Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Riterystė šiandieniame pasaulyje

„Kristus dabar žemėje neturi kito kūno kaip tik tavąjį, neturi kitų rankų kaip tik tavąsias, kitų pėdų – kaip tik tavo. Tavo yra akys, pro kurias į pasaulį turi žvelgti Kristaus atjauta. Tavosios yra kojos, kuriomis jis turi keliauti darydamas gera. Tavo yra rankos, kuriomis jis turi laiminti savo žmones“, – šiuos šv. Teresės Avilietės žodžius Kolumbo riterių aukščiausiasis riteris Carlas Andersonas citavo pristatydamas metinę veiklų ataskaitą.

135-asis Aukščiausiasis Kolumbo riterių konventas, kurio metu ir pristatyta aukščiausiojo riterio ataskaita, šįkart vyko Sent Luiso mieste, Misūrio valstijoje. Šis miestas yra pavadintas Prancūzijos karaliaus šv. Liudviko IX vardu. C. Andersonas savo kalboje pabrėžė, kad tai būta karaliaus, kuris geriausiai įkūnijo tai, apie ką šiandien tiek daug kalba popiežius Pranciškus – tikroji galia yra tarnystė. Liudvikas IX, priešingai nei kiti to meto karaliai, valgė prie vieno stalo su vargšais ir net plovė jiems kojas, jis rūpinosi raupsuotaisiais, gynė savo piliečių teises, saugojo Vidurio Rytų krikščionis ir užstojo Bažnyčią nuo civilinės valdžios piktnaudžiavimo.

Tarnystė Dievui ir savo artimui yra ir Kolumbo riterių pamatinis siekis. Šiuo metu Kolumbo riteriai yra didžiausia vyrų pasauliečių katalikų organizacija visame pasaulyje. Ji vienija net 1 941 728 narius JAV, Kanadoje, Meksikoje, Pietų Korėjoje, Filipinuose, Lenkijoje, Ukrainoje.

Per praėjusius metus Kolumbo riteriai labdarai paaukojo 177 500 673 dolerius. Pavyzdžiui, vien programoje „Striukės vaikams“ per praėjusius metus vaikams buvo išdalinta daugiau kaip 88 tūkst. žieminių striukių. Iš viso nuo 2009 metų striukių jau išdalinta beveik 395 tūkst. Jau aštuonerius metus riteriai aktyviai dalyvauja ir programoje „Globali neįgaliųjų vežimėlių iniciatyva“. Per šį laiką judėjimo negalią turintiems žmonėms Šventojoje Žemėje, JAV, Hondūre, Jamaikoje, Meksikoje, Filipinuose, Siera Leonėje, Vietname padovanota daugiau kaip 64 tūkst. vežimėlių.

Atsiliepdami į popiežiaus Pranciškaus enciklikoje „Laudato si“ išsakytą raginimą užtikrinti žmonėms prieigą prie švaraus geriamojo vandens, riteriai tęsia savo darbus, kurių tikslas – įrengti 20 naujų geriamojo vandens šaltinių Etiopijoje ir Ugandoje.

Per pastaruosius trejus metus Kolumbo riteriai skyrė net 13 mln. dolerių padėti krikščionims pabėgėliams. Daugiausia pinigų buvo skirta Irako krikščionims padedant jiems maistu, rūbais, pastoge, medikamentais ir švietimu. Pagalbos sulaukė ir krikščionių bendruomenės Sirijoje, Jordane, Libane ir Egipte. Taip pat be pagalbos neliko ir „Islamo valstybės“ persekiojamos religinės mažumos, tokios kaip jazidai.

Ypatingą dėmesį riteriai skiria ir kariuomenei. JAV kariai sulaukė net 600 tūkst. maldaknygės „Apsiginklavę tikėjimu“ kopijų. Stipriai remiamas ir karo kapelionų rengimas, o partnerystėje su Gary Sinise’o fondu nukentėjusiems kariams yra įrengiami išmanieji namai. Šiais metais tokio namo turėtų sulaukti JAV kariuomenės kapitonas Nicholas Voigtas, kuris prarado abi kojas per bombos sprogimą Afganistane. Karį buvo ištikusi klinikinė mirtis, jam prireikė atviro širdies masažo ir didžiulio kiekio kraujo, kurį suaukojo daugiau kaip 300 jo tarnybos draugų, perpylimo. Šiandien kapitonas yra laimingai vedęs vyras, auginantis naujagimį sūnų.

Didelį dėmesį riteriai skiria ir negimusios gyvybės apsaugai. „Negimusios gyvybės apsauga yra glaudžiai susijusi su kiekvienos kitos žmogaus teisės apsauga“, – kadaise teigė popiežius Pranciškus. Kolumbo riteriai iš viso jau yra nupirkę ir padovanoję nėštumo centrams 829 ultragarso aparatus. „Mes iš patirties žinome, kad moteris, kuri su aparato pagalba pamato savo kūdikį, žymiai rečiau rinksis daryti abortą“, – teigė C. Andersonas, akcentuodamas, kad vien su šios programos pagalba pavyko išgelbėti tūkstančius naujagimių.

Be to, Kolumbo riteriai, kurie JAV valdo ir draudimo kompaniją, „Etisphere“ instituto, analizuojančio kompanijų vykdomas investicijas, buvo pripažinti pačiais etiškiausiais investuotojais. Riteriai, kurie kasdien vidutiniškai investuoja po 12 mln. JAV dolerių ir kurių investicijos per praėjusius metus išaugo 1,4 mlrd. dolerių, anot aukščiausiojo riterio C. Andersono, atlieka tik tokias investicijas, kurios neprieštarauja katalikiškoms normoms. „Mes manome, kad labai svarbu žinoti filosofiją ir esmines vertybes kompanijų, į kurias investuojame. Pavyzdžiui, mes atsisakome investuoti į kompanijas, kurios susijusios su abortais, kontracepcija, kamieninių ląstelių tyrimais ar pornografija“, – teigė C. Andersonas.

Vis dėlto svarbu pabrėžti, kad Kolumbo riterių pagalba artimui neapsiriboja tik pinigais. „Praktinės veiklos neužtenka, jei joje nejaučiama meilė žmogui, meilė, maitinama susitikimo su Kristumi. Vidinis įsitraukimas į artimo vargą bei kančią taip virsta savęs dalijimu jam: kad dovana artimo nežemintų, turiu dovanoti jam ne tik ką nors, kas man priklauso, bet patį save, turiu dovanoje būti kaip asmuo“, – rašoma popiežiaus Benedikto XVI enciklikoje „Deus Caritas Est“. Atsiremdami į tai, Kolumbo riteriai skaičiuoja ne tik savo artimui paaukotus pinigus, tačiau ir laiką.

Iš viso per praėjusius metus riteriai visame pasaulyje paaukojo 75 112 694 valandas savanoriško darbo. Tai reiškia, kad vienas riteris savanoriaudamas per metus praleido vidutiniškai 39 valandas. Štai Lietuvoje Kolumbo riteriai išvertė ir įvairiose parapijose dalijo knygelę „Kuriame namų Bažnyčią“. Visame pasaulyje riterių savanorystė reiškėsi nuo pagalbos stichinių nelaimių aukoms iki dalyvavimo organizuojant „Gailestingumo centrą“, kuris Pasaulio jaunimo dienų metu įsikūrė vienoje didžiausių Krokuvos arenų, nuo maisto stokojantiems dalinimo iki paramos organizuojant kraujo donorystės akcijas. Savo kalboje C. Andersonas priminė popiežiaus emerito Benedikto XVI žodžius, kad kiekvienas krikščionis yra pašauktas turėti tokią širdį, kuri regėtų, kur meilės reikia labiausiai, ir imtųsi veikti. „Šiandien galima sakyti, kad tai yra pamatinis ištikimo katalikiško pilietiškumo principas“, – akcentavo aukščiausiasis riteris.

„Visi dalykai šiame pasaulyje yra Dievo dovanos, sukurtos mums, kad taptų priemonėmis geriau Jį pažinti, tvirčiau Jį mylėti ir ištikimiau Jam tarnauti“, – kadaise teigė šv. Ignacas Lojola. Anot C. Andersono, šie šventojo žodžiai yra įpareigojimas katalikams šiandien būti aktyviais piliečiais, kurie Gerąją naujieną neštų į visas visuomenės gyvenimo sritis. Krikščionių liudijimas šiandien yra labai svarbus tiek politikoje, tiek žiniasklaidoje, tiek švietime, šeimos gyvenime, kultūroje.

 

Donatas Puslys

Rekomenduojami video