Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vergo kaina šiandien

„Aš tik veeeeeergas“, – - kartą autobusų stotelėje pasakė kontrabandinę cigaretę rūkantis vyriškis. Mat jis uždirba tik 300 eurų. Tad nereikia prisiminti nė vergės Izauros, kad pajustum vergijos skonį. Tačiau ar tikrai suprantame, ką reiškia vergovė? Tikroji vergovė nemirė sulig 13-ąja JAV Konstitucijos pataisa 1865 m. Tai opi problema šiandieniniame XXI a. pasaulyje.

Ganoje

Manoma, jog šiandien pasaulyje yra apie 30 milijonų vergų. Kokios vergovės formos? 78 proc. priverstinio darbo sudaro pramonės (žemės ūkis, plytų gamyba, žvejyba, medvilnės laukai ir pan.) bei paslaugų (tarnaitės, sodininkai, auklės) šakose. Gausu vergų, dirbančių šokolado, kavos, drabužių pramonėje. 22 proc. šiuolaikinės vergijos sudaro sekso vergija. Apie 26 proc. vergais paverstų žmonių yra vaikai.

Ypač vaikų vergija paplitusi Ganoje. Daugelis vergauja dirbtinai susidariusiame Voltos ežere. Įvairaus amžiaus vaikai verčiami dirbti žvejybos valtyse dieną ir naktį. Mabel buvo viena iš vergių, parduota savo pačios šeimos. Kai mergaitės mama susirgo ir mirė, ji atiteko seneliui, tačiau šis atsisakė mergaitę leisti į mokyklą, mat visus pinigus išleido mamos laidotuvėms, tad mergaitė atsidūrė vergijoje. Mabel bijodavo būti dideliame ežere, nes, pučiant vėjui, bet kada galima iškristi iš valties ir paskęsti. Nepaisant to, kokias baisias sąlygas kenčia vergai, jie mirti nenori. Mergaitė turėdavo dirbti visą parą: gaminti maistą arba traukti žuvų pritvinkusius tinklus. „Jei pasakydavau, kad negaliu gaminti, nes esu pavargusi, tuome jie pradėdavo mane mušti ir įžeidinėti“, – dalinos prisiminimais mergina. Mabel kiekvieną vakarą tikėdavosi audros, kad nereikėtų plaukti į žvejybą.

Šiame pačiame ežere teko dirbti ir berniukui, kurį už 20 dolerių pardavė jo mama. Tai gana įprasta situacija Ganoje. Tėvai negali pragyventi, todėl už dolerį gali parduoti savo vaiką. Kelerių metų berniukas taip pat turėdavo traukti tinklus, pertekusius žuvimis. Jei šis nesugebėdavo patraukti sunkaus tinklo, gaudavo irklu per galvą. Berniukai miegodavo tiesiog valtyje ant šalto, kieto ir šlapio medinio dugno.

Indijoje ir Haityje

Indijoje papliusi vaikų vergija žėručių kasyklose. Vos trejų metų vaikai varomi kasti medžiagos, kuri vadinama mica (liet. žėrutis). Šių mineralų galima rasti, pavyzdžiui, dekoratyvinėje kosmetikoje arba saulės kremuose. Tai, kas suteikia spindesį mūsų veidui, atkeliauja iš vergais paverstų mažamečių delnų.

Haityje daugiau nei 10 000 vaikų yra gatvės vaikai. Jau šešiamečiai už 1,75 dolerio parsidavinėja pedofilams. Kadangi Haityje, kaip didžiojoje Afrikos dalyje, tikima, jog nuo AIDS galima išgyti permiegojus su nekalta mergaite ar berniuku, tokio populiaraus „gydymo seanso“ kaina – 5 doleriai.

Kaip sako knygos apie šių dienų vergiją autorius E. Benjaminas Skinneris, atpažinti 15-metį vergą nuo įprasto 15-mečio galima vos pažvelgus į paauglį. Vidutinis 15-metis vergas yra 4 cm. žemesnis ir 18 kg. lengvesnis  už standartinį tokio paties amžiaus vaikinuką.

Vergės moters kaina

Ne mažiau paplitusi vergija – priverstinės santuokos ar protitutėmis paverčiamos moterys. Kai kurios pačios pažada save už skolas, o kartais  tėvai tam, kad būtų nurašytos jų skolos, parduoda savo dukras. Tiesa, ta diena, kai tėvams turėtų būti nurašomos skolos, niekada neateina.

Tačiau pasitaiko ir kitokių moterų vergijos formų. Nepalietės Seema ir Kamala ieškojo darbo užsienyje, bet pateko į vergiją. Moterys tapo namų tarnaitėmis, auklėmis. Tik moterų pavergimo istorijos skirtingos. Seem matė, jog daugelis merginų išvyksta į užsienį, tad nusprendė, kad ji taip pat gali uždirbti pinigų šeimai užsienyje. Tuo tarpu Kamala į vergiją pateko apgaule parduota savo tetos. Kamalai šeimininkai liepdavo dirbti nuo 5 ryto iki 1 valandos nakties ir ilgiau, bet už tai moteris gaudavo lygiai 0 pinigų. NULĮ! 0!!! Jeigu šeimininkams neįtikdavo jos elgeys, jie naudodavo psichologinį arba fizinį smurtą, pavyzdžiui, spjaudavo pakramtytą mėsos gabalą į veidą už dyką dirbančiai moteriai.

Tai, kiek kainuoja vergas?

Šiandien vergija pigesnė nei bet kada anksčiau. 1850 m. Amerikos pietuose vergas kainuodavo apie 40 000 dolerių, dabar vidutinė vergo kaina visame pasaulyje apie 90 dolerių. Be to, anksčiau vergas buvo laikoma investicija, kadangi nebūdavo lengva jų gauti ir atgabenti į kitą šalį. Tačiau šiandien tai daug paprasčiau, todėl, pavyzdžiui, vergui susirgus, jis tiesiog išmetamas už borto arba nužudomas. Taigi, jei šiandien uždirbate tuos varganus 300 eurų, jūs jau galite įsigyti kelis vergus!

 

Donata Špokaitė

Rekomenduojami video