Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žemaitės ir aukštaitės Velykų puošmenos – netradiciniai margučiai

Šiųmetės Velykos bus neįprastos: nesusitiksime su giminėmis ir draugais, nesilankysime bendruomenių šventėse. Tačiau Velykas vis tiek švęsime, pasipuošime namus, dažysime svarbiausią Velykų simbolį – margučius, kurių kasmet norisi vis įdomesnių. Štai Žemaitijos tautodailininkė, klaipėdietė Kristina Stasė Mažukaitienė, žymi karpinių meistrė, margučius puošia šiaudais. O rokiškėnė Vanda Leščiova, žinoma Aukštaitijos tautodailininkė, išbandžiusi daugybę amatų bei menų per karantiną nenuobodžiauja: šiemet atrado naują, įdomų margučių marginimo būdą – kiaušinius apneria stiklo karoliukais. Šių dviejų auksarankių tautodailininkių kurti margučiai skirti ne valgymui – jie tinka šventiniam stalui ir Velykų medeliui puošti, velykinėms puokštėms ar vainikams komponuoti.

Žiemos ir pavasario hobiai

Tautodailininkė K.S.Mažukaitienė – ilgametė Klaipėdos Brožynų sveikatos centro slaugytoja – turi du didelius pomėgius, teikiančius malonumą ir padedančius atsipalaiduoti po nelengvo medikės darbo. Žiemą, prieš Kalėdas, ji kuria karpinius iš popieriaus, o pavasarį, artėjant Velykoms, užsiima kiaušinių marginimu. Jos margučiai – įdomūs, netradiciniai, puošiami natūraliais šiaudais.

Karpiniais Kristina užsiima jau 30 metų. Ji yra sukūrusi tūkstančius lengvučių, subtilių, į nėrinius panašių popierinių šedevrų. Kristinos karpiniai žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje pasaulio šalių – šio meno gerbėjai jos darbų randa socialiniuose tinkluose. Šis hobis, kuriam tereikia manikiūrinių žirklučių ir balto popieriaus lapo, jau tapo antrąja moters profesija. Už karpinius darbštuolė yra gavusi tautodailės meno kūrėjos statusą.

K.S.Mažukaitienės asmeninio archyvo nuotr.

Vieni subtiliausių S.Mažukaitienės rankdarbių – karpytos snaigės, kuriomis žmonės turi galimybę pasigrožėti Kalėdų laikotarpiu vykstančiose parodose jos darbovietėje bei Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje.

K.S.Mažukaitienės asmeninio archyvo nuotr.

Juvelyrinis darbas

Kasmet prieš Velykas išradinga ir kūrybinga tautodailininkė imasi kito hobio – ruošia margučius. Šį svarbiausią Velykų simbolį ji margina savitomis technikomis: apklijuoja spalvotais, popieriaus detalėmis arba specialiai paruoštais šiaudais. Būtent šiaudiniai Kristinos margučiai – patys gražiausi, savičiausi. Anot meistrės, margučių puošyba šiaudais, kaip ir karpiniai, reikalauja kruopštumo, juvelyriško tikslumo, meninio skonio ir, aišku, daug laiko bei kantrybės. Vieno kiaušinio marginimas kartais užtrunka 3–4 vakarus, kartais iki gilios nakties.

„Vienam vištos kiaušiniui reikia apie 300 detalių, didesniam – iki 500. Kiekvieną jų reikia kruopščiai priklijuoti, gerai prispausti prie kiaušinio, kad neatšoktų, nenusiluptų, nuvalyti klijų perteklių. Tai ilgas ir sudėtingas procesas, tikras kantrybės išbandymas. Jei neturėsi kantrybės ir susikaupimo – nepavyks“, – darbo ypatumus atskleidžia tautodailininkė.

K.S.Mažukaitienės asmeninio archyvo nuotr.

Marginti gali kiekvienas

K.Mažukaitienė pasakojo, kad savo margučiams renkasi ne tik vištos, bet ir anties ar žąsies kiaušinius, turinčius storesnį lukštą. Prieš pradėdama marginti kiaušinį, moteris išpučia trynį ir baltymą, išplauna ir nudažo – tam tinka tradiciniai svogūnų lukštai, anilino dažai ir net nagų lakas. Paruoštą kiaušinį jau galima apklijuoti šiaudais.

Anot tautodailininkės, kiaušinius marginti šiaudais nesunku išmokti. Ji negaili patarimų norintiems išbandyti šį dekoravimo būdą:

„Margučiams puošti tinka avižų, rugių, miežių šiaudai. Visi jie yra skirtingų spalvų ir atspalvių. Pirmiausia, šiaudus reikia sukarpyti nuo narelio iki narelio ir pamerkti į kambario temperatūros vandenį. Idealu, jei pamerktus paliksite nakčiai. Ryte išmirkusius šiaudus perskelkite pusiau, padėkite ant popieriaus ir išlyginkite lygintuvu. Gautą plokščią šiaudo juostelę ištepkite lipalu ir klijuokite ant popieriaus vieną šalia kito. Kai popieriaus lakštai su šiaudais išdžius, galite pradėti kurti aplikacijas. Popieriaus pusėje pieštuku nupieškite įvairių detalių, ornamentų, juos iškirpkite mažomis (tinka ir manikiūrinės) žirklutėmis ir priklijuokite ant iš anksto nudažyto kiaušinio. Klijų perteklių nuvalykite drėgna servetėle.“

K.Mažukaitienės sukurti netradiciniai margučiai skirti ne maistui – tai velykinė stalo ar interjero dekoracija. „Jie, kaip kalėdiniai žaisliukai, gali išsilaikyti ilgus metus, tik reikia patikimai saugoti, kad nesudužtų“, – pataria tautodailininkė.

(Antra straipsnio dalis apie kitą tautodailininkę – į kitą MP puslapį, taip pat jos nuotrauka ir margučiai, apnerti stiklo karoliukais)

K.S.Mažukaitienės asmeninio archyvo nuotr.

„Mano pirštai turi krutėti“

Rokiškėnė Vanda Leščiova, žinoma Aukštaitijos tautodailininkė, per savo gyvenimą išbandė daug amatų bei menų. Ji garsėja kaip tradicinių aukštaitiškų sodų rišėja. Šis tradicinis papuošalas iš šiaudų, suvertų ant siūlo, senovėje būdavo kabinamas virš stalo per vestuves, bet yra mėgstamas ir dabar. V.Leščiovos kurtas sodas puošia Rokiškio turizmo centrą, kuriame galima pasigrožėti jos darbais iš medžio. Vanda mėgsta ir drožinėti: pusdienį pasidarbuoja peiliu ir kalteliu – atsiranda daili verpstė. Tautodailininkė moka daugybę tradicinių ir netradicinių amatų – pina juostas, karpo, lipdo iš molio. Savo pomėgiams ir mokymuisi, rankdarbių priemonėms ir medžiagoms ji sako negailinti lėšų.

Rokiškėnė tautodailininkė V.Leščiova moka daugybę tradicinių amatų, o šiemet pradėjo kurti originalius margučius, apnertus stiklo karoliukais.

Radusi laisvą minutę ar prisėdusi žiūrėti televizorių kūrybinga moteris ima į rankas virbalus, vąšelį ar adatą – mezga, neria, siuvinėja. „Mano pirštai turi krutėti“, – tvirtina darbštuolė rokiškėnė. Savo sena, paprasta siuvimo mašina ji ant drobės sugeba išsiuvinėti žymių žmonių – Žemaitės, Jono Biliūno, Kristijono Donelaičio, Juozo Tūbelio – portretus. Tokiam portretui išsiuvinėti jai pakanka nespalvotos nuotraukos.

Rištinės staltiesės

Ypač žavinti Vandos savybė – smalsumas. Moteriai nuolat rūpi išmokti ką nors naujo, išbandyti įvairiausias naujas rankdarbių technikas: štai perpratusi japonišką popieriaus lankstymo meną ji kuria dailius origamius. Kai užėjo mada velti iš vilnos, Vanda išmoko ir šio amato. Paskui gilinosi į dekupažo paslaptis... „Ko tik ant svieto nėra, aš viską moku, – tvirtina tautodailininkė, – tik verpti rateliu ir austi staklėmis ne“.

Užtat ji puikiai išmano kitą retą, dabar jau išnykusį amatą – staltiesių rišimą. Šiam darbui reikalingas begalinis kruopštumas ir kantrybė.

„Į stačiakampį arba kvadratinį medinį rėmą kas 2–2,5 cm reikia sukalti vinukus. Ant jų pagal tam tikrą brėžinį apmetu lininius siūlus, kurių kiekvienas susikirtimas surišamas kitu, atskiru siūlu ir taip adata formuojamas gėlytės vidurys. Viena staltiesė rišama apytikriai mėnesį, tad tam reikia begalinės kantrybės, – pasakoja Vanda. – Esu suskaičiavusi, kad rišdama tokią staltiesę adata padarau 16 894 gėlių lapelių apkabinimus.“

V.Leščiovos rištinėmis staltiesėmis grožėjosi Rokiškio krašto muziejaus lankytojai. Jos buvo eksponuojamos ne vienoje tautodailės parodoje Rokiškyje bei Panevėžyje.

Margučiai iš stiklo karoliukų

V.Leščiovos butas panašus į muziejų: kambario centre kabo originalus šiaudų sodas, papuoštas šiaudiniais kankorėžiais, sienas puošia šiaudinės saulutės, stilizuotos gėlės, paveikslai iš sėklų, pupelių, riešutų, arbūzo sėklų, slyvų ir vyšnių kauliukų, kriauklių. Vanda jau seniai kuria rankdarbius iš karoliukų, mezga dailias riešines, daro sages, pakabukus, paveikslėlius. Per šiųmetes Velykas šventišką nuotaiką jos namuose sukurs originalūs, netradiciniai margučiai, apnerti stiklo karoliukais.

V.Leščiovos asmeninio archyvo nuotr.

Panašius karoliukais puoštus margučius ji pamatė pas pažįstamą Liudą ir, kaip visada atsitinka, panoro pati padaryti ką nors panašaus. Dabar artėja Velykos, paskelbė karantiną, gyvenimas tarsi sustojo – jokių susiėjimų, pasižmonėjimų, parodų Rokiškio tautodailės galerijoje, kurioje Vandos rankdarbiai buvo ne kartą eksponuoti. Tačiau kūrybingai darbštuolei sėdėti namuose nenuobodu – visą kovo mėnesį Velykų margučius ji apneria karoliukais.

V.Leščiovos asmeninio archyvo nuotr.

„Karoliukais apneriu tuščiavidurius, iš anksto nudažytus vištos kiaušinius. Galima apnerti ir plastikinius arba medinius margučius, karoliukų spalvas derinant prie kiaušinio spalvos. Jau padariau kelias dešimtis tokių įdomių margučių, skirtų šventiniam stalui puošti bei artimiesiems dovanoti“, – sako tautodailininkė.

Anot jos, karantinas turi ir pliusų, nes niekur nereikia skubėti – puiki proga mokytis, atrasti naujų saviraiškos būdų.

Rekomenduojami video