Jei norite prekiauti savo bityne surinktu medumi, labai svarbu užtikrinti, kad šis medus būtų saugus, kokybiškas ir gautas iš sveikų bičių šeimų, tvarkomas laikantis būtinų higienos reikalavimų. Be to, vartotojams tiekiant medų taip pat turi būti laikomasi ženklinimo reikalavimų.
Priminsime, kad ant kiekvieno fasuoto medaus indelio etiketėje turi būti nurodomas medaus pavadinimas, bitininko pavardė (įmonės pavadinimas), adresas, užrašas „Geriausias iki“ (šalia data), grynasis kiekis. Taip pat privalu nurodyti medaus kilmės šalį.
Priklausomai nuo gamybos būdo, medus gali būti korinis, su korio gabaliukais, nuvarvėjęs, išsuktas, išspaustas, filtruotas, konditerinis. Jei norima parduoti medų, kuriame būtų nurodyta, kad tai rapsų, grikių, nektaro ar lipčiaus medus, pardavėjas turi turėti akredituotos laboratorijos tyrimus, patvirtinančius, kad minėtas medus turi vyraujančių žiedadulkių.
Papildomai medaus etiketėje, išskyrus filtruotą ir konditerinį medų, gali būti nurodytas regioninis ar teritorinis pavadinimas, jei medus surinktas vien tik iš nurodyto regiono, taip pat konkretūs kokybės kriterijai: diastazės aktyvumas ar drėgnumas.
Bičių produktus tvarkantys asmenys turi turėti medicininę knygelę, su galiojančiu sveikatos patikrinimu. Papildomai registruotis VMVT norint prekiauti savo bityno produkcija turgavietėse, paviljonuose ir kitose prekyvietėse nereikia.
Tačiau, maistui skirti bičių produktai, gauti iš skirtingų bitynų ar kurių sudėtyje yra kitų maisto produktų (pvz. riešutų, grūdų, uogų ir kt.), turi būti tvarkomi maisto tvarkymo subjektuose, turinčiuose maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.
Su medaus gamintojams galiojančiais teisės aktais ir detalesne informacija galite susipažinti mūsų svetainėje čia https://vmvt.lt/maisto-sauga/maisto-produktai/gyvuninis-maistas/medus.