Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vilkai išpjovė gyvulių bandą

Rugsėjo 13-osios naktis Papilio seniūnijos Mikalių kaime pažymėta kraupiu vilkų siautėjimu. Pilkieji išpjovė ir apdraskė dešimt pusmetinių buliukų bei telyčaičių.

Mikalių kaime gyvenanti ūkininkų Elmos ir Valentino Kirkliauskų šeima patyrė ne tik didžiulį nuostolį, bet ir šoką. Šalia jų gyvenamosios sodybos įrengtame aptvare vilkai surengė tikras gyvulėlių žudynes, kurių pasekmių ūkininkė sakė kol kas negalinti net matyti. Pribloškiantis išdraskytų augintinių vaizdas persekioja moterį, kelia neviltį ir baimę dėl kitų gyvulių. Iš lentų sukaltas apie pusantro metro aukščio aptvaras, kuriame ganėsi gyvuliai, buvo apjuostas elektriniu piemeniu.

Į grobį nusitaikiusiems vilkams ši kliūtis pasirodė nesunkiai įveikiama.

Ūkininkų manymu, aptvare gyvulius gainiojo ir pjovė galbūt kokie keturi vilkai, tarp jų paaugę jaunikliai.

Ketvirtadienio popietę matytas vaizdas iš tiesų buvo žiaurus. Iš keturiolikos aptvare buvusių gyvulių septyni jau negyvi tysojo pievoje. Vieni tik su perkąstomis gerklėmis, kiti – išdraskytomis užpakalinėmis dalimis, paleistais viduriais. Apie negyvėlius klaidžiojo likusios gyvos telyčaitės ir buliukai. Trys iš šių gyvulėlių - gerokai apdraskyti ir, pasak veterinarijos gydytojo, „jau nebe šios žemės gyventojai“.

Mat gyvuliams perkąstos gerklės sukelia vidinį kraujavimą, gyvuliai ima dusti.

Išlaužytos aptvaro lentos rodo, kad išgąsdinti ir vilkų gainiojami gyvuliai blaškėsi, bandė ištrūkti iš žvėrių apsupties.

V. Kirkliauskas skaičiuoja, kad pilkaisiais miško sanitarais vadinami žvėrys padarė gal apie 6 tūkstančių eurų nuostolį. Ūkininkai neteko ir veislei atrinktų telyčių, ir pačių gražiausių jautukų.

Mokėti teks ir už maitų utilizavimą. Papjautus gyvulius turi išsivežti UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“.

Ūkininkai dėl žalos atlyginimo kreipsis į Biržų rajono savivaldybės Žemės ūkio skyrių, tačiau kompensacija, palyginus su realiais nuostoliais, tėra menka paguoda.

V. Kirkliauskas skaičiuoja, kad pilkaisiais miško sanitarais vadinami žvėrys padarė gal apie 6 tūkstančių eurų nuostolį. Ūkininkai neteko ir veislei atrinktų telyčių, ir pačių gražiausių jautukų.

Gyvulius privalo laikyti nerištus

Mišrų ekologinį ūkį turintys Kirkliauskai turi laikytis ekologinio ūkio reikalavimų - patys auginti pašarus, patys veisti bandą, gyvulių nerišti. Ūkininkai laiko per 70 įvairaus amžiaus gyvulių – karvių, jaučių, prieauglio. Nuostolius dėl vilkų patiria ne pirmą kartą, tačiau iki šiol prarasdavo tik po vieną kitą. Anot ūkininkų, vasarą gyvulius būtina ginti į laukus, o aptvarų, kurių aukštis siektų iki 2,5 metro, ir dar apjuostų elektriniu piemeniu penkiomis vielos eilėmis, įrengimas yra pernelyg brangus. Be to, aptvarus juk reikia kilnoti iš vienos vietos į kitą. Žmonės kaip išmanydami saugo gyvulius ir dieną, ir naktį.

„Važinėjame automobiliu įjungę šviesas, šaudome didelį garsą skleidžiančias petardas“, - pasakojo E. Kirkliauskienė. Tačiau to juk nuolat nedarysi. O kada vilkai atslinks, neįmanoma nuspėti.

Bėda ta, kad vilkai drąsiai sėlina prie sodybų, lenda ir į tvartus. Žvėrių bijo net šunys. Ir minėtą kraupią naktį Mikalių kaimo sodyboje didieji šunys tylėjo – lojo tik mažylis.

„Ką darysi, teks ir toliau auginti gyvulius vilkams“, - apmaudžiai kalba ūkininkas.

V. Kirkliauskas sako skambinęs Gamtos apsaugos asociacijai „Baltijos vilkas“, tačiau pokalbis su šios vilkus ginančios organizacijos atstove žmogui pasirodęs tiesiog juokingas.

„Jie sako neturintys lėšų, kad galėtų paremti kokiomis nors priemonėmis – tarkim, viela ar atšvaitais. Sakė, kad gali tik pakonsultuoti, pamokyti, kaip įrengti aptvarus. Tai ar kaimo žmogų dar reikia mokyti statyti aptvarus?“ – kalbėjo V. Kirkliauskas. Jis supranta, kad vilkai gamtoje reikalingi, tačiau jie negali būti saugomi beatodairiškai.

Vilkų medžiojimo kvotos ūkininkams atrodo per mažos, o gyvulius pjaunančių ir žmonėms grėsmę keliančių žvėrių skaičiavimo metodika – juokinga. Pasak V. Kirkliausko, kaime gyvenantys ir miške nuolat besilankantys žmonės mato, kad vilkų populiacija žymiai didesnė negu skelbiama.

Biržų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, nuo šių metų rugpjūčio 21 dienos gauti pranešimai apie devynis laukinių žvėrių papjautus gyvulius – penkias telyčaites, tris ožkas ir vieną buliuką. Į šį skaičių dar neįtraukti septyni (o gal jau ir visi dešimt) sudraskyti E. Kirkliauskienės ūkio gyvuliai.

Vilkai gyvulius pjovė Anglininkų, Guodžių, Geidžiūnų, Zastaučių, Mikalių kaimuose, Skriaudupio vienkiemyje.

Rekomenduojami video