Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Paberžėje – šeštasis tarptautinis festivalis

Sekmadienio pavakarę kėdainiškiai ir svečiai iš kitų šalies miestų keliavo į Paberžę, kur vyko pirmasis tęstinio projekto „Paberžės festivalis Tėvui Stanislovui atminti“ renginys.

Jo metu Paberžės Švč. Mergelės Marijos apsilankymo bažnyčioje buvo minimos Tėvo Stanislovo – kunigo Algirdo Mykolo Dobrovolskio, žinomo kaip Tėvelio Stanislovo, mirties metinės.

Šv. Mišias čia aukojo Lietuvos kapucinų Lurdo viceprovincijos vienuoliai.

Liks iki gyvenimo pabaigos

„Kiekvienais metais iš naujo prisimename Tėvelį Stanislovą bei jo buvimą šalia. Ir kuo dažniau mes tai darome ir darysime, kuo dažniau kartosime jo išmintį, kurią jis mums visiems dar būdamas gyvas, dalino, tuo mes tapsime laimingesni.

O metai iš metų čia organizuojami festivaliai mums suteikia progą prisiliesti prie Tėvelio Stanislovo praeities ir prie dabarties. Prie tos išminties, kuri niekada neišdils. Ji liks iki pat mūsų gyvenimo pabaigos.

Paberžė žmones traukia dar ir todėl, kad čia labai rami aplinka, Tėvelio Stanislovo dėka sukurta nepaprasta ramybės oazė“, – pabrėžia ilgametė Paberžės puoselėtoja Regina Galvanauskienė.

Pirmasis ir įvadinis šiųmečio Paberžės festivalio renginys, tradiciškai prasidėjęs maldomis, po jų sukvietė prie Paberžės tarptautinio festivalio organizavimo bei nuolatinio Paberžės puoselėjimo bei išsaugojimo itin prisidėjusius žmones. Jiems visiems už atliktus darbus ir šitokią pagarbą Tėveliui Stanislovui buvo įteikti padėkos raštai.

Renginys tradiciškai prasidėjo maldomis. Kunigas Vincentas Tamošauskas

Tampa nuolatiniu lankytoju

Po sakralinės renginio dalies susirinkusieji klausėsi koncerto „Ašara Dievo aky“, kuriame savo balsu žavėjo atlikėjas, operos solistas Liudas Mikalauskas bei šiemet 45-erių metų kūrybinės veiklos sukaktį minintis Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, kuriam vadovauja Tomas Ambrozaitis.

„Paberžėje po truputėlį darausi nuolatiniu lankytoju. Žinau daugelį čia esančių užkerčių, spėjau pažinti senąją kleboniją, o naujoje yra tekę net porą kartų nakvoti.

Paberžė – ypatinga vieta. Atvykus čia ir pasisėmus tos neapsakomos ramybės, energijos bei jėgų ateinantiems ar laukiamiems darbams, tarsi pradedu naują gyvenimo etapą.

Naujieji metai mano gyvenime prasideda ne sausio pirmąją dieną, o birželio viduryje, kada mes pradedame Paberžės festivalį“, – mintimis apie Paberžėje metai iš metų vykstantį tarptautinį festivalį ir jo reikšmę dalijasi vienas iš šio festivalio organizatorių L.Mikalauskas.

Operos solistas apgailestauja, kad jam pačiam nėra tekę bendrauti su Tėvu Stanislovu. „Bet džiaugiuosi, kad čia, Paberžėje, yra Regina, Tėvelio Stanislovo ilgametė pagalbininkė, kuri jo atminimą labai ilgai nešioja savo širdyje. Su ja kiekvieną kartą pabendravęs prisikaupiu tos pačios ramybės ir prisiminimų apie Tėvą Stanislovą.

Nuostabu, kad jo atminimas dar ir šiandien, praėjus beveik 14 metų po jo mirties, yra gyvas ir buriantis tokias minias žmonių“, – apie gerbiamą Tėvelio Stanislovo atminimą šneka operos solistas.

Liudas Mikalauskas

Subūrė gausų būrį svečių

„Paberžės festivalis Tėvui Stanislovui atminti“ – tai labdaros ir paramos fondo „Viltis-Vikonda“ bei VšĮ „Liudo Mikalausko koncertai“ iniciatyva organizuotas renginys, į ramią ir didaus dvasininko numylėtą vietovę kasmet suburiantis gausų būrį ramybės ir dvasios šviesos pasisemti atvykstančių krašto bei rajono svečių.

„Visada stengiuosi sudalyvauti šiame gražiame paminėjime. Lankiausi Tėvelio Stanislovo atminimui organizuotuose renginiuose ir praėjusiais metais. Asmeniškai man Paberžė ir čia ypatingai saugomas Tėvelio Stanislovo atminimas duoda daug dvasinės ramybės, sveikatos bei supratimo apie žmogiškąjį gerumą.

Tėvelis Stanislovas buvo tikrų tikriausias kunigas, tikrų tikriausias dvasios ganytojas bei nuostabus ramybės teikėjas žmonėms. Ir neskaitant to, jog jau senai šios neeilinės asmenybės nebėra, jos atminimas, jos dvasia dar ilgai gyvens šioje nuostabioje Paberžės padangėje“, – kalba iš Kėdainių į Paberžės festivalį atvykusi Danutė Lena Klimavičienė.

„Labai džiugu matyti atvažiuojančius, čia vaikštančius ir Paberžės aplinka besigėrinčius žmones, kurie tikina esą sužavėti tiek Tėvelio Stanislovo išmintimi, tiek jo nuveiktais darbais, tiek ir čia tvyrančia ramybe, kuri jaučiama tik todėl, jog šalia viso to, kas čia yra sukurta gamtos, dar esti ir Tėvelio Stanislovo rankomis dėliota.

Savo darbu Tėvelis Stanislovas ir sukūrė visą tą natūralumą, paprastumą, kuris yra labai artimas lietuvio širdžiai“, – sako R.Galvanauskienė.

Įmonių grupės „Vikonda“ projektų vadovę bei labdaros ir paramos fondo „Viltis-Vikonda“ direktorę Virginiją Ragauskienę kaskart grįžus į Paberžę užplūsta neapsakomai įvairūs jausmai bei emocijos.

„Tai yra dvasingumas, nes Tėvelio Stanislovo atminimas metai iš metų vis minimas. Tai yra neapsakomas džiaugsmas, kad Paberžė vis dar gyvuoja ir čia tiek daug susirinkusių žmonių, kurie prisimena Tėvelį Stanislovą, kurie lankydavosi bažnytėlėje jam dar būnant gyvam ir kurie tęsia tą tradiciją iki šiol.

Nė kiek neabejoju, jog dabar šitaip puoselėjama Paberžė gyvuos dar labai ilgai ir visi atsimins Tėvelį Stanislovą kaip labai nuoširdų, atvirą, paprastą, tiesų bei labai išmintingą žmogų. O mes galime tik pasidžiaugti, turėdami nuostabią galimybę prisidėti prie jo atminimo ir jo numylėtosios Paberžės išsaugojimo“, – sakė V.Ragauskienė.

Susirinkusiems koncertavo Šiaulių valstybinis kamerinis choras "Polifonija"

Laukia dar du renginiai

Kraštiečiai ir rajono svečiai šiemet bus kviečiami ir į dar du organizuojamo projekto „Paberžės festivalis Tėvui Stanislovui atminti“ renginius. Vienas iš jų vyks vidurvasarį, o kitas – įsibėgėjus rudeniui.

Liepos 28 dieną šv. Mišias Paberžės bažnyčioje aukos Kėdainių dekanas, kunigas Norbertas Martinkus, giedos Vilniaus Dievo Gailestingumo Šventovės ansamblis. Koncertą tądien dovanos dainininkė, kompozitorė, pianistė Gintarė Jautakaitė.

Trečiasis ir kartu paskutinysis festivalio akordas – rugsėjo 29 dieną.

Tą dieną šv. Mišias už Tėvelį Stanislovą aukos Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, giedos Vincento Pauliečio jaunimo šlovinimo grupė, o įspūdingą koncertą po sakralinės festivalio dalies dovanos specialiai šiam festivaliui suburtas Tėvo Stanislovo vardo choras: atlikėja Evelina Sašenko, aktorius ir dainininkas Jokūbas Bareikis, būgnininkas Vaidas Kasparavičius, pianistė Audronė Juozauskaitė bei kontrabosistas Dainius Rudvalis.

Šio festivalio globėja – įmonių grupės „Vikonda“ valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė, jo dvasinis vadovas – Kėdainių dekanas kunigas Norbertas Martinkus, meno vadovas – Liudas Mikalauskas. Kartu su „Vikondos" įmonėmis šį festivalį iš dalies remia ir Kultūros ministerija bei Kėdainių rajono savivaldybė.

 

Džestina Borodinaitė

Rekomenduojami video