą patiekalą, pasirinkite, šviežiomis ar džiovintomis petražolėmis norite gardinti. Jei patiekalas nereikalauja ryškaus žolelių skonio, galima rinktis džiovintas, tačiau jei norisi ryškesnio skonio ir aromato, naudokite šviežias petražoles.

Mėtos. Ši žolelė yra populiarus maisto produktų ir gėrimų ingredientas, pradedant arbatomis bei kokteiliais, baigiant padažais, salotomis ir desertais. Mėtų įtraukimas į kasdienį racioną teigiamai veikia organizmą: gerėja virškinimas, smegenų veikla bei atmintis. Geriant mėtų arbatą mažinami peršalimo simptomai. Be to, mėtų vartojimas gerina burnos kvapą bei sveikatą. Mat mėtos pasižymi antibakterinėmis savybėmis.

Kalendros. Ši žolelė yra plačiai naudojama meksikiečių bei azijiečių virtuvėje. Ja gardinamos įvairiausios sriubos, salotos, buritai, kariai, takai, azijietiški makaronų ar ryžių patiekalai. Kalendra yra kvapni, antioksidantais turtinga bei sveikatai itin naudinga žolė. Kalendros įtraukimas į kasdienę mitybą gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, kovoti su infekcijomis ir gerinti širdies, smegenų, virškinimo sistemos sveikatą, odos būklę.

Bazilikai. Tai taip pat yra pasaulyje itin populiarus prieskonis, gerai žinomas dėl savo skoninių ir gydomųjų savybių. Bazilikų lapeliuose itin daug vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą ir skatina žaizdų gijimą. Be to, bazilikai pasižymi antibakterinėmis savybėmis – juose esantys eteriniai aliejai kartu su kitomis medžiagomis stabdo bakterijų ir mikrobų dauginimąsi.

Bazilikai ypač pamėgti italų virtuvėje, čia jie naudojami gaminant įvairius padažus, makaronų, mėsos ar žuvies patiekalus. Dedami ant picos, brusketų. Jais gardinami ir įvairūs kokteiliai ar limonadai. Tačiau iš šių žolelių taip pat galima pasigaminti arbatą, kuri gelbėja jaučiant sunkumą skrandyje ar sustojus virškinimui. Šviežius lapelius užpilkite karštu vandeniu ir gerkite arbatą 3 kartus per dieną tarp valgių.

Čiobreliai. Šiose žolelėse yra gausu vitamino C, taip pat tai yra puikus vitamino A šaltinis. Jei jaučiate, kad prasideda peršalimas, čiobrelių arbata gali jums padėti greičiau atsigauti. Čiobreliuose gausu ir kitų sveikatai naudingų medžiagų: vario, geležies ir mangano. Ši prieskoninė žolelė itin tinka mėsos, žuvies, paukštienos, daržovių patiekalams paskaninti. Taip pat dera marinuojant mėsą kepimui ant grilio, ruošiant sriubas ir padažus, juo gardinami ankštinių daržovių patiekalai. Čiobreliai taip pat naudojami desertų gamyboje, dedami į kokteilius ar limonadus.

Rozmarinai. Šiame prieskonyje yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas ir padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Be to, rozmarinų lapeliai padeda sureguliuoti žarnyno mikroflorą, gerina naudingų maisto medžiagų įsisavinimą ir padeda atsikratyti toksinų. Rozmarinais gardinamos picos, itališka duona, bulvės, lazanijos. Jie puikiai tinka ir prie mėsos – ypač ruošiant jautienos kepsnį. Rozmarinais gardinami ir įvairūs gėrimai ar limonadai, jie ypač dera su apelsinais.

Rekomenduojami video