Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kryžių žygį prisimenant

 Praėjo savaitė nuo Lietuvos ūkininkų kryžių ir traktorių protestų. Laikraščio „Ūkininko patarėjas“ duomenimis, protestuose dalyvavo apie 1,5 proc. Lietuvos ūkininkų, t. y. beveik 99 iš 100 ūkinkų neprotestavo! Pabandykime paieškoti atsakymo kodėl ?

Sunku paneigti, kad Lietuvos ūkininkams – nelengvi laikai. Pastarųjų kelerių metų gamtos kataklizmai, pieno perdirbėjų iki nepadorumo numuštos pieno supirkimo kainos ne vieną šimtą ūkininkų privertė parduoti savo gyvulių bandas ir atsisakyti ūkininkavimo. Tai – tiesa, su tuo nepasiginčysi. Tačiau taip pat sunku paneigti ir faktą, kad garsiausiai šaukia ir ūkininkus su visa Lietuva priešina tie, kurie, palyginti su kitais ūkininkais, turi išskirtines sąlygas.

Netikite? Galime pasidairyti. Vienas iš aktyviausių protestų organizatorių, Šalčininkų rajono žemdirbių asociacijos vadovas Kamalis Zulfijevas, žurnalistams teigė, kad jis „nesąs prieš valdžią ar nenorįs mokėti mokesčių“. „Tiesiog norime parodyti, kas vyksta kaime, nes dabar susidaro įspūdis, kad dėl visų blogybių šalyje kalti ūkininkai, kurie gauna daug lengvatų, perka naują techniką ir prabangiai gyvena“, – žurnalistams pasakojo K.Zulfijevas ir pabrėžė, kad pirmiausia reikia sutvarkyti pajamų surinkimą į biudžetą ir jo panaudojimą. Gal tai ir tiesa, bet kažkodėl nepalieka jausmas, kad nesėkmingai Lietuvos socialdemokratų partijos sąraše kandidatavęs į Šalčininkų rajono tarybą K.Zulfijevas ne visai sąžiningai kalba apie savo vargus.

Kandidatas K.Zulfijevas turto ir pajamų deklaracijoje nurodė, kad 2017 metais gavo 1 241 974 eurus pajamų ir sumokėjo 4 846 eurus mokesčių. Tai – 0,39 proc. visų pajamų, kai standartinis gyventojų pajamų mokestis (GPM) Lietuvoje yra 15 proc., taigi statistinis lietuvis sumoka 15 proc., o „vargstantis“ K.Zulfijevas – 0,39. Todėl ir protestuoja. Logiška.

Kitas pavyzdys – garsus Kupiškio krašto ūkininkas Zigmas Aleksandravičius, kartu su visuomeniniu rinkimų komitetu „Kartu kurkime Kupiškio kraštą“ pakliuvęs į rajono tarybą. Jau būdamas Kupiškio rajono tarybos nariu Z.Aleksandravičius sužinojo, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atmetė jo skundą ir pripažino kaltu dėl kyšininkavimo. Teismas ūkininkui ir politikui skyrė 18 830 eurų baudą ir nusprendė iš jo išieškoti į valstybės biudžetą daugiau nei 7 tūkst. eurų. Už tai, kad ūkininkas, be kita ko, būdamas Kupiškio rajono Puožo melioracijos statinių naudotojų asociacijos valdybos pirmininku bei viešųjų pirkimų komisijos pirmininku, dalyvavo organizuojant stambų (daugiau nei 300 tūkst. eurų) melioracijos darbų atlikimo viešųjų pirkimų konkursą. Konkursą laimėjusi bendrovė turėjo atsidėkoti paslaugomis – ūkininkui ir jo šeimai nemokamai pakloti trinkeles prie namo, iškasti du tvenkinius ir nusausinti lauką. „Dovanos“ vertė viršijo 7 tūkst. eurų.

Tai štai garsusis (o gal – pagarsėjęs) Kupiškio rajono ūkininkas Z.Aleksandravičius 2017 metais gavo 1 060 823 eurus pajamų ir sumokėjo 1 381 eurą mokesčių! Tai yra vos 0,13 proc. gautų pajamų! Tačiau Z.Aleksandravičius, matyt, pamiršo savo deklaraciją ir Panevėžio „Sekundės“ žurnalistams skundėsi, kad „treji paskutiniai metai baigia įvaryti į visišką neviltį“. Ponas Zigmai, ar tikrai? Ar tūkstantis eurų sumokėtų mokesčių, gavus daugiau nei milijoną eurų pajamų, – visiška neviltis?

Per konkurso „Metų ūkis 2019“ apdovanojimus Kaune, iš tribūnos kalbėdamas pats garsiausias protestuotojas – Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas ir dar ne vienos įstaigos ir organizacijos vadovas Jonas Talmantas – negailėjo piktų žodžių šalies valdžiai – prezidentui ir premjerui. „Taikstytis su naujais mokesčiais ir žemės ūkio žlugdymu nebeįmanoma“, – piktinosi ūkininkų ir medžiotojų vadovas. Tačiau šiemet nesėkmingai Socialdemokratų partijos sąraše bandęs patekti į Kėdainių rajono savivaldybės tarybą J.Talmantas, matyt, pamiršo, kad 2017-aisiais gavo 954 954 eurus pajamų ir sumokėjo 3 tūkst. eurų mokesčių, tai sudarė 0,32 proc. jo gautų pajamų. Vėlgi skaičiai daugiau nei iškalbingi.

Lapkričio 26-ąją J.Talmanto vadovaujama Lietuvos ūkininkų sąjunga išplatino „Žemdirbių kreipimąsi į valdžios institucijas ir visuomenę“. Jame – reikalavimas „Sustabdyti šmeižikiškos informacijos srautą žiniasklaidos priemonėse, nukreiptą prieš dirbančiuosius žemės ūkyje“. Patikinu poną Joną asmeniškai: šis komentaras – tai ne šmeižikiškos informacijos srautas. Visi skaičiai apie gautas pajamas ir sumokėtus mokesčius paimti iš kandidatų deklaracijų, kurias jie pateikė Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Kartu šie skaičiai suteikia puikią progą pagalvoti, kodėl Lietuvoje protestavo tik 1 ūkininkas iš 100. Gal čia, kaip toje pasakoje, kaltas veidrodis?

Jonas Starkus

Rekomenduojami video