Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Į Biržus atšuoliavo „Gazelė“

Jau antrą dešimtmetį dienraštis „Verslo žinios“ rengia projektą „Gazelė“, kuri skirta sparčiai augančioms smulkaus ir vidutinio verslo įmonėms. Šiais metais prestižinio apdovanojimo nominantu Biržų rajone tapo UAB „Litmepu“. Biržuose įsikūrusios ir vienos sparčiausiai Panevėžio regione augusios įmonės pagrindinė veikla yra grūdų džiovinimo, sandėliavimo, valymo, transportavimo įrangos pardavimas ir montavimas.

Apie verslo sėkmės paslaptis ir sunkumus, atliktus darbus bei planus ateičiai maloniai sutiko pasikalbėti UAB „Litmepu“ direktorius Algis Juktonis ir įmonės komercijos direktorius Martynas Augustinavičius. Pažintis su įmonės veikla prasidėjo Ramūno Skeberdžio ūkyje. Čia iš tolo matyti grūdų saugojimo bokštai ir šalia jų prigludusi džiovykla. Ją bei du grūdų saugojimo bokštus atvežė ir sumontavo UAB „Litmepu“ vyrai. Nors jaunas ūkininkas liūdnai juokavo, kad šiais metais bokštų nepavyko pripildyti, R. Skeberdžio ateities planuose numatytas statyti ir trečias tūkstančio tonų talpos grūdų saugojimo bokštas.

Ūkininkas negailėjo gerų žodžių įrangą tiekusiai ir stačiusiai įmonei – už operatyvumą, lanksčią atsiskaitymo tvarką, betarpišką bendravimą su užsakovu.

UAB „Litmepu“ susikūrė 2012 metais. Anot direktoriaus A. Juktonio, pirmieji metai buvo skirti įsilieti į rinką, per juos pastatyta apie aštuonis grūdų saugojimo objektus. Pasak M. Augustinavičiaus, įmonė nuo pat pirmųjų veiklos metų ėmėsi projektų visoje Lietuvoje, nors konkurencija šiame segmente yra didžiulė – panašias paslaugas ir įrengimus siūlo per 20 kompanijų. Kaip palyginimą M. Augustinavičius minėjo Suomijos rinką, kur šioje srityje yra vos 4 žaidėjai.Anot A. Juktonio, dabar įmonė dirba visoje šalyje, Biržų rajone statyti objektai šiais metais sudaro tik 4 – 5 procentus visos veiklos apimčių. Per metus įmonė sumontuoja 20-24 įvairaus sudėtingumo grūdų saugojimo objektų.

UAB „Litmepu“ siūlo visą grūdų apdirbimo technikos kompleksą – tai džiovyklos, grūdų sandėliavimo ir transportavimo bei valymo įranga. Džiovyklos yra gaminamos Suomijoje, grūdų saugojimo bokštai yra itališki ir ispaniški, valomosios pagamintos Vokietijoje.

Pasak vadovų, veiklos rezultatams įtakos turi ir sezoniškumas. Drėgni ar šlapi metai, kokie buvo pernai, šiek tiek padidina džiovyklų paklausą. Sausais metais, kokie buvo šie, daugiau dėmesio sulaukia saugojimo įranga.

Anot M. Augustinavičiaus, įmonė gali pasiūlyti platų įrangos spektrą, tinkanti tiek smulkiam ūkiui, tiek stambiai žemės ūkio įmonei. „Mes šnekamės su kiekvienu ūkininku, nežiūrint, kiek žemės jis dirba. Kalbamės, konsultuojamės, ieškome priimtinų sprendimų, nes padėdami įsigyti šią įrangą mes padedame ūkininkui augti“, - sakė M. Augustinavičius.

A. Juktonis sakė, jog Suomijos kompanijos „Mepu“ atstovai Lietuvoje, be UAB „Litmepu“, yra dar viena Šakiuose įsikūrusi įmonė. Stambesniuose objektuose abi įmonės dirba kartu, kad darbai būtų atlikti laiku ir kokybiškai.

Anot vadovo, darbuotojai nuolatos kelia profesinę kvalifikaciją. Prieš kelias savaites darbuotojai grįžo iš Italijos, kur dalyvavo grūdų saugojimo bokštų surinkimo mokymo kursuose. Lapkričio mėnesi laukia kelionė į Suomiją, kur bus aiškinamasi įvairūs klausimai su džiovyklų gamintojais.

„Mūsų įmonė nėra didelė. Su kiekvienu klientu mes esame pažįstami. Šiais metais statėme didelį, ketvirčio milijono eurų vertės objektą Anykščių rajone. To ūkio savininkas prisipažino, kad prieš pasirinkdamas mūsų kompaniją, apklausinėjo kitus ūkininkus, kuriems įrengimus statė UAB „Litmepu“. Žmogus domėjosi, kaip mes dirbome, ar buvo konfliktų, nesusikalbėjimo, susitarimų nesilaikymo. Mūsų principas – kokybiškas produktas ir sąžiningas darbas. Mes rinkoje esame viena iš brangesnių kompanijų, tačiau tai nulemia aukšti įrengimų kokybės standartai, sąžiningas, kruopštus ir kvalifikuotas darbas“, - sakė direktorius A. Juktonis.

Anot direktoriaus, gerus rezultatus lemia kruopštus ir atsakingas paruošiamasis darbas, skandinaviška darbų planavimo kultūra. „Prieš pradėdami statyti objektą, ne kartą kalbamės su klientu, išsiaiškiname jo norus ir lūkesčius. Tada teikiame savo pasiūlymus. Būna paruošta visa techninė dokumentacija, objekto detalūs brėžiniai, viskas juose sudėliota. Kai atvežama įranga, jokių netikėtumų nebūna, lieka tik ją sumontuoti, nes visos detalės jau būna suderintos“, - sakė A. Juktonis.

Pasak A. Augustinavičiaus, įmonė kiekvienais metais svarsto plėtros planus, nes panašių paslaugų ir įrangos poreikis šalyje auga – ūkiai modernėja, didėja jų finansinės galimybės, tokios įrangos nauda tampa akivaizdi. Be to, ateina jauna ūkininkų karta su kitokia, šiuolaikiška žemės ūkio verslo samprata.

Panašūs sparčiausiai augančių bendrovių konkursai rengiami Danijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Austrijoje, Baltijos šalyse, JAV. Svarbus kriterijus vertinant įmones — skaidrumas ir viešumas. Įmonė turi tvarkingai mokėti įstatymuose numatytus mokesčius ir kasdieninėje veikloje vadovautis geros verslo praktikos principais. „Gazelės“ ženklas laikomas sėkmingai ir skaidriai dirbančios bendrovės simboliu.

Antanas Vaičeliūnas

Biržų krašto laikraštis Šiaurės rytai

Rekomenduojami video