Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Likėnų ateities intriga - ir planas „B“

Biržų rajono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavęs respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius pažadėjo, kad Likėnų ligoninė greitai nebepirks gydomojo purvo – ir vėl jį galės kasti iš vietos telkinio.

Biržų savivaldybės taryba pritarė bendradarbiavimo sutarčiai su respublikine Panevėžio ligonine. Į posėdį atvykęs minėtos įstaigos direktorius Arvydas Skorupskas kalbėjo apie tai, kas aktualiausia Biržų kraštui – Likėnų reabilitacijos ligoninę.

Vizijoje – ilgalaikė profesionalių sportininkų reabilitacija

Iš pareigų atšauktą Ivaną Dorošą pakeitęs A. Skorupskas yra Kauno medicinos institute įgijęs medicinos gydytojo išsilavinimą, taip pat Kauno medicinos akademijoje sveikatos vadybos magistro išsilavinimą.

Kaip buvo pranešame žiniasklaidoje, prieš paskiriant Panevėžio ligoninės direktoriumi jis dirbo respublikiniame priklausomybės ligų centre. Taip pat jis ėjo Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos saugos skyriaus vedėjo pavaduotojo pareigas, dirbo kitose gydymo įstaigose.

Tarybos posėdyje A. Skorupskas išdėstė savo „matymą, kaip turėtų atrodyti Likėnų reabilitacijos ligoninė“, kurios istoriją, anot direktoriaus, Biržų politikai žinantys geriau negu jis.

A. Skorupskas kalbėjo apie tris Likėnų ligoninės vystymo kryptis – medicininę, psichologinę ir socialinę reabilitaciją.

„Su meru Vytu Jarecku šnekėjomės su buvusiais garsiais sportininkais, praradusiais sveikatą“, - pasakojo A. Skorupskas apie idėją Likėnų ligoninei specializuotis teikiant profesionalių sportininkų reabilitacijos paslaugą. Tam yra visos licencijos ir gamtiniai faktoriai, sakė ligoninės vadovas.

Finansinis „sumuštinis“

Panevėžio ligoninės direktorius teigė, kad jo vadovaujama įstaiga rūpinsis su Likėnų ligoninės pagrindine veikla susijusių projektų vystymu, o savivaldybė būtų atsakinga už infrastruktūrinę projektų pusę. Likėnų ligoninės veikla svarbi ne tik Biržams, bet ir visai apskričiai, nes Birštono, Druskininkų gydyklos yra nutolusios.

„Iš kur gauti pinigų? Jei ieškotume vieno šaltinio, tiek lėšų gauti būtų neįmanoma. Aptarėme „finansinį sumuštinį“. Turime atvirą programų paketą, pagal kurį tikimės gauti Sveikatos apsaugos ministerijos valstybės investicijų programoms (VIP) skiriamų lėšų. Taip pat esame pateikę paraišką ir dėl Europos Sąjungos paramos lėšomis finansuojamų programų“, - kalbėjo direktorius, pasakojęs ir apie viltis, siejamas su rugsėjo 3 dieną vyksiančiu Panevėžio regiono plėtros tarybos posėdžiu, kuriame jis ir Biržų rajono meras bandysiantys gauti lėšų Likėnų infrastruktūros projektams.

„Bendrabiavimo sutartis būtų teisinis pagrindas bendrai kreiptis į regiono plėtros tarybą. Taigi, tikslai yra du – gauti lėšų infrastruktūrai ir kad Likėnų ligoninė vystymas būtų įtrauktas kaip valstybės finansuojamų prioritetinių krypčių sąrašą atitinkanti strategija“, - informavo A. Skorupskas.

Skeptikams ir realistams – apie planą „B“

Tarybos narė, buvusi rajono merė ir sveikatos sritį kuravusi vicemerė konservatorė Irutė Varzienė apgailestavo, kad visą dėl Likėnų ligoninės vykdytą veiklą stabdė politiniai kataklizmai.

Politikė priminė, kad dar 2011 metais buvęs Panevėžio ligoninės vadovas Biržų rajono tarybai buvo pristatęs visą Likėnų ligoninės vystymo projektą. Kalbėjo ir apie buvusio Seimo nario Aleksandro Zeltinio pastangomis Likėnuose ne sykį apsilankiusius aukštus valstybės pareigūnus bei su tuo gimusias viltis. Anot I. Varzienės, labai gaila, kad dėl vieno žmogaus (ligoninei vadovavusio I. Dorošo – red.) situacijos finansavimas Likėnams nutrūko.

„Ar turite Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos užtikrinimą dėl Likėnų vystymo?“ – klausė I. Varzienė.

„Jūs pati žinote, kad politikų šnekos apie tai yra tik pažadai, kol nėra patvirtinto biudžeto. Turime ir planą „B“. Bet šito plano net ir kankindami iš manęs neišgausite“, - linksmai, tačiau griežtai galimybę klausinėti nukirto A. Skorupskas.

Mineralinis vanduo tekės laisvai, purvas grįžta

Į politikų klausimus atsakinėjęs A. Skorupskas pasakė gerų naujienų. Kadaise gydomojo purvo telkinius, mineralinio bei geriamojo vandens vandenvietes išparceliavusi ilgus metus Biržų kraštą savo rankose laikiusi „valstiečių“ ir socialdemokratų valdžia kitiems buvo palikusi tik galimybę (sykiu ir pareigą) bandyti grąžinti tai, kas gyvybiškai svarbu Likėnų gyventojams ir gydyklai.

Rajonui vadovaujant konservatorei I. Varzienei buvo iš privatininkų išpirktos geriamojo ir mineralinio vandens vandenvietės. Mineralinį vandenį „išsipirko“ ligoninė, o geriamąjį - savivaldybė. O gydomąjį purvą, kasamą iš šalia ligoninės esančio telkinio, ligoninė turi pirkti iš privačių asmenų, kuriems buvo parduotas.

A. Skorupskas pranešė, kad rugsėjo pirmomis dienomis Likėnuose pradės veikti išorinis mineralinio vandens šaltinis. Jo vandens atsigerti ar pasisemti visiems bus galima ir tomis dienomis (savaitgaliais), kai nedirba biuvetė.

Rengiamasi investicijoms į naujos gydomojo purvo teritorijos įsisavinimą, apie kurį klausė buvęs rajono meras Valdemaras Valkiūnas.

„Taip, šiuo metu jau rengiamas karjero naudojimo aprašas, pagal kurį Likėnų ligoninės galės naudoti nuosavą gydomąjį purvą. Sklypą turime, liko 120 dienų, kol gausime visus leidimus“, - pranešė ligoninės direktorius A. Skorupskas.

Visi posėdyje dalyvavusieji 24 politikai pritarė savivaldybės ir respublikinės Panevėžio ligoninės bendradarbiavimo sutarties pasirašymui.

Alfreda Gudienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video