Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Valgytojų laukia apsnigtoje lysvėje

Porai – viena iš nedaugelio daržovių, kurių į virtuvę šaltuoju metų laiku galima atsinešti tiesiai iš lysvės. Žieminių veislių porai dirvoje gali išsilaikyti iki pavasario.

Daržininkai teigia, kad porams nepatinka permainingos lietuviškos žiemos. Atlydžių metu šių daržovių lapai ištęžta, o spustelėjus speigui sušąla. Jei tai kartojasi kelis sykius, augalas praranda ne tik patrauklią išvaizdą, bet maistinę vertę. Būtent todėl porus reikėtų prasidėjus pirmam atlydžiui ir tinkamai sandėliuoti.

Porai dažniausiai kasami spalio mėnesį. Vėlyvųjų veislių baltoji dalis, vadinama „kojele“, trumpa, dažnai sustorėjusi, pilkai žali vėduokliški lapai – padengti vaškiniu sluoksniu.

Gerai laikosi porai, auginti derlingoje ir purioje dirvoje, kurioje anksčiau augo kopūstai ar ankštiniai augalai. Kasti šias daržoves geriausia šakėmis, atsargiai, kad tarp lapų nepatektų žemių. Nukastus porus būtina rūšiuoti. Ligotus ir labai purvinus patartina suvartoti pirmiausia.

Nuvalytus porus reikia nuplauti šaltu vandeniu, nupurtyti ir sudėti ant lentynų vėsioje patalpoje, kad apdžiūtų, bet nesuvystų lapai. Vėliau lapus patartina trečdaliu patrumpinti. Kad porai geriau laikytųsi, nukirptas vietas ir šaknelių liekanas galima aptepti sidabro nitrato tirpalu. Jis pasižymi baktericidinėmis savybėmis, stabdo puvimo bakterijų veiklą, tačiau sveikatai nekenkia. Šio tirpalo įsigyti galima medicinos reagentų parduotuvėse ir vaistinėse.

Taip paruoštos daržovės sudedamos į sausas, švarias, geriausia – medines dėžutes. Galima po 5–10 porų susukti į maistinę plėvelę. Jos kraštus reikėtų užlenkti, kad nepatektų oras ir mažiau garuotų drėgmė, o viduje susidaręs anglies dvideginis stabdytų porų kvėpavimą. Derlių galima laikyti švariose kartono dėžutėse, tik lapai ir stiebai turi būti labai sausi. Apiberti smėliu porai gerai laikosi šaltame drėgname rūsyje (-1 arba 0 °C). Šiltesnėje patalpoje šios daržovės pradeda pūti. Porus taip pat galima sustatyti į švarius kibirus ir užpilti smėliu. Šaldytuve, sudėtos į polietileno maišelius, šios daržovės vertingųjų medžiagų nepraranda porą mėnesių.

Porai yra dvimečiai augalai. Pirmaisiais metais susiformuoja tik stiebas ir lapai. Antraisiais metais –žiedynkotis ir žiedai. Stiebas tampa kietas ir nevalgomas. Išsirinkus porą tvirtų sveikų porų ir žiemai nunešus į rūsį, pavasarį juos reikėtų pasodinti į lysvę. Rudenį, kai ims skilti viršutinės sėklų dėžutės, žiedynkočius būtina nupjauti ir išdžiovinti sausoje, gerai vėdinamoje vietoje. Surinkti ir į popierinį maišelį suberti sėklas. Jas daigios būna trejus metus.

Porai labai naudingi organizmui: juose daug askorbo rūgšties, B grupės vitaminų, vitamino A, PP, E ir H, mineralų (kalcio, magnio, natrio, fosforo, geležies). Šis augalas vertingiausias dėl savo pikantiško skonio stiebo

Rekomenduojami video