Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nekalbėjimas irgi būna pakankamai iškalbingas

Atsisakymas kalbėti dažnai būna iškalbingesnis už uodegą sukančius atsakymus. Tai, kad Lietuvos Seimo narys Emanuelis Zingeris penkerius metus nebus įsileistas į Rusiją, turbūt nėra labai įspūdingas nutikimas net jam pačiam.

Tačiau į Rusiją E. Zingeris ruošėsi ne Mindaugo Karbauskio spektaklių žiūrėti ir ne Plungės ar Akmenės vaikų lydėti į nelygią kovą su rusiška propaganda. Seimūnas yra Lietuvos delegacijoje Europos Tarybos Parlamentinėje asamblėjoje (ETPA). Šiai organizacijai priklauso ir Rusijos Federacija, tik jos teisės yra apribotos, nes nevykdo nė vienos jos atžvilgiu priimtos rezoliucijos.

Delegacija nėra išmesta, kaip SSRS buvo išmesta iš Tautų Sąjungos 1939 m., kai užpuolė kitą Tautų Sąjungos narę Suomiją. Dabartiniai politikai pakantesni. Rusijos delegacija turi teisę dalyvauti posėdžiuose, tik negali balsuoti.

Europos Tarybos parlamentarai, nežiūrint Maskvos lobistų spaudimo tylėti, pagaliau po dvejų metų vis tik reagavo į Rusijos opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymą Maskvoje. Įvertinusi gerus E. Zingerio ryšius su Kremliaus opozicionieriais ir atsižvelgdama jo žinias apie padėtį Rusijoje, po ilgų debatų Parlamentinė asamblėja įpareigojo jį parengti pranešimą apie politinę žmogžudystę šalyje, kuri yra viena iš Europos Tarybos narių. Kadangi Rusija tebėra Europos Tarybos narė, jos tiesioginė pareiga yra padėti vykdyti organizacijos sprendimą. Pasirodė, jog dabartinė Rusijos valdžia elgiasi priešingai. Dėl to nustebęs Peterburgo deputatas Borisas Višnevskis parašė paklausimą Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui. Juk kalba eina apie nusikaltimą, kurio niekas neneigia!

Po pusantro mėnesio Peterburgo savivaldybės administracija deputatui pranešė, jog gautas atsakymas. Tačiau laiško B. Višnevskiui neperdavė – pasikvietė jį paskaityti, o vėliau pasiliko sau.

Atsakymas buvo pažymėtas „Tik tarnybiniam naudojimui“, ir deputatą įspėjo, jog tekstą platinti draudžiama. Todėl B. Višnevskis tik perpasakojo, jog Rusijos URM galvoja, jog apriboti Rusijos delegacijos ETPA įgaliojimai yra pakankama priežastis neįsileisti parlamentaro, įgalioto paruošti pranešimą apie B. Nemcovo nužudymą.

Faktas, kad atvykusiam E. Zingeriui nieko ištirti neleistų. Tačiau jis užduotų nepatogius klausimus, į kuriuos dėmesio nekreipė Rusijos teisėsauga ir kelis čečėnus nuteisęs teismas. Pavyzdžiui, kur dingo Kremliaus zoną nuolat stebinčių kamerų įrašai?

Šis ir kiti klausimai atskleistų B. Nemcovo žmogžudystės tariamo išaiškinimo lygį. Tačiau E. Zingerio neįleidimas ir be tų klausimų aiškiau nei bet kokie atsakymai patvirtino, jog Kremlius bijo tiesos apie B. Nemcovo žūtį ir ją slepia nesivaržydamas laužyti savo įsipareigojimus tarptautinėje organizacijoje.

Savas kailis brangiau nei Rusijos kaip valstybės reputacija, kurią V. Putino komanda nepaliaujamai artina prie Šiaurės Korėjos.

 

R, Bogdanas

Ramūno Bogdano komentaras skambėjo per LRT RADIJĄ.

Rekomenduojami video