Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Muzikos paukštę „sugavo“ „Tetervė“ iš Šerių ir „Akimirka“ iš Kavarsko

Jei kas sako, kad karantinas mus visus suparalyžiavo ir uždarė namuose, netikėkite. Kas myli muziką, to nesustabdys jokie suvaržymai. Tai patvirtino ir sekmadienį, spalio 3 dieną, Leliūnuose vykęs tradicinis respublikinis festivalis-konkursas „Skrendanti muzikos paukštė“.

Festivalio vedančioji Jolanta Pupkienė į reginį  susirinkusius pasitiko tokiais žodžiais: „Žiemą keičia pavasaris. Pavasarius vasaros. O vasarą, ką tik ne taip senai, lijo, nulijo ruduo. Taip, kaip ir mūsų visų gyvenimus. Akimirkos keičia minutes, minutės valandas, valandos dienas, dienos metus. Tad labai džiugu, kad šiandien, šią gražią rudens spalvų nupaišytą laikmetį, dar kartą susirinkom visi „paskraidinti muzikos paukštę“.

Skambia daina žiūrovus ir į konkursą atvykusius kolektyvus pasveikino renginio šeimininkai – AKC Leliūnų skyriaus vokalinis ansamblis ir jų vadovė Irena Kuliavienė.

Konkurse dalyvaujantys kolektyvai buvo vertinami dviejose kategorijose  – romantinio ir vokalinio ansamblių kategorijose. O koks konkursas be kompetentingos komisijos, ją pristatė vedančioji:  „Komisijos pirmininkas, Anykščių muzikos mokyklos mokytojas, koncertmeisteris Stasys Aglinskas, Anykščių KC etnografė Regina Stumburienė, Anykščių KC vaikų ir jaunimo muzikos grupių „Puela“, „Tabalai“ vadovė Rūta Aglinskienė, choro „Salve Cantus“ vadovas Rimvydas Griauzdė“.

Pirmieji į sceną lipo prieš dešimtmetį susikūręs Kupiškio rajono kultūros centro Šimonių padalinio moterų ansamblis ,,Šilagėlė“ (vad. Virginija Skupienė). Ansamblietės žiūrovus kvietė „išgirsti muziką“.

Renginio vedėjai paskelbus kolektyvo credo: ,,Daina mus suartina, daina gyvenimą lengvina. Mes džiaugiamės kiekviena akimirka, kad galime susiburti, pabūti kartu, dainuoti ir šventes švęs“, į sceną  buvo  pakviestas Anykščių KC Kavarsko skyriaus moterų vokalinis ansamblis ,,Akimirka“ (vad. Leda Kazokienė), kurios dainavo apie rudeninį lietų, kurio nereikia bijoti…

Rokiškio KC Juodupės moterų vokalinis ansamblis (vad. Asta Jakuntavičienė) gyvuoja jau tris dešimtmečius ir į konkursą Leliūnuose atvyko trečią kartą.  Balsingos moteriškės žiūrovus tikino, kad „būna dienų lig tyčia…“

Kupiškio kultūros centro Skapiškio padalinio mišrų ansamblį (retro grupę) „Alkasalis“, vadovė Virginija Skupienė subūrė 2018 metų rudenų. Kupiškio krašte tai vienintelis kolektyvas, kuris pasirinkęs retro žanrą, atlieka senovines prieškarines, tarpukario ir 20 amžiaus vidurio dainuotas dainas. Tad konkursui kolektyvas atliko Antano Šabaniausko „Ruduo“ ir senovinį romansą „Ligi rytmečio apmirė sodžius“.

Anykščių KC Kavarsko skyriaus Šerių bendruomenės moterų vokalinis romansinis ansamblis ,,Tetervė‘‘. (vad. Daiva Bakšienė), gyvuojantis jau 16 metų, dainuoja ne tik savo bendruomenėje, bet ir mielai vyksta padainuoti įvairiose šventėse. Kolektyvo  vadovė tikino, kad ansamblio moteris dainavimas lydi nuo lopšio, kad šis pomėgis atėjęs iš protėvių, kad dainavimas – tai bendravimo būdas, o ne teatras, ne vaidyba, ne konkursas, ne kova dėl balsų.

Pirmą kartą į konkursą atvykęs tik prieš metus susikūręs Kėdainių rajono Akademijos kultūros centro vokalinis ansamblis ,,Forte‘‘ (vad. Dangiras Grigalevičius), dainavęs apie „laimės paukštę ir meilės laiškus“, sulaukė gausių žiūrovų aplodismentų.

Utenos rajono Sudeikiečių miestelio vokalinis ansamblis ,,Sudeikiečių gaida“ (vad. Audronė Misiukaitė) gyvuoja jau 15 metų, jo vadovė Audronė dažna viešnia mūsų krašte, dalyvauja literatų klubo „Marčiupys“ renginiuose bei rajono bendruomenių susibūrimuose. Kolektyvas dainavo apie besibaigiančią vasarą ir nepaklusnų vėją…

Molėtų rajono Suginčių bendruomenės romantinių dainų kolektyvas ,,Prisiminimai‘‘ (vad. Vitalijus Gaulė) susibūrė tik prieš dvejus metus ir jame žmonės, kurie myli muziką ir dainą, kuriems yra noras susieiti, pabendrauti, kartu turiningai praleisti laisvalaikį, išvažiuoti į koncertus, save parodyti ir kitus pamatyti, iš jų pasimokyti ir tobulėti. 

Po visų kolektyvų pasirodymų, komisijai išėjus pasitarti ir išrinkti nugalėtojus, visi kolektyvai vėl lipo į sceną ir jau be jokio jaudulio dainavo vien tik žiūrovams.  O žiūrovai rinko labiausiai patikusi kolektyvą, pildė lapukus ir dėjo juos į dėžutę.

Po gero pusvalandžio atėjo lemiamas momentas – sužinoti konkurso nugalėtojus.  Tačiau prieš paskelbiant rezultatus, sveikinimo žodžius tarė mero patarėja Donata Sabaliauskaitė, seniūnas Alvydas Simonavičius, Seimo nario Tomo Tomilino patarėjas Antanas Baura.

Festivalio-konkurso rezultatus skelbė Anykščių KC direktorė Dijana Petrokaitė.  „Ruduo, tai metas, kuomet kiekvienas lapas gėlė. Ir tokiu gražiu laikmečiu dėkojame tiems,  kas aplinkui save skleidžia muziką ir atiduoda ją kitiems“, – sakė direktorė ir pakvietė į sceną  Juodupės moterų vokalinio ansamblio kolektyvo vadovę atsiimti nominacijos „Už kūrybinius ieškojimus“.  

Trečios vietos diplomai buvo skirti Suginčių bendruomenės romantinių dainų kolektyvui „Prisiminimai“ ir Sudeikiečių miestelio vokaliniam ansambliui „Sudeikiečių gaida“.

Antrosios vietos  diplomai atiteko Skapiškio padalinio mišriam ansambliui „Alkasalis“ ir Kėdainių rajono Akademijos kultūros centro vokaliniam ansambliui  ,,Forte“.

Prieš paskelbdama pirmosios vietos nugalėtojus, D. Petrokaitė patikino, kad šį  kartą komisiją labai atsakingai pažiūrėjo į jiems patikėtą misiją, įvertino visus „už“ ir „prieš“ ir primą vietą skyrė Anykščių KC Kavarsko skyriaus Šerių bendruomenės moterų vokaliniam  romansiniam ansambliui ,,Tetervė“ ir Anykščių KC Kavarsko skyriaus moterų vokaliniam ansambliui ,,Akimirka“, nes šie kolektyvai atitiko visus konkurso reikalavimus.

O žiūrovų simpatijų prizas buvo įteiktas Kėdainių rajono Akademijos kultūros centro vokalinio ansamblio ,,Forte‘‘ kolektyvui.

Apdovanojimai, dovanos ir rudeninių gėlių puokštės išdalintos,dainos išdainuotos, kolektyvai bendroje nuotraukoje užfiksuoti, tad pabendravę prie vaišėmis nukrauto stalo, pasidalinę festivalio įspūdžiais, kolektyvai skirstėsi su viltimi susitikti kitąmet,  linkėdami vieni kitiems sveikatos ir optimizmo.

"Nykščiai"

Rekomenduojami video