Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaimo gyventojai pasimetę: asfaltuoti turėtų jų kelią, o tvarko tik privažiavimą iki vienos sodybos

Ilgai kentėję dulkes ir laužę automobilius duobėtame kelyje, Panevėžio rajono Uoksų kaimo gyventojai pagaliau apsidžiaugė, išvydę pradėtą asfaltuoti kelią. Tik per greitai. Pasirodo, niekas ir nesirengė tvarkyti kelio į kaimą - asfaltuojama atkarpa į laukuose esančią vienintelę sodybą.

Automobilių Kelių direkcija sako tvarkanti tik valstybinės reikšmės kelius, o vedantis į kaimą priklauso savivaldybei, kuri ir turėtų juo rūpintis. Tačiau pripažįsta, kad reikėtų peržiūrėti-valstybinės reikšmės kelių pavaldumą, likusį nuo sovietmečio.

Uoksų kaime gyvena beveik puse šimto gyventojų, o kelias iki jo toks duobėtas, kad važiuojant automobilis kratyte kratosi. Pamatę, kad kelininkai su technika pasuko ne į kaimą, o į kitoje pusėje esantį keliuką, vedantį į laukus, kuriuo važinėja tik vienas ūkininkas, žmonės sako liko apstulbę.

„Lyg tai mums tą  kelią tiesia, aišku, jis mums ir yra pagrinde. Čia gyventojų mažai belikę, bet dėl jų mums kažkiek apmaudu, kad jiems netenka“, – sako vietos ūkininkas.

„Mes seniai informavome ir kreipėmės ir raštus turime ir, vis tiek niekas nesikeičia. Dabar jau atvažiavusi technika asfaltuoja tą kelią, o mes taip ir liekame nuošalėje, tuo labiau kaip parašyta asfaltuoja Uoksų kaime, o tikrasis Uoksų kaimas taip ir liks be asfaltuoto kelio“, – teigia kaimo gyventoja.

Uoksų gyventojus palaiko ir gretimo kaimo žmonės, kurių kelias asfaltuojamas.

Panevėžio rajono meras sako, kad gyventojų pasipiktinimas  jam suprantamas. Tačiau automobilių kelių direkcija rūpinasi tik valstybinės reikšmės keliais, o atkarpa į kaimą yra vietinės reikšmės, ir už tokius atsakingos savivaldybės. Mero teigimu, dabar tvarkomi kiti keliai, o šis numatytas vėliau, nes pinigų visiems neužtenka.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovai teigia, kuriuos  žvyrkelius asfaltuoti pirmiausiai atrenka pagal specialias metodikas. esą atsižvelgiama ir į žmonių, savivaldybių prašymus, eismo intensyvumą, toje vietovėje esantį gyventojų skaičių. ir sprendžia, kuriuos kelius ir pagal kokį pirmumą asfaltuoti. Automobilių kelių direkcija pripažįsta, kad laikas peržiūrėti-valstybinės reikšmės  kelių pavaldumą, likusį nuo sovietmečio.

Iš viso Panevėžio rajone yra dar apie 700 kilometrų žvyruotų vietinių kelių, laukiančių savo eilės.

Lietuvoje iki 2021-ųjų numatyta išasfaltuoti per tūkstantį kilometrų  žvyrkelių, besidriekiančių per gyvenvietes. Tačiau jei nebus peržiūrėtas pavaldumas, Uoksais turės pasirūpinti vietos valdžia.

 

Skirmantas Pabedinskas, Giedrius Vitkauskas

Rekomenduojami video