Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Maisto produktų laikymo temperatūra. Ar žinome viską?

Maisto produktų, ypač gyvūninių, kokybė ir sauga dažnai priklauso nuo to, kaip jie laikomi ar transportuojami. Netinkama temperatūra gali sugadinti ir patį šviežiausią produktą, todėl primename pagrindines saugaus maisto produktų transportavimo ir laikymo taisykles.

Maisto sauga prasideda nuo produktų įsigijimo. Renkantis produktus, būtina atkreipti dėmesį į jų spalvą, formą, konsistenciją, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminus. Jeigu įsigiję maisto produktų neketinate vykti tiesiai namo, su savimi (pvz.: automobilyje) pravartu turėti šaltkrepšį su ledo kasete. Šaltkrepšiuose turėtų būti transportuojami greitai gendantys švieži ar šaldyti produktai. Visus maisto produktus automobilyje reikėtų sudėti taip, kad ant jų nekristų tiesioginiai saulės spinduliai.

Švieži, greitai gendantys produktai turi būti laikomi šaldytuve, kuriame palaikoma 0 – +6°C temperatūra. Geriausia produktus saugoti gamintojo pakuotėse, o atidarius pakuotę – perdėti juos į sandariai užsidarančias talpyklas. Į vieną talpyklą rekomenduojama sudėti tos pačios rūšies greitai gendančius maisto produktus, atskirai turi būti laikoma mėsa, pieno produktai, žalia žuvis ir pagaminti patiekalai, salotos, daržovės ar vaisiai. Šilčiausioje šaldytuvo vietoje – durelėse geriau tiktų laikyti konservuotus ar pasterizuotus maisto produktus (pvz.: sultis, vaisvandenius).

Šaldymo kamerose maisto produktai turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip –18°C temperatūroje. Be to, šaldymo kameros neturi būti padengtos storu ledo sluoksniu. Susidaręs sluoksnis rodo, kad šaldiklis nesandarus ar dažnai atidarinėjamas, tad temperatūra jame gali svyruoti net keliais laipsniais.

Atšildžius maisto produktus, pakartotinai jų užšaldyti negalima. Taip produktai ne tik netenka jiems būdingų skonio savybių, bet ir būna prastesnės kokybės. Svarbiausia – tokie produktai gali būti nesaugūs dėl mikrobinės taršos. Atšildyti maisto produktus rekomenduojama šaldytuvuose, įdėjus į dėžutes, kad ištekėję skysčiai neužterštų kitų produktų. Norint atšildyti greičiau, galima pasinaudoti atšildymo funkcija orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje arba, nepažeidus pakuotės, palaikyti produktą šalto vandens vonelėje ar po tekančio šalto vandens srove.

Rekomenduojami video