Duona būtina kiekvienam stalui, bet ji turi vieną esminį trūkumą – trumpą galiojimo laiką. Nuolat tenka nerimauti, kad mėgstamiausios duonos kepalas arba apaugs pelėsiais, arba sukietės į akmenį.
Tiek parduotuvinė, tiek
šviežia duona iš kepyklos, tiek namuose kepta duona genda lėčiau, jei
ją laikote uždaroje aplinkoje, nes oro cirkuliacija pagreitina džiūvimo
procesą, sako virtuvės šefė iš Atlantos, JAV, Jennifer Hill Booker.
Blogiausia vieta – ant šaldytuvo
Tuo tarpu pelėsis tarpsta šiltoje ir oro kupinoje aplinkoje, todėl
duonai geriau ieškokite vėsios ir sausos vietos. J. H. Booker sako, kad
blogiausia vieta duonai laikyti – ant šaldytuvo.
„Ten taip šilta, kad net ir nedidelis kiekis dėžutėje ar maišelyje
likusios drėgmės tikrai virs pelėsiu.“
Kaip žinoti, kiek laikysis duona
J. H. Booker sako, kad riebalai yra natūralus konservantas, todėl visi
riebalų turintys produktai laikosi ilgiau ir yra tinkami šaldymui.
Taip
pat ir kiaušinių arba sviesto turinti duona neišdžius taip greitai, kaip
prancūziška duona, kuri yra liesesnė, rašoma insider.com.
Riebalų ir drėgmės kiekis taip pat priklauso ir nuo duonai naudojamų
miltų. „Dauguma miltų duonai yra gaminami iš kietagrūdžių ar paprastųjų
kviečių“, – sako šefė. – „Jei pasirinksite kitokius miltus, tai padidins
duonoje ar miltuose jau esančios drėgmės kiekį ar prieš pradedant duoną
kepti.“
Pavyzdžiui, iš migdolų miltų pagaminta duona išsilaiko ilgiau, lyginant
su universaliais miltais, nes natūraliai riešutuose yra daugiau riebalų.
Turint omenyje visus šiuos dalykus, štai ką geriausia daryti, kad duona
išsilaikytų ilgiau.
Nusipirkite duoninę
Duoninės naudojimas yra klasikinis, senas geras metodas, kuris
neabejotinai veikia. „Sakyčiau, kad duoninė yra dar geriau už sandarų
konteinerį, nes į ją oro patenka, o tai sukuria idealią oro
cirkuliacijos ir drėgmės pusiausvyrą, todėl duona nebus sudrėkusi, kaip
kartais nutinka plastikiniame konteineryje, bet ir neišdžius, kaip
nutiktų, jei ją tiesiog paliktumėte ant stalo“, – sako J. H. Booker.
–
„Be to, duoninėje esančios duonos taip pat nepasieks šviesa, kuri irgi
ją išdžiovina, jei ją laikote permatomame maišelyje.“
Nebijokite duonos dėti į šaldytuvą
Nors šiuo klausimu kyla daug nesutarimų, J. H. Booker sako, kad duoną
laikant šaldytuve ji iš tiesų gali ilgiau išsilaikyti. Šaldytuve
palaikoma pastovi temperatūra, todėl nereikia jaudintis dėl temperatūros
svyravimų šiltesnę ar vėsesnę dieną.
Tačiau šis metodas geriausiai tinkamas trumpesniam laikui, nes vėsesnėje
temperatūroje kristalizuojasi krakmolas, todėl šaldytuve ilgai laikoma
duona nebebus tokia minkšta.