Jei atidarę ir pauostę kelias dienas šaldytuve stovėjusį pieno pakelį pajaučiate, kad jis sugižęs, neskubėkite pieno iš karto išpilti į kriauklę, portalui theguardian.com sako virtuvės šefas Tomas Huntas. Nors toks pienas nebėra tinkamas gerti, priduria jis, puikiai tiks patiekalų gamybai.
Penktadalio visų Jungtinėje Karalystėje išmetamų pieno pakelių atsikratoma dėl pasibaigusio galiojimo termino – iš viso apie 360 tūkst. tonų išmestų pieno pakelių per metus. Šios pieno rūgšties turinčios atliekos pagamina 100 tūkst. tonų anglies dioksido – tokį patį kiekį, kurį per metus su išmetamosiomis dujomis pašalina 20 tūkst. automobilių.
Tačiau iš tiesų pieną galima vartoti ir praėjus kelioms dienoms nuo galiojimo termino pabaigos – tinkamumą vartoti turime įvertinti patys.
Tam, kad nustatytume, ar pienas pakelyje nesugižęs, pakanka jį pauostyti. Nors užuodę aitrų kvapą, pieną laikome sugedusiu, jis vis dar tinka maisto gamybai. Juo galima pakeisti jogurtą, dedamą į pyragus ar sausainius, kitus kepinius, taip pat galima pagaminti panyro sūrį.
Tačiau jei norite kažko paprasto ir greito, pabandykite iš sugižusio pieno pasigaminti airišką duoną. Ją paruošti visiškai paprasta, o kepimui neprireiks orkaitės. Ši duona, angliškai vadinama „farls“, dažniausiai padalijama į keturias dalis ir kepama keptuvėje, turi rūgštoką skonį, nes natūraliai joje esančios pieno rūgštys padeda duonai iškilti.
Pagaminti airiškai duonai reikės:
200 g kvietinių miltų
Žiupsnelio druskos
100 ml sugižusio pieno
Pusės arbatinio šaukštelio valgomosios sodos
Gaminimo būdas:
Miltus sumaišykite su druska ir soda, į birų mišinį supilkite pieną, gerai išmaišykite ir minkykite, kol tešla nebelips prie rankų. Iš tešlos suformuokite maždaug 2 centimetrų storio apskritimą ir jį padalinkite į keturias lygias dalis.
Įkaitinkite keptuvę, į ją dėkite tešlos gabalėlius. Vienai pusei apskrudus juos apverskite. Iškepusią duoną geriausia patiekti dar šiltą, pagardinti alyvuogių aliejumi arba sviestu.
Pagal užsienio spaudą parengė Gertrūda Stripeikytė.