Kruopos yra itin maistingas, vertingas ir lengvai virškinamas maisto produktas, gaminamas iš skaldytų, lukštentų ar kitaip apdorotų grūdų. Jų rekomenduojama valgyti kelis kartus per dieną. Reguliarus viso grūdo kruopų vartojimas mažina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto, storosios žarnos vėžio riziką, gerina žarnyno veiklą ir bendrą savijautą. Kruopose yra daug maistinių skaidulų, kurios mažina gliukozės, cholesterolio kiekį. Taip pat kruopose gausu sudėtinių angliavandenių, teikiančių energijos, todėl kruopų patiekalai – puikus pasirinkimas ryte. Kruopos lengvai virškinamos ir turtingos vitaminų, mikroelementų, maistinių medžiagų, todėl tinka ir seniems, ir mažiems. Nors dažniausiai kruopos daugumai asocijuojasi su košėmis, jas galima patiekti ir pagrindinį patiekalą ar garnyrą, naudoti sriuboms, salotoms.
Troškinys su bolivinių balandų kruopomis
200 g virtų bolivinių balandų kruopų, 1 morka, 1 svogūnas, 10 g saliero, 1 saldžioji paprika, 1 šaukštelis raudonėlių, druska, 50 g skrudintų migdolų drožlių, 50 g juodųjų alyvuogių.
Supjaustykite morką ir papriką kubeliais, svogūną – žiedeliais, smulkiai sutarkuokite gabalėlį saliero gumbo, pabarstykite raudonėliais ir viską gerai patroškinkite. Suberkite virtas bolivinių balandų kruopas, pasūdykite, pabarstykite smulkintais migdolais, smulkintomis alyvuogėmis ir dar patroškinkite 10 min.
Kukurūzų kruopų apkepas
375 g kukurūzų kruopų, 2 šaukštai sviesto, 2 kiaušiniai, 250 g vyšninių pomidorų, 200 g tarkuoto fermentinio sūrio, 1 svogūnas, 1 šaukštelis raudonėlių, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, druska, pipirai.
Kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje, kaip nurodyta instrukcijoje ant pakuotės. Atvėsinkite ir įmaišykite kiaušinius. Svogūną supjaustykite labai smulkiais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje su žiupsneliu raudonėlių. Apkepo kepimo formą ištepkite sviestu ir išklokite puse kukurūzų košės.
Ant jos paskleiskite keptus pravėsusius svogūnus ir gražiai išrikiuokite pusę pomidorų (pjaustyti nereikia). Pabarstykite pipirų, truputį sūrio, šiek tiek pasūdykite ir uždenkite likusia kukurūzų koše. Į košę įspauskite likusius pomidorus, užbarstykite visą sūrį, pabarstykite raudonėliais. Kepkite 180 °C karštumo orkaitėje maždaug 20 min.
Perlinių kruopų pusrytis
Pusė puodelio perlinių kruopų, 1 apelsino sultys, 2 šaukšteliai tarkuotų apelsinų žievelių, 3 gvazdikėliai, 1 cinamono lazdelė, kario ir žaliosios citrinos lapeliai, medus arba cukrus, 1 kubeliais pjaustytas obuolys, pakeptos migdolų drožlės, 1 šaukštelis šviežio tarkuoto imbiero.
Užvirkite puodelį vandens, suberkite perlines kruopas, įmeskite cinamono lazdelę, žaliosios citrinos ir kario lapelius, gvazdikėlius, tarkuotą apelsino žievelę ir 20 min. virkite ant mažos ugnies. Tada supilkite apelsino sultis ir dar pavirkite 15–20 min., kol kruopos sugers beveik visą skystį. Pabaigoje sudėkite smulkiai supjaustytus obuolius, tarkuotą imbierą, išmaišykite ir dar kelias minutes patroškinkite. Įmaišykite medų, apibarstykite kapotomis migdolų drožlėmis.
Lęšių troškinys su burokėliais
1 indelis konservuotų arba pačių išvirtų virtų lęšių, 1 pjaustytas raudonasis svogūnas, kelios skiltelės smulkinto česnako, tabasko padažas, 1 šaukštelis maltų kmynų, pusės citrinos sultys, 1 šaukštelis tarkuotų citrinų žievelių, 2 švieži burokėliai, švelnus tirštas natūralus jogurtas, druska.
Puode įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūną, kol suminkštės, sudėkite česnaką, maltus kmynus, lęšius, įpilkite tabasko padažo ir patroškinkite 5–10 min. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens. Troškinimo pabaigoje suberkite citrinų žieveles, supilkite citrinos sultis ir pagardinkite druska. Kol lęšiai troškinasi, burokėlius išvirkite, supjaustykite plonais griežinėliais ir pakepinkite aliejuje, kol suminkštės. Į lėkštę dėkite burokėlių griežinėlius, ant viršaus – lęšių troškinį ir šalto tiršto jogurto.
Grikių ir varškės apkepas
1 stiklinė virtų grikių kruopų, 200 g varškės, 125 ml grietinės, 2 kiaušiniai, 3 šaukštai cukraus, 1 žiupsnis cinamono, 1 šaukštas vanilinio cukraus, 1 sauja džiovintų abrikosų, druska, 1 šaukštas sviesto.
Abrikosus užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti. Kiaušinius išplakite su cukrumi, druska, cinamonu ir vaniliniu cukrumi. Į plakinį sudėkite varškę, grietinę ir gerai sumaišykite. Suberkite supjaustytus abrikosus, kelis palikite papuošimui. Į grikių košę sudėkite varškės masę, gerai pamaišykite, suverskite į sviestu išteptą formą ir 20–25 min. kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °С. Apkepą papuoškite likusiais abrikosais.
Kuskuso pyragas su sūrio kremu
4 stiklinės obuolių sulčių, 2 stiklinės smulkaus kuskuso, pusės citrinos žievelės, 80 g džiovintų spanguolių, 400 g tepamojo grietinėlės sūrio, 200 ml plakamosios grietinėlės, 4 šaukštai cukraus pudros, pusės citrinos sultys, šilauogės, kapotos pistacijos, druska.
Puode sumaišykite kuskusą, obuolių sultis, druską ir citrinos žieveles. Maišydami užvirkite. Nukaiskite ir įmaišykite stambiai sukapotas džiovintas spanguoles. Košę sukrėskite į pyrago formą nuimamu kraštu ir atvėsinkite. Plaktuvu iki vientisos purios masės suplakite sūrį, grietinėlę, cukraus pudrą ir citrinos sultis. Paruoštą kremą paskirstykite ant pyrago ir vėsinkite šaldytuve bent 3 val. Papuoškite šilauogėmis ir kapotomis pistacijomis ar kitomis mėgstamomis uogomis, riešutais.
Ryžių desertas
200 g ryžių, 1 citrinos žievelės, 1 apelsino žievelės, 1 l pieno, 100 g rudojo cukraus, 85 g razinų, 1 cinamono lazdelė, 100 g rudojo cukraus, 3 šaukštai grietinėlės.
Ryžius suberkite į puodą su 500 ml vandens, suberkite citrinos ir apelsino žieveles. Kai užvirs, uždenkite, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15 min., kol išgaruos vanduo. Nukelkite dangtį, įmaišykite pieną ir cukrų. Dažnai maišydami pakaitinkite dar 20–25 min., kol padažas sutirštės. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. Į mažą keptuvę sudėkite razinas, cinamono lazdelę, rudąjį cukrų ir 100 ml vandens. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus išsilydys, o tada dar minutėlę, kol užvirs. Įmaišykite grietinėlę ir leiskite atvėsti keptuvėje. Jei ryžiai truputį sukietėjo, įpilkite šlakelį pieno ir pamaišykite. Sudėkite ryžių pudingą į 8 stiklines ar mažus dubenėlius ir užpilkite trupučiu razinų sirupo.