Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Informacinis ženklas iškreipia tiesą

Prieš metus Biržų rajono savivaldybės bibliotekos darbuotojų iniciatyva Semeniškių kaimo teritorijoje buvo pastatytas akmuo, žymintis kaimą, kuriame gimė pasaulyje garsus menininkas Jonas Mekas.

Šiomis dienomis prie pat akmens pastatytas ženklas nurodo, jog būtent čia Jono Meko gimtinė, nors ji yra kitoje vietoje. Kultūrininkai įsitikinę, kad tokiu žingsniu ne tik sugadintas bendras estetinis vaizdas - toje vietoje pastatytas informacinis ženklas iškreipia tikrovę.

Brangūs ženklai

Spalio mėnesį Biržų rajone buvo įrengti nauji informaciniai kelio ženklai į turistų lankomus objektus. Įrengta 20 kelio ženklų, nukreipiančių į lankytiną vietą, ir 12 – žyminčių lankytinos vietos pavadinimą. Savivaldybės interneto tinklalapyje teigiama, kad informaciniai kelio ženklai padės lengviau surasti ir aplankyti gražiausius Biržų krašto gamtos ir kultūros paveldo objektus.

Jie įrengti įgyvendinant projektą „Biržų, Kupiškio, Pasvalio ir Rokiškio rajonų savivaldybes jungiančių turizmo trasų ir turizmo maršrutų informacinės infrastruktūros plėtra“.

Iš viso Biržų rajono savivaldybėje bus įrengti 46 ženklinimo infrastruktūros objektai.

Bendra projekto vertė – 227 152,95 eurų, iš jų 193 080,00 eurų – Europos Sąjungos struktūrinių fondų (Europos regioninės plėtros fondo) lėšos (85 proc.), 34 072,95 eurų – savivaldybių lėšos (15 proc.). Preliminari Biržų, Kupiškio, Pasvalio ir Rokiškio rajonų savivaldybių administracijoms tenkanti projekto dalis – po 56 788 eurų, iš jų ES fondų lėšos – 48 269 eurų, kiekvienos savivaldybės lėšos – 8 519 eurų.

Projekto įgyvendinimo laikotarpis yra nuo 2017 iki 2019 metų.

Iškreipta tiesa

Kultūros srityje dirbantys žmonės, išvydę nuotrauką, kur naujas ženklas pastatytas beveik priešais Semeniškes žymintį akmenį, nustėro. Jame nurodyta, jog čia yra Jono Meko gimtinė. „Mane ištiko šokas. Susidaro toks įspūdis, kad specialiai taip padaryta. Iškreipta tiesa ir estetinio vaizdo nėra“, – kalbėjo savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė.

Ji tikisi, kad dar yra galimybė pasitaisyti ir ženklą perkelti į kitą vietą.

„Suprasčiau, jei ženkle būtų rodyklė, nurodanti kryptį į tikrą menininko gimimo vietą. Tuomet jis atitiktų tikrovę“, – sakė V. Vorienė.

Prieš metus savivaldybės J. Bielinio bibliotekos darbuotojų iniciatyva pastatytas akmuo su užrašu „Semeniškių idilės“ skirtas buvusiam Semeniškių kaimui, kuriame gimė Jonas Mekas, pažymėti. Prieš statant akmenį bibliotekos darbuotoja Indra Drevinskaitė – Žilinskienė susitiko su J. Meko giminaitėmis bei susirašinėjo su pačiu menininku.

Pasak I. Drevinskaitės – Žilinskienės, J. Mekas iš pradžių pageidavo, kad akmuo būtų pastatytas toje vietoje, kur buvo jo gimtoji sodyba. Tačiau paaiškėjo, kad prie tos vietos nei privažiuoti, nei prieiti nebūtų įmanoma. Be to, akmens niekas nematytų.

Todėl jis ir giminaičiai sutiko, kad vieta akmeniui bus parinkta netoli kelio, ant kalniuko, buvusioje Semeniškių kaimo teritorijoje.

Žymėjo simboliškai

Biržų rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausiasis specialistas paveldosaugai Dalius Mikelionis prisiminė, kad praėjusiais metais jis apžiūrėjo vietą, kur geriausia būtų pastatyti gaminamą ženklą. „Mes žymėjome simboliškai, kad matytųsi nuo kelio. Juk akmuo irgi simboliškai buvusį kaimą pažymi“, – sakė D. Mikelionis.

Jis nieko blogo nemato, kad pastatytas ženklas „ne visiškai atitinka tikrovę“.

Koks skirtumas – šimtas metrų į vieną ar kitą pusę?

Biržų rajono savivaldybės meras Valdemaras Valkiūnas sakė nesuprantantis, kodėl kyla pretenzijos dėl naujai pastatyto ženklo. „Kai buvo statomas akmuo, man rodė, kad J. Meko sodyba buvo už kelių šimtų metrų nuo tos vietos. Buvo giminaičiai, bibliotekininkai, visiems viskas buvo gerai. Koks skirtumas, šimtas metrų ten ar ten?“ – svarstė meras.

Anot jo, biržiečiams viskas, kas daroma, „atrodo negerai“.

Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Žagaras sakė žinantis, kad buvo statomi ženklai. Tačiau apie tai, jog ženklas Semeniškėse klaidina žmones, jis negirdėjo.

„Reiks pasižymėti ir pasidomėti“, – sakė R. Žagaras.

Fakto iškreipimas

Kultūros vertybių apsaugos departamento Panevėžio teritorinio padalinio vadovas Arūnas Umbrasas, sužinojęs apie esamą situaciją, mano, kad pasielgta netinkamai. „Jei sodybos vieta yra aiški, toje vietoje ženklą ir reikėjo pastatyti. Arba ženklą su nuoroda į sodybvietę. Tai, kas yra dabar, yra fakto iškreipimas. Čia tas pats, kas Pabiržėje pastatyti ženklą, pažymintį, kad čia Biržai“, – sakė A. Umbrasas.

Jo nuomone, jei kalbama, kad ženklas buvo pastatytas „simboliškai“, o ne žymint konkrečią vietą, tai tą ženklą ir reikėjo simboliškai pastatyti buvusios sodybos teritorijoje.

„Tai absurdas ir paistalai. Bet juk kažkas išdavė leidimą, pritarė“, – svarstė A. Umbrasas.

Kultūros vertybių saugotojui atrodo, kad tai, kas yra netiesa, neturi būti daroma.

„Anais laikais tiesą slėpdavo ir tas vietas naikindavo. Šiais laikais tokie dalykai nekaip atrodo“, – kalbėjo A. Umbrasas.

Jurgita Morkūnienė

Rekomenduojami video