Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Prastas obuolių derlius – prasti metai ir sulčių spaudykloms

    Sulčių spaudėjų pagrindinė duona – obuoliai, o šiemet jų derlius itin prastas, tad ir spaudykloms prasti metai. Spaudėjai liūdnai juokauja, jog sulčių spaudimo sezonas taip ir pasibaigs normaliai nė neprasidėjęs. Prognozuojama, jog obuolių sulčių bus išspausta maždaug trečdalis, o kai kur – vos 10 proc. pernykščio kiekio.  

 Pandemija pakoregavo kainas  

Obuolių derliui atsiliepė permainingi orai. Soduose obuolių mažai, jie smulkūs ir neišvaizdūs, daug nukrito ant žemės taip ir nesunokę. Tam įtakos turėjo sausra ir karštis – obuoliai negalėjo augti, o pradėjus lyti, vaisiai ėmė kristi nuo medžių.

            „Nuogąstaujame, kad taip ir nesulauksime klientų su obuoliais antplūdžio. Po truputį spaudžiame sultis – žmonės atsiveža vieną ar du maišus obuolių, kai gerais metais atsiveždavo po 4–5 maišus. Galvojome, gal spalio pradžioje bus gausiau klientų, tačiau neturi žmonės ką spausti. Tikriausiai sezonas taip ir pasibaigs“, – „Valstiečių laikraščiui“ teigė Laukuvoje (Šilalės r.) įsikūrusios sulčių spaudyklos „Sultė“ direktorė Danutė Norbutienė.

            Kai obuolių derlius prastas, žmonės atveža spausti kitų vaisių, uogų, daržovių. „Sultėje“ spaudžiamos kriaušių, aviečių, moliūgų, morkų, aronijų ir kt. sultys.

            „Mūsų klientai daugiausiai vietiniai – iš Laukuvos ir aplinkinių vietovių, atvažiuoja ir iš Varnių, Nemakščių. Dabar žmonės dažniausiai spausti atsiveža obuolius, morkas, moliūgus, vynuoges, labai mažai kriaušių ir aviečių, kurių derlius taip pat buvo menkas“, – sako D.Norbutienė.

Dėl pandemijos pabrangusios žaliavos, apsaugos priemonės kilstelėjo ir sulčių spaudimo kainas.

„Šiemet sulčių spaudimo kainos šiek padidėjo, nes labai kilo apsauginių priemonių kainos, pavyzdžiui, pirštinės pabrango penkis kartus, tad teko šiek tiek padidinti spaudimo kainą. Pavyzdžiui, iš kliento obuolių išspaustų sulčių 3 litrų maišelis kainuoja 1,90 euro “, – teigė „Sultės“ vadovė.

Kai toks prastas sezonas ir obuolių užderėjo nedaug, sulčių spaudyklos daug neuždirbs.

„Spaudyklų darbas – sezoninis, tad ir darbininkus turime tik sezonui. Būna geresnis sezonas, būna blogesnis, o šiemet kaip tik toks“, – sakė D.Norbutienė.

Prasčiausias sezonas  

Rokiškio rajone Kavoliškio kaime įsikūrusioje sulčių spaudykloje šeimininkaujantis Artūras Jurkštas tvirtino, kad jie spaudimo kainų nedidino.

„Mums taros tiekėjai kainų nepakėlė, tai ir mes savo klientams jų nekėlėme. Mūsų spaudykloje kainos išliko tokios pačios kaip ir pernai: 5 l maišelis su kraneliu be dėžutės su iš klientų atsivežtų obuolių išspaustomis sultimis kainuoja 2,30 euro, o su dėžute – 2,80 euro. Šie maišeliai yra mažiau populiarūs, dabar klientai dažniausiai renkasi pastatomus maišelius su rankenėlėmis. Toks 5 litrų maišelis kainuoja – 2,80 euro, 3 litrų – 2,20 euro“, – „Valstiečių laikraščiui“ pasakojo A.Jurkštas.  

Kaip ir daug kur Lietuvoje, taip ir Rokiškio rajone obuolių derlius prastas, tad ir sulčių spaudyklos pajėgumai išnaudojami ne visi.

„Šiemet – pats prasčiausias sulčių spaudimo sezonas. Daugiausia spausdavome obuolių sulčių, bet šiais metais klientų su obuoliais yra žymiai mažiau. Žmonės nori išsispausti sulčių ir iš moliūgų, morkų, aviečių, bet pastarųjų šiemet taip pat užderėjo mažai, tad ir jų sulčių spaudžiame nedaug“, – pasakojo A.Jurkštas.

Į Kavoliškio kaime veikiančią sulčių spaudyklą obuolius bei kitas sodo ir daržo gėrybes veža ne tik vietiniai žmonės, norintys išsispausti sulčių, bet ir kaimyninės Latvijos gyventojai.

„Turime klientų iš Rokiškio rajono, nuo Kupiškio pusės atvažiuoja nemažai, sulaukiam ir iš Latvijos. Latviai sakė, kad jei turi didesnį kiekį vaisių, tai jiems labiau apsimoka atvažiuoti pas mus išsispausti sultis, nes pas juo spaudimas kainuoja brangiau. Bet ir pas latvius obuolių šiemet yra nedaug“, – teigė A.Jurkštas.

Žmonės tradiciškai dažniausiai nori išspausti vienos rūšies sulčių – obuolių, tačiau netrūksta mėgstančių ir sulčių derinius: obuolių ir kitų vaisių, uogų ar net daržovių. Vieni populiariausių derinių – obuolių ir apelsinų, obuolių ir kriaušių ar aviečių. Kai kas prašo maišyti obuolius su moliūgais, morkomis, cukinijomis ir kt.

Neišnaudoja visų pajėgumų

„Šiemet labai stipriai sumažėjo užsakymų išspausti obuolių sulčių. Palyginti su ankstesniais metais, šiemet užsakymų gauname tik apie 10 procentų. Prastas buvo ir mano obuolių derlius, kaip ir daugumos Lietuvos sodininkų. Išspaudėme sulčių, bet ne tiek, kiek galėtume“, – tvirtino ūkininkas Nerijus Blažys.

Beveik prieš devynerius metus Jurbarko rajone N.Blažys įkūrė uogininkystės ūkį ir augina kelių veislių serbentus, skirtus įvairiam perdirbimui (sultims, uogienei, šaldymui ir džiovinimui). Taip pat augina braškes, vynuoges, moliūgus ir kt. 2018 m. ūkininkas įsigijo modernią sulčių spaudyklą, tyrelių gamybos įrenginį ir pramoninę uogų, vaisių daržovių džiovyklą.

„Spaudykloms šiemet prasti metai visoje Lietuvoje, gal kiek geresnė situacija šalies šiaurinėje dalyje, bet pas mus visur aplinkui nepalankūs orai paveikė obuolių derlių – obuoliai maži, krenta ant žemės ir pūva. Spaudžiame ne tik obuolių sultis, bet ir serbentų, aronijų, kitų uogų. Mes dar auginame moliūgus – kažkiek ir jų sulčių spausime “, – pasakojo N.Blažys.

Sulčių spaudimo kainų ūkininkas N.Blažys klientams nekėlė – jos liko tokios pačios kaip ir pernai. Populiariausios sultys – obuolių, obuolių su serbentais, juodųjų serbentų, aronijų.

„Žmonės į mūsų spaudyklą atsiveža savo obuolių, uogų, iš kurių nori išspausti sulčių, taip pat noriai perka sultis, išspaustas iš mūsų derliaus. Dabar žmonės labiau rūpinasi savo sveikata, todėl vertina mūsų kokybišką, sertifikuotą produkciją“, – tvirtino N.Blažys.

Ūkyje užauginta ir pagaminta produkcija – sultimis, tyrelėmis, uogienėmis, sirupais ir kt. N.Blažys prekiauja savo elektroninėje parduotuvėje. Sultis tiekia ir vaikų darželiams, mokykloms.  

„Kadangi turime sertifikuotą spaudyklą, mūsų pagamintos sultys tinkamos vaikų mitybai darželiuose, mokyklose, tačiau baiminamės, kad nenutiktų taip, kaip pernai, kai dėl karantino mokyklos, darželiai buvo tušti ir sulčių niekam nereikėjo. Pernai karantinas sustabdė pardavimus ir sandėlyje liko daug produkcijos. Dabar vėl pradedamos uždarinėti klasės mokyklose, mažėja sulčių užsakymų ir vėl gali niekam nieko nebereikėti. Gal labiau pasisekė tiems sulčių spaudėjams, kurie savo produkciją tiekė prekybos tinklams – žmonės ir per karantiną ėjo į parduotuves ir pirko sultis, kaip ir kitus maisto produktus, o mes su prekybos tinklais nedirbame, tad mūsų situacija sudėtingesnė“, – teigė ūkininkas N.Blažys.

Spaudyklų veikla kontroliuojama  

Sulčių spaudyklų darbymečio metu jų veiklą reguliariai tikrina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

VMVT Maisto kontrolės informacinės sistemos (FIS) duomenimis, 2020 metais veiklą vykdė 118 sulčių spaudyklų, o šiais metais – 116. Patikrinimų metu 2020 metais buvo nustatyti 9 veiklos pažeidimai, šiemet tokių atvejų nustatyta du. Dažniausiai pasitaikantys pažeidimai sulčių spaudyklose –bendri higienos, savikontrolės sistemos įgyvendinimo ar personalo higienos pažeidimai bei produktų ženklinimo neatitiktys.

VMVT specialistai pataria atkreipti dėmesį į žaliavos kokybę, spaudimo higieną ir pakuočių tinkamumą. Vaisiai, uogos ar daržovės netinka sulčių spaudimui, kai yra pradėję gesti ar atsiradęs puvinys. Pernokusių vaisių naudoti nerekomenduojama, nes jie sumiltingėja, kaip, pavyzdžiui, obuoliai, ir sulčių iš jų gaunama mažiau. Sulčių spaudimui geriausia naudoti skintus vaisius.

„Be jokios abejonės, sulčių kokybė priklauso ne tik nuo žaliavos kokybės, bet ir nuo taikomos technologijos bei viso proceso higienos, todėl ypač svarbu laikytis švaros ir pasirinkti patikimą sulčių spaudyklą”, – sako VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Karolina Vitytė.

Pasak inspektorės, sultis reikėtų sandėliuoti sausoje, vėsioje patalpoje, apsaugoti nuo pelėsio ir graužikų, kurie gali pažeisti pakuotes ir sugadinti sultis. Teisingai sandėliuojant, pasterizuotos ir į kokybiškas pakuotes išpilstytos sultys gali būti tinkamos vartoti net iki 2 metų.

„Ilgiau išlaikyti sultis šviežias net ir atidarius pakuotę padeda specialūs maišeliai su integruotais kraneliais. Tokios pakuotės, jei tinkamai naudojamos, pylimo metu padeda apsaugoti sultis nuo kontakto su oru, dėl ko tokias sultis galima vartoti ilgiau. Jei sulčių pakuotė išsipūtusi arba jei, pavyzdžiui, stiklinio butelio metalinis dangtelis yra iškilęs, tikėtina, kad tokios sultys jau netinkamos vartoti. Apie sulčių netinkamumą vartoti gali išduoti ir rūgtelėjęs kvapas bei skonis ar net paviršiuje pastebimas pelėsis”, – aiškina K.Vitytė.

Visi sulčių spaudėjai privalo užsiregistruoti savo veiklą ir gauti VMVT leidimą



Rekomenduojami video