Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Biržų žemės ištekliai – nebe šio krašto rankose

Likėnų reabilitacijos ligoninėje gydomojo purvo procedūros nutrauktos. Šalia esantį iškasenų telkinį valdanti kurortų vystymo verslu užsiimanti bendrovė Biržų krašte veikiančiai gydymo įstaigai purvo nebeparduoda.

Faktas, kad prie gydomojo purvo įsikūrusi, kadaise sanatorijos statusą turėjusi Likėnų reabilitacijos ligoninė ne tik pati Biržams nepriklauso. Panevėžio respublikinės ligoninės struktūroje esanti gydykla nebegali gauti ir čia pat žemės gelmėse glūdinčių išteklių.

Kadaise „valstiečių“ rankose buvusios rajono valdžios pritarimu kasykla kelioms dešimtims metų pateko į verslo interesų zoną. Joje buvo ir Šiaulių banko dukterinė įmonė „Minera“, iš kurios verslą perėmė Šiauliuose registruota nekilnojamojo turto bendrovė „Namita“.

Apie į valdžią vėl grįžusius „valstiečius“ ir jų prie Likėnų valdomas žemes vėl sukasi su purvo gavyba susiję reikalai. Natūralu, kad žemė – „valstiečių“ interesų zona. Tačiau žemės gelmėse glūdintys ištekliai – svarbi gydomoji medžiaga ligoninei, kurioje nebeliko pacientams patrauklių purvo procedūrų.

Gydomąjį purvą Likėnų ligoninė kurį laiką pirko iš bendrovės „Namita“, užsiimančios kurortų vystymo verslu ir Likėnų purvą vežančios į kitas šalies gydyklas. Dabar „Namita“ Likėnams purvo nebeparduoda. Gabentis jį iš kitų šalies vietovių dėl didelių kaštų ligoninė atsisako. Tą „Šiaurės rytams“ patvirtino Panevėžio respublikinės ligoninės viešųjų ryšių atstovas Vytautas Riaubiškis.

Žlugo ir daugiau nei prieš penkmetį rajono savivaldybės kartu su Panevėžio ligonine puoselėta svajonė apie naują purvo kasyklą, kurią valdytų pati gydymo įstaiga.

Planas žlugo

Apie galimybę Likėnuose, valstybės žemėje, formuoti naują sklypą, kuriame gausu gydomojo purvo išteklių, kalbėta jau nuo 2013 metų. Savivaldybės mere tuomet buvo Irutė Varzienė.

Naują durpyną eksploatuoti rengėsi Respublikinė Panevėžio ligoninė. Verslumu pasižymintis tuometinis ligoninės vadovas Ivanas Dorošas sutarė su Biržų rajono vadovais dėl galimybės kasti durpes (purvą) Likėnuose. Tam durpių telkinyje, laisvoje valstybinėje žemėje, reikėjo suformuoti sklypą.

Savivaldybė ėmėsi organizavimo darbų – inicijavo tarybos sprendimą, būtiną sklypo planui rengti. Savivaldybė per viešųjų pirkimų procedūrą pasamdė naujo durpių kasimo sklypo plano rengėją – UAB „Dujų sfera“. Už planavimo dokumento rengimą mokėti įsipareigojo Panevėžio ligoninė.

I. Dorošo karjera susiklostė nesėkmingai, sykiu įstrigo ir sklypo planavimo dokumento rengimas. Tačiau kalbos apie sklypo formavimą buvo tęsiamos ir pasikeitus ligoninės, o po rinkimų – ir rajono vadovams.

Apie naują iškasenų sklypą Likėnuose kalbėta ir rajonui vadovaujant Valdemarui Valkiūnui, ir į valdžią sugrįžus Vyto Jarecko vedamiems „valstiečiams“. Toks pokalbis vyko ir V. Jarecko vadovaujamos savivaldybės tarybos posėdyje, kuriame nuspręsta tęsti bendradarbiavimą su Panevėžio respublikine ligonine.

Tačiau žemės sklypas, kurį būtų galėjusi valdyti pati ligoninė, taip ir nebuvo suformuotas.

Pasak atstovo spaudai V. Riaubiškio, darbus sustabdė pasikeitę įstatymai.

Naujo karjero nebegalima rengti

Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Loreta Munikienė „Šiaurės rytų“ prašymu pateikė informaciją, kad Biržų rajono savivaldybės taryba nėra priėmusi sprendimų dėl žemės sklypo perdavimo Respublikinei Panevėžio ligoninei. Valstybinės žemės suteikimas naudotis kitiems nesanti savivaldybės kompetencija.

Sprendimą dėl žemės gelmių naudojimo plano rengimo, planavimo tikslų ir planavimo organizatoriaus skyrimo 2017 metaus priėmė Lietuvos geologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos.

Nuo 2020-ųjų sausio 1 dienos įsigaliojo Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymas, kurio 84 straipsnis nustato, kad valstybiniuose parkuose draudžiama įrengti naujus naudingųjų iškasenų karjerus.

„Biržų rajono savivaldybės administracijai Panevėžio ligoninė (planavimo organizatorius) 2019-12-23 pateikė prašymą išduoti planavimo sąlygas Biržų rajono Likėnų telkinio gydomųjų durpių telkinio išteklių dalies naudojimo planui rengti. Savivaldybės administracija 2020-01-09 pateikė atsakymą, kad planavimo sąlygų neišduos, nes tai prieštarauja Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymui“, - „Šiaurės rytus“ informavo L. Munikienė.

Į klausimą apie purvo telkinio eksploatavimą šiuo metu L. Munikienė atsakė: „Leidimus naudoti žemės gelmių išteklius išduoda Lietuvos geologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Jokios oficialios informacijos apie tai, ar šiuo metu eksploatuojamas privatizuotas gydomųjų durpių karjeras, neturime“.

Apie iškasenų gavybos Likėnuose kontrolę paklausus Aplinkos apsaugos departamentą, gautas atsakymas, kad šiuo klausimu reikėtų kreiptis į Lietuvos geologijos tarnybą.

Alfreda Gudienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video