Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Politikų žygis su kryžiais ir traktoriais

Šią savaitę protestavo Europos ūkininkai – Prancūzijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje traktoriai išvažiavo į miestų gatves, tai vienur, tai kitur pakelėse išdygo kryžiai. Iš šalies tarsi logiška – bendros Europos ūkininkai protestuoja dėl lokalių ir globalių problemų.

Tik į akis krito, kad šiose gerai organizuotose akcijose Lietuvos protestuotojai atrodė gerokai prašmatniau nei jų kolegos iš Vakarų Europos. Mūsiškių ir kryžiai gražiau pagaminti, visų tarsi iš vieno fabriko – vienodi, gražūs. Ką jau kalbėti apie žemės ūkio techniką – tokiomis griuvenomis, kokiomis į Paryžiaus gatves išvažiavo prancūzai fermeriai, mūsų protestuotojai jau seniai nevažinėja. Nuo „džondyrų“, „hollandų“ ir kitų agrotechnikos stebuklų raibo akys. Tai galima visai paprastai paaiškinti: Prancūzijoje ir Vokietijoje protestavo tikri ūkininkai. O kas tada protestavo Lietuvoje?

Į bendrą protestuotojų chorą įsiliejo ir politikai – nuo nacionalinio iki regioninio kalibro. Prieš vykdomą žemės ūkio politiką Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius (matyt, žmogus nesupranta, kad ir jis už tai atsakingas) protestavo Raseiniuose, o Lazdijų merė Ausma Miškinienė ar to paties miestelio tarybos narys Justas Pankauskas – nuo savos savivaldybės šaligatvio. Graži kompanija. Tik ar nuoširdi? Puikiai prisimename, kad A.Miškinienė dar neseniai šioje Vyriausybėje buvo žemės ūkio viceministre, o J.Pankauskas anksčiau darbavosi tuometinio socdemų vado Algirdo Butkevičiaus patarėju, vėliau padarė karjerą iki teisingumo viceministro.

Pirmosiose protestuotojų su kryžium ir traktorium gretose stovėjo jaunasis ūkininkas, Grūdų augintojų asociacijos direktorius Ignas Jankauskas ir žiūrėdamas į televizijos kameras kartojo, kad šioje protesto akcijoje nėra nė lašo politikos. Jaunasis protestuotojas, matyt, pamiršo, kad dar ŠIEMET jis pats, kaip Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (t. y. konservatorių) partijos Kėdainių skyriaus pirminkas, kandidatavo rinkimuose į Kėdainių mero postą. Tiesa, nesėkmingai, kėdainiškiai nepatikėjo veikliu vietos politikieriumi, kuris, be posto grūdininkų asociacijoje, eina atsakingas pareigas dar bent dviejose kredito unijose – jis yra valdybos narys ir pajininkas.

Dar vienas „nepartinis“ kryžių ir traktorių aktyvistas – Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas ir dar ne vienos įstaigos ir organizacijos vadovas Jonas Talmantas. Tas pats, kuris kaip socialdemokratų partijos kandidatas dalyvavo 2019-ųjų metų rinkimuose į Kėdainių rajono savivaldybės tarybą. Koks sutapimas – ir vėl Kėdainiai...

Kitas iš „nepolitinės“ akcijos organizatorių – Lietuvos grūdų augintojų asociacijos (tos pačios, kurios direktorius I.Jankauskas) pirmininkas, žemės ūkio kooperatyvo „Mūsų ūkis“ ir vandens sporto klubo „Vandenis“ vadovas Aušrys Macijauskas. Spalvinga asmenybė. Andriaus Kubiliaus konservatorių Vyriausybėje buvo žemės ūkio ministro, dabartinio Seimo nario Kazio Starkevičiaus, dešinioji ranka. Viceministro karjerą A.Macijauskas baigė gėdingai. Formaliai – atsistatydindamas iš pareigų dėl šeimyninių aplinkybių. Iš tikro viskas buvo visai kitaip.

Kelerius metus vyko teismų ir apeliacijų peripetijos, kol galiausiai prieš ketverius metus „dėl piktnaudžiavimo tarnyba“ buvęs Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovas Saulius Silickas buvo nuteistas pusantrų metų laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant tokiam pat laikui, o jo bendrininkas, buvęs žemės ūkio viceministras A.Macijauskas, – pusantrų metų laisvės atėmimo, prie bausmės pridedant paskirtą bausmę kitoje baudžiamojoje byloje – dvejus metus laisvės atėmimo, vykdymą atidedant trejiems metams. „Piktnaudžiavimas tarnyba“ – tai kelių už NMA pinigus pirktų mobiliųjų telefonų pasisavinimas. Jie atsirado A.Macijausko, jo artimųjų ir... J.Talmanto kišenėse. Tiesa, pastarasis saviškį padovanojo dukrai, kuri, kaip pats sakė A.Macijauskui, buvo labai dėkinga.

Interneto portale alfa.lt pateikiamas 2010 metų spalį Specialiųjų tyrimų tarnybos agentų įrašytas pokalbis tarp tuometinio Ūkininkų sąjungos pirmininko J.Talmanto ir žemės ūkio vicemintro A.Macijausko. J.Talmantas sakė, kad dukra džiaugiasi nauju telefonu. „Aš grįšiu, atvešiu sūrį“, – už „dovaną“ dėkojo J.Talmantas.

Praėjo vos keleri metai. Buvęs NMA vadovas S.Silickas tapo Seimo nario „valstiečio“ Viktoro Rinkevičiaus valdomos bendrovės „Biržų žemtiekimas“ vadovu, o kiti liūdnai pagarsėję telefonų istorijos herojai – ūkininkų protestų vedliais.

Tai, kad už traktorių ir kryžių maišto stovi didesnio ar mažesnio kalibro politikai, taikliai pastebėjo portalo „Delfi“ žurnalistė Vilma Danauskienė. „Kaip atkasiau? Paprastai – susivedi į „Google“ ir pasižiūri. Vyksta kažkokia akcija, yra žmonių, kurie man buvo negirdėti, tai natūraliai kilo mintis susivesti į paiešką. Iš pradžių galvojau, kad tai ne tas žmogus, bet kai vakar pasižiūrėjau per televizijas, kaip tas ponas atrodo, taip ir neliko tos visos „nepolitikos“, – sakė V.Danauskienė. – Nereikia apsimesti šventesniais už popiežių ir vaidinti, kad „mes čia nė prie ko, pažarstykime žarijas svetimomis rankomis“.

Iš trijų „nepolitinės“ akcijos organizatorių – du konservatoriai ir vienas socdemas. Ir, kaip sako patys „kryžiuočiai“ – jokios politikos? Nors bent kiek suprantančiam, kas vyksta aplink, kryžių ir traktorių akcija – tik 2020 metų rinkimų į Seimą startas.

 

Jonas Starkus

 

Rekomenduojami video