Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ar galima valgyti paukštieną, kuri švyti tamsoje?

Paukštiena, kuri švyti tamsoje, greičiausiai yra užteršta ir buvo laikoma netinkamomis sąlygomis. Tokia paukštiena nėra pavojinga sveikatai, vis tik ją reikėtų grąžinti pardavėjui, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus Vyriausiasis veterinarijos gydytojas-valstybinis veterinarijos inspektorius Jonas Stanius. 

LRT RADIJO klausytojas teiraujasi, kodėl paukštiena kartais švyti tamsoje. „Dažnai perku vištieną. Pastebėjau, kad ji tamsoje skleidžia ryškią šviesą. Kodėl taip yra? Ar galima tokią mėsą valgyti?“ – klausia jis.

„Paukštiena, kuri šviečia tamsoje, dažniausiai būna nefasuota. Paprastai tamsoje švyti tokia paukštiena, kuri buvo laikoma netinkamomis sąlygomis – nepaisant higienos reikalavimų, tinkamo temperatūrinio režimo bei laikoma kartu su jūrine žuvimi“, – pasakoja J. Stanius.

Specialisto teigimu, greičiausiai paukštiena, švytinti tamsoje, buvo užteršta liuminescuojančiomis bakterijomis nuo greta laikomos jūrinės žuvies.

„Šios bakterijos ypatingai gerai jaučiasi 20 laipsnių temperatūroje. Ant mėsos paviršiaus patekusios pavienės bakterijos nešviečia, tačiau, susidarius palankioms sąlygoms – mėsą laikant aukštesnėje temperatūroje, – jos ima švytėti“, – aiškina veterinarijos gydytojas.

Anot J. Stanio, šios bakterijos nėra pavojingos sveikatai, jos negali sukelti apsinuodijimo, tačiau tokios mėsos vartoti nerekomenduojama – ją reikėtų grąžinti pardavėjui, jei tik išsaugojote pirkimo čekį.

Rekomenduojami video