Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vasaros karščiai jaukia apsvaigintus protus

Negalutiniais duomenimis, per du pirmuosius šios vasaros mėnesius Lietuvos policija užregistravo apie 20 nužudymų šalyje. O nuo 2018-ųjų pradžios žudikų aukomis įvairiomis aplinkybėmis tapo jau beveik 70 žmonių. Skaičiuojant matyti, kad mėnesio nužudymų vidurkis – apie 10 žmonių. Tokia yra juodoji statistika, ir vėl neleidžianti konstatuoti, kad žmogžudysčių Lietuvoje sumažėjo.

Juodieji faktai teigia

Detaliau paanalizavus Policijos departamento oficialiąją statistiką, matyti, kad daugiausia nužudymų šiemet įvykdyta Vilniaus ir Kauno apskrityse. Tai turbūt ir suprantama, nes šios apskritys yra pačios didžiausios gyventojų skaičiumi. Kalbant apie atskirus rajonus, „pirmauja“ Šalčininkų rajonas – čia šiemet, iki liepos 1-osios, oficialiai užfiksuoti 4 nužudymai. O Lietuvos miestų sąraše pagal nužudymų skaičių „pirmauja“ Kaunas – iki liepos 1-osios įvykdytos 8 žmogžudystės.

Pagrindinė priežastis, prišaukianti mirtiną tragediją, tebelieka alkoholis – beveik visuose vasarą pradėtuose žmogžudysčių tyrimuose dominuoja faktai apie sulaikytų įtariamųjų girtumą.

Žudikais šią vasarą, kaip, beje, ir ne vasarą būna, tapo daug daugiau vyrų nei moterų – vyriausiam įtariamajam yra 62 metai (Vilniaus r.), o jauniausiam – vos 16 metų (Vilnius).

Kalbant apie šios vasaros žudikų aukas, tarp jų yra daugiau vyrų, tačiau moterų – irgi netrūksta. Tokių aukų amžius – nuo 13 metų (Vilnius) iki 89 metų (Šilutė).

Taigi nei žmogaus lytis, nei amžius, kaip ir visada, negali garantuoti saugios kasdienybės, kaip ir amžius bei lytis nebūna kliūtis tapti žudiku.

Pati jauniausia auka

Kol kas bene skandalingiausias nužudymas šią vasarą įvykdytas Vilniuje, kai du paaugliai (16 m. ir 17 m.) akmenimis uždaužė savo pažįstamą – vos 13 metų berniuką. Apie šį nusikaltimą „Akistata“ plačiau jau rašė, tik primintina, kad abu įtariamieji vasarą leidžia už grotų – Vilniaus apylinkės teismas vieną jų nutarė suimti mėnesiui, kitą – dviem. Kol kas suimti tokiam laikotarpiui, bet vėliau suėmimo terminas gali būti ir pratęstas.

Beje, suimti įtariamieji nužudymų bylose bene dažniausiai už grotų būdami ir savo teismo dienos sulaukia. Berniuko žudikams gresia daugiausia 10 metų kalėti, nes jie yra nepilnamečiai.

Benamio „žygdarbis“

Kur kas daugiau laiko „zonoje“ turėtų praleisti ne kartą teistas benamis (60 m.) iš Šilutės, liepos pradžioje tapęs įtariamuoju dėl garbaus amžiaus pensininkės (89 m.) nužudymo Šilutėje.

Šis vyras paskutinį kartą iš pataisos namų, kur nuo 2015-ųjų kalėjo už smurtinius nusikaltimus, į laisvę sugrįžo maždaug tik prieš 10 dienų iki pensininkės nužudymo. Taigi kalinys dar nepasitaisė gyvendamas už grotų – nenori to daryti, užtat yra pavojingas laisvėje gyvenantiems žmonėms.

Benamis, grįžęs iš „zonos“, glaudėsi kone po atviru dangumi – Šilutės pakraštyje, miškelyje, prie tako į kapines, nedideliame apleistame mūriniame pastatėlyje, kur ir miegodavo, ir valgydavo, ir tuštindavosi, ir turbūt planavo naujus nusikaltimus.

Naujausia benamio auka tapo šilutiškė pensininkė. Ji lemtingąją popietę viena išėjo iš savo namų, nes ketino aplankyti artimųjų kapus. Take kapinių link moteris ir buvo užpulta minėto benamio. Šis, pamatęs vienišą praeivę ir įvertinęs, kad yra stipresnis už ją, tikėjosi atimti jos nešamą krepšį. Manė, kad močiutė nešasi maisto produktų. Bet užpuolimas baigėsi kraupiau – benamis apiplėšė savo auką ir, iškart daužydamas akmeniu jai per galvą, nes moteris rėkė, užmušė.

Tuomet budelis, bandydamas išvengti griežtos bausmės už nužudymą, sumanė kūną paslėpti – nutempė jį atokiau į miškelį, apkrovė lapais, žolėmis, šakomis ir paliko.

Kadangi senutė negrįžo namo, jos pasigedę artimieji pradėjo aktyviai ieškoti moters. Kai patys neaptiko jokių prapuolėlės pėdsakų, kreipėsi į policiją. Paiešką pradėję profesionalūs pareigūnai netrukus pamiškėje pastebėjo numestą žvakę, kiek toliau – senutės lazdą, vilkimo žymes. Šiomis nusekę, policininkai miške surado ieškotos moters kūną po šakomis. Jau buvo praėjusios beveik dvi paros nuo to momento, kai nelaimėlė iš namų išėjo į kapines.

Netrukus visai netoliese, tame apleistame pastatėlyje, buvo surastas ir įtariamasis. Savo kaltės jis neneigė, o su gresiančiu likimu „zonoje“ jau, kaip atrodė, buvo susitaikęs.

Beje, ir 2015-aisiais įkliuvęs šis vyras tuokart užpuldinėjo apsiginti nepajėgiančias moteris tame pačiame miškelyje – taigi „zona“ jo tikrai nepataisė.

Kūnas garažo duobėje

Gana panašiai, po nužudymo dar nenorėdamas greitai įkliūti, elgėsi ir panašaus amžiaus jonaviškis (58 m.) – šio nužudytas ir paslėptas sugėrovas (51 m.) ne kapinėse „palaidotas“ tysojo 10 parų, kol liepos pradžioje kūnas galop buvo surastas įtariamo žudiko garaže.

Šią dviejų pabendraudavusių kaimynų tragediją Jonavoje prišaukė jų abiejų išgertuvės. Įtariamasis esą neprisimena, dėl ko tąkart jo namie kilęs konfliktas girtaujant, bet neneigia, kad kaimyną mirtinai sumušęs smūgiais į galvą. Kai suprato, ką padaręs, girtas šeimininkas nutarė nužudyto svečio kūną paslėpti – suvyniojo jį į polietileno plėvelę ir paslėpė garažo duobėje.

Manoma, baudžiamosios atsakomybės dabar šis įtariamas žudikas vengė dėl to, kad anksčiau jis jau teistas – taigi grėsė griežta bausmė. Be to, naują labai sunkų nusikaltimą vyras įvykdė, kai dar buvo nepasibaigęs jam skirtos ankstesnės teismo bausmės už sunkų žmogaus sužalojimą vykdymo atidėjimo laikotarpis.

O nužudyto išgertuvių dalyvio greitai pasigedo jo artimieji, todėl buvo vykdoma paieška.

Kai tik nužudytojo kūnas buvo aptiktas, įtariamąjį planuota sulaikyti, tačiau šis sulaikymo metu puolė badyti sau pilvą peiliu ir sunkiai susižalojo. Vyrui skubiai prireikė medikų pagalbos, jis buvo paguldytas gydyti į Kauno ligoninės Reanimacijos skyrių.

Kiek vėliau medikams įvertinus, kad paciento būklė stabilizavosi, įtariamasis savo palatoje išgirdo Kauno apylinkės teismo skelbiamą verdiktą, kad suimamas kol kas 3 mėnesiams – išvažiuojamasis teismo posėdis įvyko, kaip nedažnai būna, palatoje.

Jauni įtariamieji

Jonavos rajone vasarą užfiksuotas jau ne vienas nužudymas. Štai liepos viduryje peiliu į pilvą buvo nutrauktas Ruklos gyventojo (28 m.) gyvenimas. Nelaimėlis nužudytas ne savo bute, o įtariamas vaikinas (21 m.) tuoj po nusikaltimo pasislėpė. Policija iškart paskelbė jo paiešką. Kol vaikinas buvo ieškomas, pareigūnai, stokodami tragedijos duomenų, teigė tik tiek, kad šis nužudymas – ginčo pasekmė.

Dar jaunesni įtariamieji dėl nužudymo – Zarasų rajone. Čia liepos viduryje Smalvų kaime, atviroje autobusų stotelėje, tiesiog ant asfaltuotos aikštelės, naktį, gerokai po vidurnakčio, buvo aptiktas netolimo Santupių kaimo gyventojo (57 m.) kūnas, kažkodėl nuogas. Žymės ant kūno ir čia pat išmėtyti drabužiai išdavė buvus smurto protrūkį. Policija netrukus sulaikė 4 įtariamuosius – jauną vyrą (21 m.) ir tris dar nepilnamečius (16–17 m.). Įvykis tiriamas toliau.

Nė 30 metų dar neturi ir įtariamasis (27 m.) nužudymu Eišiškėse (Šalčininkų r.). Jis įkliuvo per išgertuves gyvenamajame name, kai, būdamas sunkiai apgirtęs, staiga kirviu uždaužė sugėrovą (32 m.). Atsikvošėjęs budelis pats iškvietė policininkus ir prisipažino, bet tikino net pats negalįs suvokti savo žiauraus poelgio priežasčių...

Padeda“ ir alkoholis

Nužudymus tiriantys teisėsaugininkai, jų teigimu, net neabejoja, kad žudikais ir žudikų aukomis žmones dažniausiai paverčia išgertas alkoholis, vieniems iškreipiantis protą ir paskandinantis sveiką nuovoką, o kitiems – nugramzdinantis atsargumą, pastabumą, įtarumą, savisaugą, greitą reakciją.

Štai taip liepos 11-ąją buvo ir Panevėžyje, prie vieno baro. Įtariama, kad bare vidutiniškai apgirtęs vyras (57 m.) per staiga kilusį konfliktą peiliu mirtinai sužalojo kitą baro lankytoją (38 m.). Jeigu ne alkoholis, tokio ūmaus konflikto net nebūtų buvę.

Girtumas birželio viduryje prišaukė ir šeimos tragediją Siesikuose (Ukmergės r.). Labai girta moteris (40 m.) savo namie, kilus barniui, peilio dūriu į krūtinę nužudė savo sutuoktinį (38 m.). Moters laukia teismo bausmė ir gyvenimas už grotų.

O Juodšilių kaime (Vilniaus r.) alkoholis liepos 11-ąją pražudė moterį (59 m.) ir dėl to įklampino tris už ją gerokai jaunesnius vyrus (34–42 m.). Visi jie, sulaikomi po nusikaltimo, buvo arba vidutiniškai, arba sunkiai apgirtę. Neatmestina, kad neblaivi buvo ir žudikų auka tapusi moteris – tai bus atsakyta vėliau.

Šios moters lavonas rastas gyvenamajame name, kūnas buvo sumuštu veidu, o vėliau dar nustatyta, kad nelaimėlei ir šonkauliai sulaužyti. Pirminiais tyrimo duomenimis, visa kompanija name girtavo. Dar aiškinamasi, ar moteris nepatyrė ir patyčių, lytinio smurto.

Visi įtariamieji šioje byloje suimti.

Irena ZUBRICKIENĖ

Rekomenduojami video