Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Senieji sovietiniai deguonies balionai nueina į praeitį

Sovietinių techninio deguonies balionų eksploatacija žemės ūkyje dar nėra išgyvendinta. Tą patvirtino Lazdijų rajono ūkininkas, neseniai kelis senus tokio tipo tuščius balionus Alytuje pasikeitęs į pripildytus. Tiesa, šie jau yra kiek patobulinti – su europinio standarto ventiliais, nes be jų tokių balionų eksploatacija Lietuvoje yra draudžiama. Nemodifikuotų sovietinių balionų atsisakyta dar 2017 metais, todėl net ir jau atnaujintų senojo tipo balionų pasiūla sumažėjusi.

Arčiau nerado

Į VL redakciją paskambinęs Lazdijų rajono ūkininkas sakė nesuprantąs, kodėl sovietiniais laikais rusiški techniniai deguonies balionai buvo naudojami ir niekam neužkliuvo, o prieš keletą metų, anot jo, kažkas sugalvojo jų nepildyti, o kiti nusprendė jų atsisakyti. „Gal kas nors galėtų paaiškinti, ar čia buvo koks valstybinis nutarimas atsisakyti rusiškų balionų, ar tai lėmė kitokios priežastys“, – klausė ūkininkas.

Lazdijų krašto ūkininkas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) VL žurnalistei pasakojo, kad jie iki šiol savame ūkyje naudoja rusiškus techninio deguonies balionus, kurie vis dar paplitę žemės ūkyje ir kituose smulkiuose verslo sektoriuose, kai reikia ką nors suvirinti dujomis. Tik Lazdijuose nesurado kur pasikeisti išnaudotus deguonies balionus į pripildytus – niekas tokios paslaugos jau neteikia, nors anksčiau tai problemų nekėlė. Kelias įmones, kurios keistų tuščius deguonies balionus į pilnus, pavyko rasti tik didesniuose Lietuvos miestuose – Kaune, Alytuje ir Vilniuje. Tiesa, paslaugos kainą paskambinus visur nurodė gana skirtingą. Anot ūkininko, Vilniuje tokia paslauga kainuoja 16, Kaune – 30, o Alytuje – 20 eurų.

Buvo eilė

Dzūkijos krašto ūkininkas ilgai nelaukė – vieną penktadienį nuvyko į Alytų ir įsigijo deguonies senuose balionuose. Nusivežė du tuščius – gavo du pilnus. Vyriškis atkreipė dėmesį į tai, jog pasikeisti tuščius balionus problemų nekilo, tik atvykus į vietą balionų keitėjai reikalavo, kad jie būtų su atnaujintu liaudiškai vadinamu „kranu“, t. y. su europietišku ventiliu.

„Pasirodo, abu mano nusivežti anksčiau keisti balionai jau buvo su naujo modelio europietiškais ventiliais. Yra dar viena sąlyga: jeigu atveži seną išnaudotą rusišką balioną be europietiško ventilio, reikia papildomai sumokėti 20 eurų. Tik tada pakeičia į tokį pat pripildytą deguonies su europietišku ventiliu“, – po apsilankymo Alytuje apie ten keičiamus rusiškus deguonies balionus VL sakė dzūkas.

Ūkininkas įsitikino, kad rusiškų techninio deguonies balionų ieško ne jis vienas. „Kai nulėkiau, ten buvo privažiavę ir daugiau žmonių, ne tik aš. Prieš mane buvo laukiančių, tik išvažiuojant vėl du atvažiavo. Ten eilės“, – tvirtino dzūkas, įsitikinęs, kad tai ne vieno jo problema ieškant, kur pasikeisti balionus.

Nemažai metų buvo diskutuojama, ką daryti su vadinamaisiais sovietiniais GOST balionais, kurie dažniausiai turi laikinus savininkus ir yra pakeičiami pildymo įmonėse taip, kaip tuščia alaus tara. Buvo siūlyta tokius balionus iš viso išimti iš rinkos, tačiau apsispręsta juos tik modifikuoti.

Ūkininkas teigė anksčiau už deguonies pripildytą balioną Lazdijuose mokėdavęs 20 litų (5,8 euro), o kai brango – tuščio baliono pakeitimas į pilną atsieidavo 23 litus (6,66 euro). „Seniau labai daug įmonių juos keisdavo – tokia paslauga buvo lengvai prieinama ir nebrangi. Ir Lazdijuose tokius balionus keisdavo transporto pervežimų bendrovė. Dabar jau retas kas tuo užsiima. Jau dažniau galima surasti, kas siūlo išsinuomoti europietiško modelio techninio deguonies balionus“, – VL kalbėjo ūkininkas.

Europietiški – per brangu?

Anot ūkininko, prasidėjus darbymečiui jie apsižiūrėjo, kad baigiasi techninis deguonis. O remonto darbų ūkyje niekuomet netrūksta – visuomet atsiranda, ką reikia pavirinti, nes jo turima žemės dirbimo technika nėra visa nauja. Todėl dažnai kas nors užlinksta, nulūžta. „Ūkiuose, kurie turėjo galimybę įsigyti naują techniką, ši problema gal ir neaktuali – nauja technika genda kur kas rečiau. Mūsų ūkyje dar daug sovietinius laikus menančios technikos, kurią vos ne kasmet tenka kapitališkai remontuoti. O be techninio deguonies mano turimas suvirinimo aparatas paprasčiausiai neveikia“, – aiškino Lazdijų rajono žemdirbys.

Ūkininkui prekiaujantieji techniniu deguonimi siūlo įsigyti ar nuomoti europietišką techninio deguonies balioną. Apie tai jis svarstė, bet įsitikino, kad yra per brangu. Ūkininko teigimu, metams europietiško baliono nuoma atsieina 600 eurų. Be to, pasak jo, naudoti europietiškus balionus su turima suvirinimo įranga neįmanoma, nes visai kitoks tokių balionų prijungimas, t. y. neatitinka sriegiai, kitokie reduktoriai. Tad reikėtų keisti ir įrangą, o tai smulkiam ūkininkui – gan nemenkos investicijos.

Pakalbintas Alytaus bendrovės „Lankava“ atstovas Robertas VL teigė abejojęs teiginiais, esą techninio deguonies naudotojams sovietinio tipo balionai yra patogesni ar priimtinesni. „Galioja nauji reikalavimai, reikia prie jų prisitaikyti. Kai tiesiog kitoks ventilis, reikia tik nusipirkti kitus tvirtinimus, kurie tikrai nekainuoja „baisius“ pinigus“, – aiškino „Lankava“ atstovas.

Eksploatacijoje – tik saugūs

Gamyboje, statybose, medicinoje ir daugelyje kitų ūkio šakų naudojami pramoniniai dujų balionai turi atitikti Europos Sąjungos (ES) keliamus reikalavimus bei šalyje galiojančias taisykles. Tačiau nemaža dalis tokių balionų eksploatuojami dar nuo sovietinių laikų – jie buvo pagaminti SSRS pagal tuo metu galiojusius GOST reikalavimus. 1999 metais ES įsigaliojo Tarybos direktyva dėl gabenamų slėginių įrenginių, todėl Lietuvai įstojus į ES naujai tiekiami į rinką dujų balionai privalo atitikti šios direktyvos projektavimo, gamybos, atitikties įvertinimo, periodinių techninių patikrinimų ir ženklinimo reikalavimus. Visi eksploatuojami balionai, kurie pateko į rinką Lietuvai įstojant į ES, gali būti eksploatuojami.

Nemažai metų buvo diskutuojama, ką daryti su vadinamaisiais sovietiniais GOST balionais, kurie dažniausiai turi laikinus savininkus ir yra pakeičiami pildymo įmonėse taip, kaip tuščia alaus tara. Buvo siūlyta tokius balionus iš viso išimti iš rinkos, tačiau apsispręsta juos tik modifikuoti. Didžiausia jų bėda – nesaugus ventilis. Tad buvo nuspręsta balionus ne išimti iš rinkos, bet pakeisti jų ventilius atitinkančiais ES standartus.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Ryšių su visuomene skyrius VL informavo, jog pagal šiuo metu galiojantį reguliavimą senojo tipo techninių dujų balionų su nepakeistais ventiliais negalima naudoti nuo 2018 metų. Šiuo metu turi būti naudojami ir pildomi tik gabenamų slėginių įrenginių nuostatas atitinkantys techninių dujų balionai, kurių naudojimą prižiūri Valstybinė darbo inspekcija.

Prieš pripildant dujų, turi būti atliekama techninė balionų patikra: tikrinamas liekamasis slėgis, naudojant dujų analizatorių įsitikinama, ar balione nėra degiųjų medžiagų dujų ar garų, tarp jų angliavandenilių.

Naudoti nedraudžia

Dr. Jolanta Bielskienė, VDI Administravimo skyriaus Komunikacijos specialistė

Nuo 2018 m. sausio 1 d. gali būti naudojami (naudojimas – įrenginių pripildymas, su vežimu susijęs laikinas sandėliavimas, ištuštinimas ir pakartotinis pripildymas) tik atitinkantys Gabenamųjų slėginių įrenginių techninį reglamentą besiūliai dujų balionai. Tokiu būdu techninio deguonies balionų su nepakeistais ventiliais pildymas yra draudžiamas, nes jie neatitinka Gabenamųjų slėginių įrenginių techninio reglamento reikalavimų.

Seni sovietinio tipo techninio deguonies balionai su pakeistais ventiliais nėra laikomi potencialiai pavojingais įrenginiais. Per 2020–2021 metų laikotarpį nelaimingų atsitikimų darbe, susijusių su tokių balionų pildymu, Lietuvoje neįvyko, nenustatyta ir pažeidimų dėl sovietinio tipo techninio deguonies balionų pildymo bei naudojimo.

Rekomenduojami video