Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Verta rūpesčio gražuolė

Veigelė (Weigela) – tai du kartus per metus žydintis krūmas, vertinama dėl žiedų ryškumo ir gausaus žydėjimo. Šis dekoratyvus augalas efektyviai papuošia ne tik sodybos ar individualaus namo aplinką, bet ir bet kokį gamtos kampelį. Jis išsiskiria žiedų gausumu bei įvairumu: žydi rožine, raudona, kremine, geltona ir balta spalvomis. Žydėjimo metu spalva keičiasi: ką tik pražydusio žiedelio spalva yra blyški, tačiau ilgainiui ji ryškėja, todėl atrodo, kad visas krūmas žydi įvairiais tos pačios spalvos atspalviais.

Nuostabaus grožio dekoratyvinis krūmas kilęs iš Kinijos, Japonijos ir Korėjos kraštų, tačiau puikiai prisitaiko mūsų kraštuose ir vis labiau populiarėja. Pas mus dažniausiai auginamos gražiažiedės veigelės. Populiariausios jų veislės – „NanaPurpurea“, „NanaVariegata“, „BristolRuby“, „Victoria“. Daug kas augina hibridines veigeles. Jų žiedų ir lapų spalva kitokia. Kaip šiuos augalus prižiūrėti? Pasodintus jaunus augalus žiemai reikia pridengti, o senų augalų pašaknes pamulčiuoti. Lepesnės veigelės dažnai apšąla, bet pavasarį jos atauga ir žydi vieną kartą vasaros pabaigoje. šio augalo nemėgsta kenkėjai ir ligos, todėl jį auginti nesudėtinga. Veigelės gali būti sodinamos grupėmis ir pavieniui, todėl jos labai tinka spalviniams deriniams ir akcentams.

Prieš sodinant reikėtų parinkti saulėtą vietą, kur vėjas nebus toks stiprus, bet nepamiršti, kad pavėsyje veigelės ne taip gausiai žydi. Jos mėgsta lengvą, humusingą žemę, nepakenčia stovinčio vandens. Pats geriausias šių augalų sodinimo metas yra kovo pabaiga–balandis. Rudenį pasodintų veigelių šaknys nespėja įsišaknyti, todėl jos žūva. Jei šiuos augalus įsigijote rudenį, skubėti sodinti neverta, galite palaukti iki pavasario, tačiau šaknis reikia užkasti žemėmis beveik horizontalioje padėtyje ir augalus pridengti. Vienkartiniame vazonėlyje įsigytą veigelę galima sodinti bet kuriuo metu.

Sodinama taip, kad šaknies kaklelis būtų lygiai su žemės paviršiumi. Iškaskite 50 cm gylio duobę, į ją įberkite 15 cm storio sluoksnį skaldos ir smėlio. Augimui skirtas gruntas – smėlis, juodžemis arba durpės, kompostas arba perpuvęs mėšlas – paruošiamas santykiu 2:2:1. Veigelės sodinamos 2–3 m atstumu viena nuo kitos. Apie pasodintą sodinuką būtina naikinti piktžoles ir reguliariai purenti dirvą arba sodinuką mulčiuoti durpėmis, pjuvenomis.

Šių augalų žiedai yra vamzdelio formos, jie žydi pavieniui arba kekėmis, tačiau visos rūšys gausiai žydi. Pirmą kartą žydi nuo gegužės iki birželio pabaigos, antrą kartą – antroje rugpjūčio pusėje iki pusės rugsėjo.

Rekomenduojami video