Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Skundą dėl žemės grąžinimo teismas atmetė

Regionų apygardos administracinio teismo Panevėžio rūmų teisėjų kolegija nagrinėjo bylą pagal biržietės Marijos Valiušaitienės skundą dėl sprendimo negrąžinti jai tėvo žemės natūra. Moteris sako, kad dėl teisybės ji ketinanti pasiekti ir Strasbūrą.

Teismai buvo klaidinami?

Dvyliktus metus trunka Marijos Valiušaitienės bandymas įrodyti, kad Biržų miesto centre, turgavietės teritorijoje, buvusi tėvo žemė galėtų būti grąžinama natūra.

Tėvo žemę atgauti siekiančiai M. Valiušaitienei vietoje sklypo senamiestyje siūlyta žemė prie miesto, pelkėtuose krūmynuose. M. Valiušaitienei nesutikus imti tokios žemės Nacionalinės žemės tarnyba (NŽT) pasiūlė atlygį pinigais – 930 eurų. Tai buvo praėjusiais metais.

Dėl NŽT sprendimo kompensuoti už žemę pinigais M. Valiušaitienė kreipėsi į apygardos administracinį teismą. Atsakovas byloje yra NŽT, o Biržų savivaldybė dalyvauja kaip trečiasis asmuo.

NŽT ir Biržų savivaldybės atstovai posėdyje rėmėsi Panevėžio apygardos ir Lietuvos aukščiausiojo administracinio teismo sprendimais, kad žemės grąžinimas natūra M. Valiušaitienei negalimas.

Valiušaitienė teigė, kad teismai buvo suklaidinti.

„Teismai buvo klaidinami, kad tėvelio valdytoje žemėje stovi paviljonas ir kiti statiniai. Jie veikė kartu su R. Ramonu ir tvirtino, kad žemė 100 proc. užstatyta“, - teisme kalbėjo M. Valiušaitienė.

Ji įsitikinusi, kad savivaldybė ir NŽT galėjo ir turėjo grąžinti žemę, kuri iki šiol neužstatyta ir nuomojama turgaus veikla užsiimantiems verslininkams.

Teismas skundą atmetė

Įvyko du teismo posėdžiai ir po jų Regionų apygardos administracinis teismas balandžio 2 dienos sprendimu skundą atmetė.

Kaip pranešė teismo atstovė Evelina Talalienė, teismas nurodė, kad NŽT priimtas sprendimas nuosavybės teises M. Valiušaitienei į žemės sklypą, priskirtą valstybės išperkamai žemei, atkurti atlyginant pinigais, „pagrįstas objektyviai nustatytais faktiniais duomenimis, neprieštarauja aukštesnės galios teisės aktams, nepažeidžia pretendentės teisių bei teisėtų interesų, be to, nenustatyta, kad priimant sprendimą būtų pažeistos pagrindinės procedūros ir taisyklės“.

Sprendimas gali būti skundžiamas.

Sprendimą tikrai skųs aukštesniam teismui

M. Valiušaitienė su Regionų administracinio teismo sprendimu visiškai nesutinka. Sako, kad dėl tokio sprendimo yra apstulbusi.

„Atrodo, kad teismas buvo ne mano, tai yra vyko ne dėl mano skundo ir nagrinėjo ne mano teisių pažeidimą“, - sako M. Valiušaitienė, pasigedusi teismo reakcijos į tai, ką tvirtino liudininkai, kokius argumentus pateikė advokatė.

Moteris sako kovodama dėl tėvo žemės praradusi ir pinigus, ir sveikatą, tačiau net neabejoja skųsianti šį teismo sprendimą.

„Kol būsiu gyva, už teisybę eisiu iki galo – pasieksiu ir Strasbūrą“, - sako M. Valiušaitienė.

Alfreda Gudienė

Biržų rašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video