Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Toksiška lyderystė kaip patyčių forma

Mūsų visuomenėje daug erdvės skiriama patyčių mokyklose klausimams. Deja, pasistūmėta nedaug.

Mano hipotezė – gal kaip dažnai mums, lietuviams, pasitaiko, spręsdami problemą matome vieną jos pusę, vieną dalį, vengdami įvardinti didžiulę bėdą, nes neįsivaizduojame, nuo ko pradėti jos narpliojimą.

Ta bėda – suaugusiųjų patiriamos patyčios, pažeminimas, nevertinimas darbo vietose.

Viena patyčių darbo vietoje formų – toksiška lyderystė. Jei jūsų tiesioginis vadovas turi toksiško lyderio bruožų, jis neabejotinai žaloja jus, ir gali būti, už darbo ribų valingai ar ne, stengdamasis kompensuoti patiriamą stresą pats perimate toksiškos lyderystės bruožus.

Deja, dažnai tas atsigręžia į artimiausią aplinką - savus vaikus. Jie tikrai ko nors nebus atlikę. Puikus objektas - bendrakeleivis autobuse. Jį pastūmęs ir iškeikęs pats sau pabūsi minutės didvyriu. Arba - jus aptarnaujantis naujas „Senukų“ prekybos centro darbuotojas. Kaip jis drįsta nežinoti, kur yra jūsų ieškoma rankenėlė?

Žodžio „toksiškas“ reikšmė - nuodingas, galintis sukelti mirtį ar sunkų apnuodijimą.

Toksiška lyderystė kenkia darbuotojams ir pačiai organizacijai, nes žlugdomas entuziazmas, kūrybiškumas, autonomija, inovatyvūs sprendimai, ribojama veiklos laisvė. Tai ypatingos, sustiprintos kontrolės lyderystė.

Ryškus toksiško lyderio bruožas - destruktyvus elgesys.

Lyderis įsitikinęs - tik jo idėjos ir mintys yra teisingos. Kiekvienai progai pasitaikius jis menkina savos komandos narius. Ilgainiui komanda sužlugdoma, bendra veikla stringa, galutinio produkto kokybė, kaip ir žmonių motyvacija dirbti, krenta.

Toksiškas lyderis visada yra liguistai jautrus. Jis nenori būti trukdomas. Bet kokį klausimą jis priima kaip trikdį. Toks vadovas nematys atviro pokalbio, kaip būtų galima pagerinti organizacijios valdymą, prasmės. Jis neleis įgyvendinti žingsnių, galinčių pagerinti organizacijos veiklą.

Toksiški lyderiai arogantiški. Jie linkę girtis ir yra tikri, jog vieninteliai yra teisūs. Jie nepadės kitiems, o ypač - savo komandos nariams.

Nekompetencija - dar vienas toksiško lyderio bruožas. Jau minėta, kad jis/ji visada kritikuoja kitus tiesiogiai arba per kitus - sukeldamas apkalbas bei gandus. Paprašytas išdėstyti savas mintis to padaryti negali arba pakartoja kito žmogaus mintis kaip savas. Toksiškas lyderis nekompetentingas ir dažnai neveiklus.

Tokio tipo lyderis nesubalansuotas pokyčiams. Jis jų vengia. Jis visomis išgalėmis vengs sprendimo atsakomybės, ir ypač – jei tas gali lemti pokyčius.

Tai signalizuoja dar vieną toksiškų lyderių savybę – nepasitikėjimą savimi. Kasdien kyla problemos, ir jas būtina spręsti, kitaip jų tik daugės ir jos ilgainiui virs neišsprendžiamomis. Tačiau nepasitikėdamas nei savimi, nei savo pavaldiniais vadovas vilkins sprendimus, keis prioritetus ir savo nuomonę. Tokios komandos nariai jaučiasi depresyviai ir netenka vilties dėl ateities.

Toksiškas lyderis griauna organizacijos struktūrą. Jis kelia neadekvačius tikslus, dėl to darbo krūvis išauga. Kartais jis fokusuojasi į detales, kartais peršoka į vizijas ar strategijas, ir staiga komanda sužino, kad mėnesio ar net kelių įdirbis bei jau atliktos užduotys nieko vertos. Toks elgesys menkina dirbančiųjų savivertę ir darbo krūvį paverčia nepakeliamu.

Finale organizacijos veikla ar kuriamas produktas griūva, nors toksiškas lyderis yra autokratas ir kontroliuoja savo komandos narius.

Jei jūsų vadovas pasižymi bent dalimi aukščiau minėtų bruožų, gerai pagalvokite, ar norite likti komandoje.

Jei pats esate lyderis, skirkite laiko įsivertinti, ar neskleidžiate toksiškos lyderystės požymių. Inventorizuokite save žingsnis po žingsnio ir pasistenkite pašalinti viską, kas panašu į TAI. Ar tokia misija įmanoma? Retai, bet taip. Akistata su savimi nei lengva, nei maloni, o procesas ilgokas, reikalaujantis maksimalaus sąmoningumo ir pagalbos iš šalies.

Toksiški lyderiai nuodija mūsų gyvenimą, riboja mūsų gebėjimus ir galimybes veikti, naikina darbuotojų sąmoningumą ir savivertę. Svarstydami, kodėl jūsų aplinkoje neklesti kūrybiškumas ir kodėl veši įvairaus pobūdžio patyčios, nors dalyvaujate akcijose ir nepigiuose mokymuose, apsidairykime, ar tik situacijos nekontroliuoja autokratiška toksiško lyderio akis.

Toliau jau spręsti Jums, ar norite ir toliau būti nuodijamas.

 

R. A. Medeišienė

Komentaras skambėjo per LRT RADIJĄ.

Rekomenduojami video