Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tas sunkus mėnuo – lapkritis

Lapkritis – sudėtingas mėnuo. Kasmet jis man kelia nerimą nuo tos dienos, kai išgirdau įvardijant jį kaip depresyviausią laiką Lietuvos geografinėje platumoje. Ir kasmet sprendžiu klausimą, kaip nepasiduoti atslenkančiai pilkumai, beviltiškam betoniniam dangui, slegiančiai darganai, į batus ir kaulus besismelkiančiai drėgmei. Kokias argumentais atremti sustiprėjusį „Kaip viskas blogai ir geriau nebus“ aplinkos chorą?

Imiesi žygių ir susikuri sau mielus trumpalaikius ritualus, pavyzdžiui, festivalių lankymą. „Scanorama“, „Mama Jazz“ renginiai – nesunkiai vilniečiams pasiekiami nuotaiką keliantys malonumai. Gera kultūros dozė tikrai padeda įveikti nykumą.

Tačiau kasmet save nustebinti vis sunkiau.

O kaip tokias problemas sprendžia dar šiauriau esantys miestai, galbūt platesniu nei asmeninės pastangos mastu? Ar yra miestų, kurie realiais veiksmais inicijuoja darbingumo, geros nuotaikos ir sveikatos išsaugojimą?

Štai, pavyzdžiui, centrinėje Suomijos dalyje esantis miestas Juveskiule nuo Helsinkio nutolęs 270 km. Jis garsus dėl daugybės architekto Alvaro Alto suprojektuotų pastatų, dėl kasmet čia vykstančių Suomijos ralio varžybų, dėl kasmetinio  Juveskiulės menų festivalio.

O dabar garsėja municipaliteto išgeneruota aiškia vizija. Paprasta, suprantama ir įgyvendinama žingsnis po žingsnio. Miesto vizija – atsakomybė, kuri reiškia rūpinimusi kaimynais, aplinka ir rytojumi.

Pirmiausia ir svarbiausia šitam metų laikui – nuspręsta, kad Juveskiulė turi būti šviesų miestu. Įvertinę šviesos svarbą, paskaičiavę, kad su LED technologinėmis galimybėmis ir sumažinamos elektros energijos sąnaudos, ir padidinamas atsparumas depresijai, miesto savivalda įgyvendino šią idėją. Pavyzdys atraktyvus ir kitiems miestams, nes galima remtis akivaizdžiais ekonominės naudos skaičiavimais.

Antra, miestiečiams sudarytos puikios sąlygos aktyviam gyvenimui – takeliai vaikščiotojams, dviratininkams, ratukinių pačiūžų mėgėjams, ledo čiuožyklos – prašom, judėkite po apšviestą miestą, grožėkitės aplinka ir pagarbiai saugojamos gamtos grožiais ir... būkite atsakingi už savo, savo šeimos, savo draugų sveikatą.

Miesto gyventojai nuo 2015 m. skatinami siūlyti idėjas, kurias galėtų padėti įgyvendinti municipalitetas. Vienas iš jau veikiančiu pasiūlymu – Kalėdų laukimo laikotarpiu žmonės, dėvintys raudoną kalėdinę kepuraitę, gali keliauti visuomeniniu transportu nemokamai.

Kokia nauda? Padidėjo besinaudojančių visuomeniniu transportu skaičius, o ir aplinkiniai, pamatę šventiškai pasipuošusįjį, šypsosi. Gera nuotaika svarbu.

Ar tai miestas be problemų? Tikrai ne. Pakankamai aukštas nedarbo procentas – apie 13 %. Suomiai – prigimtinai uždari. Prieš penkerius metus atliktas tyrimas patvirtino, kad nemažai ypač miesto pakraščiuose gyvenančių kenčia nuo vienatvės, socialinės atskirties, alkoholio bei narkotinių medžiagų priklausomybių.

Tas paskatino imtis ilgalaikių veiksmų bendruomenei burti, periodiškai rengti kaimynų, šeimų, gyventi čia atvykusių kitataučių, susibūrimus. Skatinamas savanorystės judėjimas taip pat padeda išlikti aktyviu visuomenės nariu: neužsidaryti vienatvėje ir bendrauti, kas mažina šansus depresijai keroti.

Mieste – apie 140 tūkst. gyventojų, ir tai yra greičiausiai gyventojų skaičiumi augantis Suomijos miestas, antras pagal patrauklumą gyventi, susikūręs vieną geriausių miesto įvaizdžių šalyje, o pagal apklausas gyventojai čia – vieni laimingiausių šalyje.

Juveskiulė – universitetinis miestas. Pagarba švietimui padeda įgyvendinti dar vieną drąsią iniciatyvą – perorganizuoti miestą į maksimaliai palankų aplinkai, kuriame gyvuotų veiklios bendruomenės, būtų užtikrinta tobula vandens kokybė ir sveikas maistas, sumažintas resursų švaistymas, kad būtų naudojami tik atsinaujinantys energijos šaltiniai.

Skamba pernelyg gerai, kad būtų tiesa? Jei ir jūs ankstyvą rytą ant Juveskiulės oro pakilimo tako būtumėte matę linksmai lakstančius kiškius ir tai, kaip rūpestingai jie buvo paprašyti pasitraukti, kad lėktuvas pakiltų, patikėtumėte, kad tokia realybė ne taip jau toli nuo mūsų.

Komentaras skambėjo per LRT RADIJĄ.

R. A. Medeišienė

Rekomenduojami video