Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dažniausiai pasitaikančios klaidas, kurias darome parsinešę pieną namo

Pienas – vienas perkamiausių lietuvių maisto produktų. Kad jis išlaikytų savo skonį ir maistines savybes iki pat galiojimo laiko pabaigos, jį parsinešę namo turėtume laikytis tam tikrų taisyklių. Dalis iš jų, ko gero, yra žinomosdaugeliui, tačiau kai kurios gali nustebinti. Apie tai, kokių klaidų vengti nusipirkus pieno, pasakoja prekės ženklą „Dvaro“ valdančios bendrovės „Pieno žvaigždės“ vyriausioji technologė Dalia Mickeliūnienė.

Pienas turi būti laikomas šaldytuve. Tad įsipylę pieno, visuomet stenkitės kuo greičiau jį padėti atgal į šaldytuvą. Taip pat visuomet įsitikinkite, kad pieno pakelis uždarytas sandariai. Taip ne tik leisite pienui išlikti kokybišku, bet ir apsaugosite nuo kitų šaldytuve esančių produktų kvapų. 

D. Mickeliūnienė dalijasi, jog ko gero labiausiai vartotojus nustebinanti klaida yra pieno laikymo vieta. Neretai pirkėjai pieną laiko šoninėje šaldytuvo lentynoje, tačiau taip elgtis nevertėtų: „Nuolat atidarinėjant šaldytuvą, būtent šoninių lentynų temperatūra pakyla pirmiausiai, tad laikant pieną jose, jo temperatūra gali pakisti. Rekomenduočiau pieną laikyti vienoje iš pagrindinių lentynų“, –dalijasi ekspertė.

Nepamirškite gamintojo rekomendacijų

Mėgstantys šiltą pieną turi nepamiršti, jog aukštoje temperatūroje kaitinamas produktas netenka vertingųjų medžiagų. Tad pieną pašildyti galima, tačiau virinti – nerekomenduojama.

Juk net ir pieno perdirbimoprocese dalis gamintojų taiko žemos temperatūros pasterizaciją, kuri leidžia išsaugoti šviežiopieno skonį beivertinguosius baltymus.„Dvaro“ pienas yra pasterizuojamas ne aukštesnėje kaip 74 laipsnių temperatūroje. Ši pasterizacijos temperatūra padeda išlaikyti visas natūralias pieno savybes bei išsaugoti vertinguosius baltymus.

„Jeigu pienas pasterizuojamas aukštesnėje kaip80 laipsnių temperatūroje, sumažėjajame buvusių vitaminų, mineralinių medžiagų. Jeigu pasterizacija vyksta didesnėje kaip 90 laipsnių temperatūroje, pakinta praktiškai visi piene esantys baltymai. Tad ir vartotojams norėčiau patarti pieno neperkaitinti, jog vartotumėtevertingiausiąproduktą“, – rekomenduoja „Pieno žvaigždžių“ vyriausioji technologė.

Kalbant apie pienopakuotę,ji turi apsaugoti produktą nuo šviesos ir temperatūros pokyčių. „Dvaro“ pieno pakuotė yradaugiasluoksnė bei nepraleidžianti šviesos.

Tinkamai laikomas pienasišliks kokybišku visą ant pakuotės nurodytą galiojimo laiką. Visgi D. Mickeliūnienė primena, jog skirtingos pieno rūšys bei pieno produktai turi atitinkamaslaikymo sąlygas, tad pirmiausiai vartotojai turėtų vadovautis gamintojo ant pakuotės nurodytomis rekomendacijomis.

Rekomenduojami video