Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sausio 13-oji ir liokajus Rusijos

Penktadienį minėsime jau 26-ąsias Sausio 13-osios metines. Tai – Lietuvos tautos pergalės prieš kruviną Maskvos režimą, pasiuntusį rinktinius KGB ir kariuomenės desanto galvažudžius žudyti beginklių žmonių, metinės.

Prisiminsime Loretos Asanavičiūtės ir trylikos jos likimo brolių auką. Prie Seimo suliepsnos atminimo laužai. Prie jų su Televizijos ir jos bokšto gynėjais ateis ir po Sausio 13-osios gimusi jau suaugusi laisvos Lietuvos karta.

Nestigs ir politikų kalbų. Vis labiau tolstant lemtingiems įvykiams prieš kiekvieną Sausio 13-ąją aplanko tokia mintis viltis – kad štai gal šįmet kai kurie veikėjai susipras ir susivaldys rėžti kalbą apie tai, „kaip mes kovojom“. Per daug žmonių dar prisimena, kad šitie nei kovojo, nei dalyvavo.

Ko nenusipelnė Sausio 13-osios atminimas, tai nenuoširdumo ir valdiško patoso. Jau vien todėl, kad tai – tautos, o ne valdžios pergalė. Sausio 13-ąją žuvusieji ir sužeistieji, pergalės atminimas nusipelnė  pagarbaus santūrumo.

Kaip tik to dažnai pasigendame. Vietoj pagarbaus santūrumo prieš pat Sausio 13-ąją sulaukėme Seimo pirmininko akibrokšto. V. Pranckietis priėmė Rusijos ambasadorių A. Udalcovą ir rodė jam reveransus kaip tik tomis dienomis, kai minėjome Maskvos desantininkų įvykdytą Spaudos rūmų šturmo 26-ąsias metines. Tada buvo pralietas pirmasis kraujas.

Rusijos ambasadorius džiūgavo apžaidęs Seimo pirmininką. Jau po įvykio taikos balandžiu prisimetęs A. Udalcovas aiškino, kad Rusijos noras – turėti patikimą, nuspėjamą ir geranorišką kaimyną.

Bet ar Lietuva kėlė kokią nors grėsmę Rusijai? Tikrai ne. Ko negalima pasakyti apie Rusiją. Tai Rusija pastaruoju metu nuolat grasina Lietuvos laisvei. Tai Rusija puldinėja kaimynines šalis ir grobia jų žemes.

Blogiausia, kad A. Udalcovo benefisas Seime nėra atsitiktinis akibrokštas Sausio 13-osios atminimui. Šiam įvykiui Seimo dauguma ruošėsi sąmoningai. Prieš pat Rusijos ambasadoriaus pompastišką vizitą Seime socialdemokratas A. Vinkus pareiškė, kad su Putinu galima bendradarbiauti kultūros, turizmo ir medicinos srityse. Tą pačią mintį pakartojo ir valstiečių vadas R. Karbauskis.

O juk bendradarbiavimas su Putinu medicinos srityje skamba panašiai, kaip kad bendradarbiauti su Hitleriu galima ir pirmiausia tai pasakytina apie bendradarbiavimą kitataučių kaukolių matavimo srityje. Bet dėl turizmo ir kultūros tai gal naujoji Seimo dauguma ir neklysta, jei turi galvoje žalių žmogelių priėmimą ir apgyvendinimą ar Rusijos eksportuojamą propagandą.

Ar Seimo pirmininkui nekilo mintis, kodėl taip staiga Rusija nusprendė Dūmoje įkurti analogišką Seimui tarpparlamentinių ryšių grupę? Juk iki šiol Rusija atsisakydavo tokio bendradarbiavimo.

Rusijai tokio Seimo akibrokšto reikėjo prieš pat Sausio 13-ąją ir tokiu metu, kai Lenkijoje ir Baltijos šalyse įkurdinami mūsų sąjungininkų batalionai. Seimo pirmininkas tarsi klapčiukas atnešė tai Rusijos ambasadoriui ant lėkštelės.

Apskritai, kokį signalą Seimas siunčia Lietuvai ir pasauliui?  Kas tokio įvyko, kad Seimui taip prispyrė staiga draugauti su Rusija? Ar Rusija grąžino Ukrainai Krymą? Ar išvedė savo kariuomenę iš Rytų Ukrainos? Atitraukė į mūsų miestus nutaikytus „iskanderus“ nuo Lietuvos? O gal pažadėjo išduoti Sausio 13-osios žudikus? Na, gal bent jau nebebruka mums antilietuviškos propagandos? Maskva nustojo banditų žargonu aiškinti, kad Sausio 13-ąją savi šaudė į savus? Galų gale gal bent embargo mūsų maisto produktams Rusija nutraukė?

Viso to nėra. Rusija to net neplanuoja. Apskritai, ar demokratiškai išrinktas Seimas turėtų kurti tarpparlamentinių ryšių grupes su nedemokratiškai išrinktais parlamentais, kokia yra Valstybės Dūma?

O jei taip, kokią rolę tada suvaidino Seimo pirmininkas V. Pranckietis, su pompa priimdamas Rusijos ambasadorių?

Seimo pirmininkas apsidirbo. Toks antro žmogaus valstybėje elgesys žemina Lietuvą, galvą už jos laisvę padėjusius žmones, kurių žudikus Rusija ir toliau slepia nuo teisingumo. Ar susipras Seimo pirmininkas ir kiti valstiečiai bei socialdemokratai Sausio13-osios minėjimuose nerėžti saldžių kalbų a la „kaip mes kovojom“?

R. Valatka

Komentaras skambėjo per LRT RADIJĄ.

Rekomenduojami video