Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lengvatinės paskolos pasiekė beveik tūkstantį ūkių

Nacionalinė plėtros įstaiga UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas (ŽŪPGF) nuo šių metų vasario mėn. ūkio subjektams, nukentėjusiems nuo COVID-19 pandemijos, pradėjo skolinti papildomai skirtas lėšas. Dėl tokių paskolų šiemet jau kreipėsi 249 ūkininkai ir ūkiai, pateikę paraiškų už 19,3 mln. eurų. Šiuo metu pasirašytos 169 paskolų sutartys už beveik 14 mln. eurų. Nuo priemonės įgyvendinimo pradžios jau kreipėsi beveik tūkstantis ūkio subjektų, kuriems reikalinga pagalba.

Aktyvumas išlieka panašus

Žemės ūkio ministerija praneša, kad pagal 2020 m. rugpjūtį pradėtą įgyvendinti skatinamąją finansinę priemonę pernai suteikta 88,5 mln. eurų lengvatinių paskolų beveik 700 nuo COVID-19 nukentėjusių žemės ūkio ir žuvininkystės srityse veikiančių ūkio subjektų. 2020 m. pabaigoje pratęsus priemonės įgyvendinimą iki 2021 m. birželio 30 d., Vyriausybės sprendimu paskolų teikimui papildomai skirta beveik 45 mln. eurų.

Lengvatinės paskolos pagal šią priemonę yra teikiamos ūkio subjektams, susidūrusiems su apyvartinio kapitalo trūkumu COVID-19 ligos protrūkio laikotarpiu. Gautos lėšos padeda ūkio subjektams laiku sumokėti atlyginimus darbuotojams, atsiskaityti su tiekėjais, padengti kitas būtinas einamąsias išlaidas.

Įvertinta didžioji dalis paraiškų

Šiuo metu ŽŪPGF yra sulaukęs 249 paraiškų iš žemės ūkio ir žuvininkystės sektoriuose veikiančių ūkio subjektų, kurių bendra prašoma paskolų suma siekia 19,3 mln. eurų. Vienas ūkio subjektas kreipiasi dėl vidutiniškai 78 tūkst. eurų paskolos. Jau yra įvertinta 88 proc. pateiktų paraiškų. Su 68 proc. pareiškėjų pasirašytos paskolų sutartys už beveik 14 mln. eurų.

Didėja pienininkystės ūkių aktyvumas

ŽŪPGF duomenimis, šiemet dėl paskolų daugiausia kreipiasi augalininkystės ūkiai ir ūkininkai (59 proc.), mišrūs ūkiai (21 proc.). Pastaruoju metu didėja ir pienininkystės ūkių aktyvumas (8 proc.). Daugiausiai paraiškų sulaukta iš ūkininkų, veikiančių Radviliškio (8 proc.), Panevėžio (7 proc.), Akmenės (6 proc.), Rokiškio (6 proc.), Kretingos (5 proc.), Pakruojo (5 proc.) ir Telšių (4 proc.) rajonuose.

Ūkininkų pateiktos paraiškos sudaro apie 89 proc. visų šiuo metu pateiktų paraiškų. Žemės ūkio ir žuvininkystės produktų gamybos, perdirbimo ir prekybos srityse veikiančios bendrovės pateikė apie 5 proc. paraiškų, žemės ūkio bendrovės taip pat apie 5 proc., žemės ūkio kooperatyvai – beveik 1 proc.

Tik vieną kartą

Paskolos gavėjai gali kreiptis dėl lengvatinės paskolos iki 1 mln. eurų ir iki 36 mėn. laikotarpiui su galimu paskolos grąžinimo atidėjimu iki 12 mėn. Paskolai taikoma fiksuota metinė palūkanų norma nuo 0,1 iki 0,69 proc. Paskolos administravimo mokestis siekia iki 2 proc., tačiau ne mažiau kaip 150 eurų ir ne daugiau kaip 2 500 eurų. Paskola suteikiama neįkeičiant turto.

Paskola pagal šią priemonę ūkio subjektui gali būti suteikiama tik vieną kartą, vertinant nuo priemonės įgyvendinimo pradžios 2020 m. rugpjūtį.

Rekomenduojami video