Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vilkaviškiečiai siekia išsiskirti savo krašto prekės ženklu

Vilkaviškiečiai nusprendė sukurti savo krašto prekės ženklą „Pagaminta Vilkaviškyje“, kuriuo bus žymima rajono ūkininkų, kaimo bendruomenių, kūrėjų ir verslininkų pagaminta produkcija,teikiamos paslaugos. Kurti savo krašto prekės ženklą užsimota ne tik skatinant patriotiškumą, bet ir norint išsiugdyti Vilkaviškio kraštui lojalius pirkėjus.

Vietos produktams suteiks solidumo

Vienas iš sumanytojų – VšĮ Vilkaviškio turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Vitas Girdauskas „Valstiečių laikraščiui“ aiškino, kad šis projektas skirtas mažiausiems, kažką darantiems kaimuose. Jo pastebėjimu, Vilkaviškio rajone nelabai yra ką pavadinti „didžiaisiais“, todėl dar daug kas gali prisijungti prie šio sumanymo.

Priskaičiuojama apie 30 smulkių gamintojų, kurie jau panoro ir atsiliepė, bet tikimasi, kad ratas plėsis. Sužinoję, kad produkcija galės būti žymima prekiniu ženklu „Pagaminta Vilkaviškyje“, susidomi ir atsiliepia vis daugiau perdirbėjų, ūkininkų, kaimo bendruomenių, kūrėjų, triūsiančių kaimuose. Tikimasi, kad toks prekės ženklas vietos produktui suteiks solidumo, atkreips pirkėjų dėmesį.

„Ženklo „Pagaminta Vilkaviškyje“ kūrimą jau užbaigėme. Tačiau galvojame ne tik apie ženklą, turime daugiau siekių. Mes siekiame, kad apsilankiusieji rajone patys pamatytų, kaip gaminami tie produktai, todėl rengiame maršrutus, ruošiame gidus“, – pasakojo V.Girdauskas.

Susidomėjimo tikisi iš rajoną aplankančių turistų ir į gimtinę grįžtančių kraštiečių,gyvenančių Vilniuje, Kaune ir kituose Lietuvos kampeliuose. Atvykusieji dažniausiai nori nusipirkti ir paragauti šio krašto žmonių puoselėjamų produktų. Manoma, kad besidominčių Vilkaviškio rajono produktais ratas plėsis, įsitrauks naujų rajoną aplankančių svečių. Iš pradžių jie bus supažindinami daugiausia su Vilkaviškio krašto maisto produktais,bet vien maistu vilkaviškiečiai neapsiribos.

Garsins Vilkaviškio kraštą

Viena iš iniciatorių kurti ženklą „Pagaminta Vilkaviškyje“ –Virbalio kaimo bendruomenė „Virbalio vartai“.Jų senųjų amatų centras jau kuris laikas supažindina su duonos kepimo tradicija. Parengta edukacinė programa „Duonos kelias“ veda žmogų nuo žemės dirbimo iki duonos patekimo ant stalo.

Edukacija „Duonos kelias“ Virbalyje.

Tačiau bendruomenės „Virbalio vartai“ pirmininkas Stanislovas Lopeta „Valstiečių laikraščiui“ minėjo, kad kaimo bendruomenės pirmiausia ženklins informacinius lankstinukus, nes bus galima ženklinti ne tik produkto pakuotę. „Dėsime ženklą ant lankstinuko, pristatančio bendruomenės edukacines programas, nes ne viską parduosi, ne viską suvyniosi kaip prekę“, – aiškino S.Lopeta.

Anot Virbalio bendruomenės pirmininko, jie tikisi, kad toks vieningas ženklinimas duos vaisių. „Kai žmonės įpranta prie prekės ženklo, pagal jį atskiria, iš kurio krašto, kas tai per daiktas ar produktas. Tas pats ir su žinomomis įmonėmis: tik pamatę jų ženklinimą suprantame, kokios kokybės galime tikėtis. Tai ir mes to norime. Per keletą metų, manau, ženklas įsitvirtins ir duos nemažai naudos“, – vylėsi S.Lopeta.

Savo siūlomus gaminius žymėti ženklu „Pagaminta Vilkaviškyje“ ketina ir kitos Vilkaviškio rajono kaimo bendruomenės. Edukacinę programą „Gižai – liepų kaimas“ sukūrusi Gižų kaimo bendruomenė svečius vaišins liepų žiedų arbata, liepų medumi,papasakos apie šimtmečius skaičiuojančią kaimo pažibą – senąja liepą.

Keli kepiniai, kepami mažo Karalkrėslio kaimo bendruomenės kepyklėlėje, priskirti tautiniam paveldui. Juos kaimo bendruomenės kepėjos pristatinėja kaip Vilkaviškio krašto senuosius kepinius, o dabar ženklins prekės ženklu „Pagaminta Vilkaviškyje“.

J.Basanavičiaus gimtinėje Ožkabalių kaime 40 ha užimantis Atgimimo ąžuolynas, kuriame auga apie 6 tūkst. ąžuolų, tapo postūmiu edukacinei programai su sveikuoliška kava. Ąžuolai kasmet užaugina ir subrandina nemažai gilių, iš kurių čia ruošiama kava. Besivaišinant gilių kava apžiūrimas pats muziejus ir pristatomas Ožkabalių kaimas. Gilių kava, tikimasi, irgi bus ženklinama prekės ženklu „Pagaminta Vilkaviškyje“.

Didžiųjų Šelvių kaimo bendruomenės edukacinis centras „Šelvių medutis“ lankytojams siūlo aštuonias edukacines programas. Jose sužinoma, kaip bitės renka medų, kaip atrodo avilys, bitininko rūbai, pasakojama apie vaško atsiradimą, medaus rūšis, jo naudą žmogui, leidžiama patiems atakiuoti korį, išsukti medų.Bitynas „Saulės ašara“siūlo įvairių skonių medaus, o „Vaško artelė“ – joje pagamintų natūralaus vaško žvakių.

S.Lopeta tikisi, kad vieningas ženklinimas duos vaisių ir kaimo bendruomenėms.

Neatsilieka ūkininkai, kepėjos

Tikimasi, kad ženklu „Pagaminta Vilkaviškyje“ savo bityno produkciją paženklins ir bitininkė Rasa Vilkaitienė. Prie „Pagaminta Vilkaviškyje“ sutiko prisijungti Jūratės Rutkauskienės natūralių vaistažolių ūkis. Į projektą įsitraukia ūkininkų aliejinės – „Suvalkijos aliejus“, Senoji Vilkaviškio aliejinė bei Užbalių kaimo sėmenų bei kanapių šaltai spausto aliejaus„Skiltelė“ spaudėjai. Nuošalyje nelieka ir Didžiųjų Šelvių kaime įsikūręs Vilmanto Navicko šeimos ūkis, gaminantis fermentinius sūrius.Tokia galimybe pasinaudos Žynių kaimo šakočių kepėja Jolanta Šiugždienė, Danguolė Jurgelaitienė iš Gižų bei kitos šakočių kepėjos.

Važiuojant nuo Vilkaviškio link Pilviškių,Pagramdų kaime įsikūręs kavos skrudinimo cechas yra priskiriamas prie netradicinių nedidelių verslų. Jame gaminama skrudinta juoda kava irgi gali būti pažymėta„Pagaminta Vilkaviškyje“. Jos paragauti ir įsigyti kviečiama į naują Vilkaviškio autobusų stotį.

Prie gamintojų jungiasi šalto rūkymo ir kitus mėsos gaminius siūlanti tėvo bei sūnaus Naujokaičių įkurta bendrovė „Provincijos mėsa“, įsikūrusi Gižuose, prie kelio Vilkaviškis–Marijampolė. Prie projekto taip pat jungiasi suvalkietiškais skilandžiais bei dešromis ne tik Vilkaviškio rajone garsėjanti UAB „Gardulis“, gamyboje naudojanti medinius kubilus.

Kybartuose ilgiausiais ragais garsėja Eglės arba Matlaukio (Vilkaviškio r.) šakočiai.

Ne tik maistas

Ramoniškių kaimo bendruomenės moterys pagal pačių sukurtas receptūras kuria natūralią kosmetiką, muilus ir dalinasi jų gaminimo paslaptimis edukacinėje programoje „Muilo kelias“. Savo produkciją moterys irgi galės paženklinti išskirtiniu krašto ženklu „Pagaminta vilkaviškyje“.

Į projektą įsitraukia ir nestandartinis alpakų ūkis, įsikūręs Augalų kaime. Atvykusieji galės pasižiūrėti, kaip auginamos alpakos, įsigyti rankų darbo alpakų vilnos vienetinių gaminių.

Pasak V.Girdausko, prisijungiančių tiek daug, kad sunku juos visus išvardinti, o patys projekto sumanytojai jau galvoja apie kitą etapą. Sukurtas filmas apie darbščius Vilkaviškio krašto žmones. Beliko paruošti gidus, kurie atvykusiems pristatytų vietos gamintojų produktus.

Svajonės ir planai ateičiai: pristatyti ir populiarinti parodose Vilkaviškio krašto gaminius, pažymėtus ženklu „Pagaminta Vilkaviškyje“, ugdyti Vilkaviškio kraštui lojalius pirkėjus, kad gyvendami bet kur Lietuvoje ar užsienyje, arba pirkdami internetu,jie lengvai atrastų Vilkaviškio rajone gaminamą produkciją.

Suvalkiečiai turi savų įpročių

Apie projektą sužinojusi Gudelių kaimo ilgametė braškių ūkio savininkė Vilija Rastauskienė teigė, kad pirmiausia patys Vilkaviškio rajono gyventojai turi išmokti vertinti savo krašto ūkininkų, verslininkų triūsą, tada ir produktų ženklinimas duotų apčiuopiamesnę naudą.

„Mes Vilkaviškio kraštą garsiname jau daug metų, su savo ūkio braškėmis keliaujame per Lietuvą – nuo Vilkaviškio per Kauną iki Vilniaus. Gal toks ženklinimas pagelbėtų ir mano braškių ūkio produkcijai, jeigu prisijungčiau. Dar nežinau. Manau, daugiau naudos duotų supratimas, kad jeigu perku pas savo kaimyną, vilkaviškietį, gerai ne tik man, bet ir tam vilkaviškiečiui“, – savo nuomonę išsakė ūkininkė iš Gudelių.

V.Rastauskienės teigimu, anksčiau vietos žmonių supratimas buvo didesnis – ne visai tas pats, pas ką pirkti. Tačiau jau ne vienerius metus braškių augintoja yra nusivylusi pirkėjais. Prasidėjus graikiškų, o po to lenkiškų braškių sezonui vilkaviškiečiai jų prisivalgo, o kai prasideda pirmosios lietuviškos braškės iš ūkininko lauko, sako, kad palauks, kol bus pigiau.

Ūkininkei dėl to skaudu, nes anksčiau būdavo kitaip – vilkaviškiečiai laukdavo lietuviškų gerų braškių, sakydavo,tegul tos importinės pastovi. Todėl V.Rastauskienė atsargiai vertina, ar žmonių sąmonę keistų prekės paženklinimas „Pagaminta Vilkaviškyje“. Jos nuomone, staiga nieko nebus, nes vilkaviškiečius reikia šviesti, ugdyti.

Rekomenduojami video