Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vienas bus gydomas, o kitas – teisiamas

Du nusikaltimai, įvykdyti pernai lapkritį ir šiemet sausį, sulaukė ypač didelio atgarsio. Ne vienas pašiurpo sužinojęs, kaip mūsų šalyje elgiamasi su tais, kurie patys negali apsiginti – vaikais ir seneliais. O tų, kurie juos žudė, likimus pirmiausia sprendė medikai, nes atrodė, kad sveiko proto žmogus tokiems nusikaltimams negalėtų ryžtis.

Paverčia žudikais

Priminsime, kad 2015-ųjų lapkričio pradžioje Kelmės rajone, Kražiuose, girtuoklis Rimantas Bekintis (57 m.) per kelias dienas nužudė 4 moteris. Sausio mėnesį kitas girtuoklis Aurelijus Beras (36 m.) Kėdainių rajone, Saviečių kaime, į šulinį įmetė du savo mažamečius vaikus. Ši tragedija dar kartą aštriai dūrė į seniai žinomas Lietuvos žmonių problemas: liguistas girtavimas ir tragiškos jo pasekmės, vieniši gyventojai ir vaikai yra nesaugūs, socialinių darbuotojų tarnyba – pavojinga.

Lietuvoje daug kalbama apie alkoholio žalą, apie smurtą, tačiau visi tie naujai priimti įstatymai tik dar labiau atskleidžia, kokia piktžaizdė yra girtavimas ir kad vyriausybė, Seimas yra bejėgiai su tuo susitvarkyti. Ir bejėgiai ne todėl, kad priima neveikiančius įstatymus ar panašiai, o dėl to, kad pradeda ne nuo to galo. Šaknys, kurias reikėtų išrauti, yra skurdas. Alkoholį geria visuose kraštuose, tačiau lietuvius išgertas alkoholis paverčia žudikais, smurtautojais. Neseniai per televiziją girdėjome, kaip mūsų emigrantė iš Londono pasakojo, kad policija ketina uždrausti lietuviams švęsti Jonines. Moteris sakė, kad ir emigracijoje girti lietuviai skiriasi nuo britų tuo, jog pastarieji išgėrę darosi linksmesni, meilesni, o lietuviai tampa dar piktesni ir ieško menkiausios galimybės, kad durtų kam nors peiliu į šoną. O alkoholizmas Lietuvoje yra visų socialinių, ekonominių problemų padarinys. Pagerės gyvenimas – sumažės ir smurto. O kol kas yra taip, kaip yra – alkoholis paverčia žmones ligoniais ir žudikais.

Siaubo dienos ir naktys

R. Bekintis moteris žudė 3 dienas (kasdien) po Vėlinių. Nužudęs pirmąją savo auką, liko niekieno nepastebėtas ir nesustabdytas, tad savo kruvinus „žygdarbius“ pakartojo kituose namuose – ir ne kartą.

Apie tai, kad Vytauto gatvės name aptikta nužudyta pensininkė Kazimiera L. (74 m.), policija sužinojo lapkričio 4-ąją, apie antrą valandą po pietų. Atvykę pareigūnai aiškiai suprato, kad moteris nužudyta, nes jos kakle buvo matyti 3 durtinės žaizdos.

Pradėjus eiti nusikaltimo pėdsakais, po 4 valandų policiją pasiekė žinia, kad M. K. Sarbievijaus gatvės name, prieangyje, rasti dar dviejų nužudytų moterų kūnai – vienišos namo šeimininkės Jadvygos G. (81 m.) ir ją lankydavusios socialinės darbuotojos Lilijos G.(52 m.). Abu lavonai šiurpino kirstinėmis žaizdomis galvose.

Tuomet sukruto Kražių miestelio gyventojai (jų čia gyvena per 600) – pradėjo įtarti, kad tai kokio nors maniako darbas, tad baiminosi pakliūti į naują šiurpią akistatą su nesustabdytu žudiku. Iš lūpų į lūpas sklido paraginimas pasidomėti, ar viskas gerai su vienišais pažįstamaisiais, nes neabejota, kad žudikas renkasi būtent tokias aukas, ypač moteris. Tuomet sužinota ir apie trečiąjį namą, jau paženklintą analogiškos tragedijos – toje pačioje M. K. Sarbievijaus gatvėje, name, tuoj po 22 valandos aptiktas irgi panašiai nužudytos namo gyventojos Eugenijos B. (55 m.) lavonas su muštinėmis žaizdomis galvoje.

Beje, kai buvo surasta ši auka – ketvirta nužudytoji, įtariamasis jau prieš bemaž 3 valandas buvo aptiktas ir išgabentas į policiją. Vyras buvo tiek girtas (pripūtė daugiau nei 3 promiles alkoholio), kad policijos pareigūnai negalėjo jo apklausti.

Skyrė nuobaudas

Keturiomis žmogžudystėmis įtariamas R. Bekintis buvo suimtas trims mėnesiams. Paaiškėjo, kad anksčiau šis vyras jau buvo teistas 11 kartų. Įtariamasis neneigė visus metus girtavęs ir nusikaltimus padaręs paveiktas alkoholio. Rugpjūčio 24 dieną teismas buvo skyręs R. Bekinčiui septynių mėnesių laisvės atėmimą, bausmės vykdymą atidedant metams, tuomet jis buvo įtrauktas į probacijos registrą. Per bausmės atidėjimo laikotarpį jis turėjo dalyvauti smurtinį elgesį keičiančioje programoje, neišvykti iš gyvenamosios vietos rajono ribų be probacijos tarnybos leidimo, nevartoti psichiką veikiančių medžiagų. Probacijos tarnybos atstovai teigė nenustatę aplinkybių, kad asmuo galėjo kelti pavojų aplinkiniams.

Kalėjimų departamentas atliko tarnybinį patikrinimą, ar Šiaulių apygardos probacijos tarnybos pareigūnai tinkamai kontroliavo nuteistąjį.

Tarnybinį patikrinimą atlikusi komisija nustatė, kad už probuotojų kontrolę atsakingi Šiaulių apygardos probacijos tarnybos darbuotojai galėjo užtikrinti efektyvesnį darbo organizavimą. Šiaulių apygardos probacijos skyriaus viršininkei buvo skirtas papeikimas, o šio skyriaus vyresniajai inspektorei – pastaba.

Nustatyta, kad šių metų rugsėjį į registrą įtrauktas R. Bekintis turėjo vidutinę pakartotinio nusikalstamumo riziką. Iki spalio 27 dienos su probuojamuoju dirbęs inspektorius buvo sudaręs priežiūros planą. Komisija teigia, jog tas planas galėjo būti labiau individualizuotas.

„Tyrimu nenustatyta, kad Šiaulių apygardos probacijos tarnybos pareigūnai būtų pažeidę ar aplaidžiai žiūrėję į Probacijos nuostatas, tačiau buvo konstatuota, kad prabuojamojo kontrolė galėjo būti organizuota efektyviau“, – po patikrinimo pranešė Kalėjimų departamentas.

Jau areštuotam dėl žudynių R. Bekinčiui Kelmės rajono apylinkės teismas gruodžio 1-ąją paskelbė nuosprendį vagystės byloje. Už įvykdytą vagystę Kražiuose, subendrinus ją su lygtinai skirta 9 mėnesių bausme už sugyventinės sumušimą, R. Bekinčiui teismas skyrė metus ir 4 mėnesius.

Žudikas pakaltinamas

Lapkričio 25 dieną R. Bekinčiui buvo pradėta ambulatorinė teismo psichologinė-psichiatrinė ekspertizė. Jos metu buvo tikimasi išsiaiškinti, ar keturių žmonių nužudymu įtariamas vyras nusikaltimo vykdymo metu nesirgo psichikos liga, ar galėjo suvokti savo veiksmus ir ar gali būti teisiamas. Tačiau ambulatorinės ekspertizės nepakako, todėl teismas, paprašius prokurorui, priėmė nutartį skirti stacionarią psichiatrijos ekspertizę. Įtariamasis tyrimui iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus buvo perkeltas į Utenos ekspertinį skyrių.

Šiuo metu ekspertizė jau baigta. Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos ekspertiniame skyriuje atliktos ekspertizės išvadose skelbiama, kad įtariamasis R. Bekintis yra pakaltinamas. Dėl savo psichikos būsenos jis gali dalyvauti atliekant ikiteisminio tyrimo veiksmus, baudžiamąją bylą nagrinėjant teisme bei atlikti bausmę. Nustatyta, kad tiek dabar, tiek galimų nusikalstamų veikų padarymo metu R. Bekintis galėjo visiškai suprasti savo veiksmų esmę bei galėjo juos valdyti.

Dar dvi aukos

Šiuo metu įtariamasis yra suimtas, suėmimo terminas pratęstas Kelmės rajono apylinkės teismo nutartimi iki liepos 20 dienos. Per tą laiką tyrėjams dar teks išsiaiškinti ar R. Bekintis nėra prikišęs nagų prie dar dviejų neaiškių mirčių. Jis pats per apklausas tyrėjams prasitarė, kad Kražių apylinkėse 2007-aisiais nužudė Aleksą N. (62 m.), o 2012 metais – Teresę S. (82 m.). Abu šie žmonės buvo palaidoti kaip mirę sava mirtimi. Abu buvo rasti nebegyvi savo namuose, o juos radusiems žmonėms nekilo minčių apie smurtą. Juolab, kad, pavyzdžiui, senolė skundėsi kaimynėms, kad šlubuoja širdelė. Moteris buvo rasta negyva, durys užkabintos iš vidaus, tad niekam jokių minčių apie smurtą ir nekilo.

Miręs vyras sodyboje gyveno vienas, visi žinojo, jog jis mėgsta išgerti, varo naminę. Tad šio gėrimo mėgėjai šią sodybą žinojo ir ne kartą buvo užsukę. Todėl, kai 2007-ųjų vasarą Alekso kūnas buvo rastas jo namuose, visi pamanė, jog šis mirė nuo gėrimo. Be to, kūnas buvo rastas jau gerokai apiręs, ir šiame name durys buvo užkabintos iš vidaus.

Prokuratūra pranešė tikrinanti, ar tyrimo metu gauta informacija apie tai, kad R. Bekintis nužudė dar du žmones, yra pagrįsta. Jau atlikti atitinkami procesiniai veiksmai, laukiama ekspertizių rezultatų. Įtariamasis jau davė parodymus sodybose, kur gyveno vyras ir moteris, ant manekenų pademostravo, kaip susidorojo su senukais.

Gydys Rokiškyje

Aurelijus Beras šiurpų nusikaltimą įvykdė sausio 2-osios naktį. Jis du savo vaikus įmetė į šulinį. Berniukas (gim. 2014 m.) ir mergaitė (gim. 2015 m.) mirė. Už grotų atsidūręs vyras jau pirmosiomis dienomis elgėsi keistai – nuogas lakstė po kamerą, griaužė jos sienas, kišo maistą sau į užpakalį. Įtariamajam skirta valstybės advokatė Ramutė Budrytė taip pat tikino, kad su klientu ji sunkiai susikalba ir net baiminosi dėl savo saugumo. Esą po kelių minučių pokalbio, vyras įsiplieskia taip, kad tenka raminti. Anot advokatės, apklausose įtariamasis nebesuskaičiuoja savo vaikų ir vis mini kaimyną. Iš pradžių netgi buvo įtariama, kad vaikžudys apsimeta, todėl jam buvo skirta psichiatrinė ekspertizė.

Atlikus tyrimus, Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Andrius Kiuršinas priėmė nutarimą perduoti bylą Kauno apygardos teismui dėl priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo. Pagrindu taikyti priverčiamąsias medicinos priemones tapo Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos ekspertinio skyriaus Teismo psichiatrijos – teismo psichologijos ekspertizės akte nurodyti duomenys, kad A. Beras tiek nusikaltimo padarymo metu, tiek šiuo metu negalėjo ir negali suprasti savo veiksmų esmės ir jų valdyti.

Remiantis ekspertizės išvadomis, A. Berui reikalingas gydymas. Jam rekomenduojamas stacionarus stebėjimas specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigos griežto stebėjimo sąlygomis.

Įtariamasis patalpintas į Rokiškio psichiatrinę ligoninę. Dar prieš priimdamas nutarimą prokuroras Andrius Kiuršinas spaudos konferencijos metu sakė, kad atlikus ikiteisminį tyrimą surinkta pakankamai duomenų, kurie pagrindžia kaltinamojo kaltę. Prokuroras nesiėmė vertinti vyro poelgio motyvų – pasak jo, net jeigu kaltinamasis nurodytų kokias nors nusikaltimo padarymo priežastis, jų vertinti, žmogui nesuvokiant savo veiksmų, nebūtų kaip.

Prokuroras nedetalizavo, kokie sutrikimai nustatyti A. Berui, tačiau teigė, kad „alkoholis šiems psichikos sutrikimams turėjo įtakos“.

Pareigūnai nekalti

Ekspertai taip pat nustatė, kad vaikai mirė per kelias minutes, kai buvo įmesti į šulinį.

„Buvo nustatyta, kas berniukas mirė nuo bendro kūno atvėsimo ir mechaninio uždusimo patekus vandeniui į kvėpavimo takus – ekspertai negali atriboti, nuo kurio tiksliai, ar nuo prigėrimo, ar nuo atvėsimo įvyko mirtis. (...) Kas liečia mažametės mergaitės tyrimo išvadas, mergaitė mirė paskendusi vandenyje“, – sakė prokuroras.

Jokių smurtinių sužalojimų, kuriuos vaikai būtų patyrę prieš įmetimą į šulinį, nenustatyta. Ant jų kūnų rasti sužalojimai susiję su traumomis, patirtomis krentant į šulinį. Bylos duomenimis, pareigūnai atvykę matė A. Berą nueinantį nuo šulinio. Sulaikę vyrą ir vesdami įtariamąjį, jie dar girdėjo vieno iš vaikų balsą šulinyje. Kai pareigūnus iškvietė į lauką per speigą išvaryta A.Bero sugyventinė, vaikeliai dar tikriausiai nebuvo įmesti į vandenį. Atlikus tyrimą nenustatyta į įvykio vietą atvažiavusių pareigūnų nusikaltimo ar aplaidumo požymių.

Sugyventinė dingo

Duomenų, kurie leistų įtarti, kad prie nusikaltimo kaip nors prisidėjo vyro sugyventinė ir nužudytų vaikų motina Lina Cvilikaitė, nėra, tačiau ši moteris irgi turi problemų su alkoholiu. Po dvigubos žmogžudystės buvusi A. Bero sugyventinė persikėlė į Jonavos rajoną, iš kurio ji yra kilusi. Iš pradžių moters visi gailėjosi, kaip įmanoma bandė padėti, tačiau greitai paaiškėjo, kad ji niekaip neįstengia atsiskirti nuo taurelės.

Kėdainiuose apie smurtą ir girtavimą šioje šeimoje buvo žinoma, tačiau po tragedijos kažkaip apie tai buvo nutylima – visi pirštais badė, jog girtavo tik Aurelijus. Tačiau, kai šio neliko, per du mėnesius į L. Cvilikaitės namus Jonavos policijos pareigūnai vyko bent 6 kartus, o kovo 12-ąją jai nustatytas sunkus girtumo laipsnis (3 promilės). Todėl dėl nuolatinių moters girtavimų ir vaikų nepriežiūros jai mažiausiai vieneriems metams buvo apribotos motinystės teisės.

Likusių dviejų gyvų vaikų globa yra skirta A. Bero brolio žmonai Danutei, o L. Cvilikaitė – dingusi iš Lietuvos.

Stasys ŠAULYS

Rekomenduojami video