Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tyrimas gali išgelbėti vyrų gyvybes

Per pastaruosius kelerius metus pasaulyje pradėti vartoti nauji vaistai, kurie prostatos vėžiu sergantiems vyrams dovanoja gyvenimo viltį net tada, kai liga būna išplitusi. Keli vaistai, kurie padeda ne tik išgyventi, bet ir gyventi, prieinami ir Lietuvos žmonėms. Tačiau tam, kad toks gydymas galėtų būti skiriamas, reikia stebėti, ar liga neatsinaujina, t. y. laiku atlikti tyrimus, o jei reikia, skubiai pakeisti gydymą.

Likimą galima pakeisti

Pajūrio gyventoją Artūrą liga užklupo netikėtai. 2010-ųjų kovą dėl nugaros skausmo jis kreipėsi į šeimos gydytoją. Šis vyrui skyrė skausmą malšinančių vaistų, tačiau kai skausmas nesiliovė, ėmė ieškoti ligos priežasties. Tik kai gydytojus pasiekė prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimo rezultatai, kilo įtarimų, kad pacientas serga prostatos vėžiu. Netrukus diagnozė pasitvirtino.

Vyrui buvo paaiškinta, kad nėra vilties pasveikti, vis dėlto jis buvo pradėtas gydyti vaistais. Tvirto būdo žemaitis sutiko su viskuo, nes norėjo du sūnus pastatyti ant kojų. „Šiandien Lietuvos gyventojams gali būti anksti nustatyta liga ir pradėtas modernus gydymas, – teigė Nacionalinio vėžio instituto Onkourologijos klinikos gydytojas dr. Marius Kinčius. – Deja, ne visi vyrai žino, kad šalyje veikia priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa. 50–75 metų vyrai kas dvejus metus gali pasitikrinti dėl prostatos vėžio. Jei jų artimi giminės yra sirgę šiuo vėžiu, tyrimai nemokamai atliekami nuo 45 metų.“

Pokyčių gali nejausti

Kaip gydyti ligonį, gydytojai sprendžia, atsižvelgę į daugybę aplinkybių, pirmiausia į ligos stadiją. Dabar Lietuvoje ankstyvosios stadijos prostatos vėžiu sergantiems vyrams atliekama atvira ar laparoskopinė prostatektomija ir taikoma išorinė spindulinė terapija ar radioaktyvios jodo sėklos implantuojamos į prostatą. Ši procedūra vadinama mažų dozių brachiterapija. Kartais tam, kad būtų sustiprintas spindulinės terapijos poveikis, ligoniams papildomai nuo pusės iki trejų metų gali būti skiriamas gydymas hormoniniais vaistais.

Tie ligoniai, kurių organizmuose iš pat pradžių aptinkama metastazės židinių, iš karto pradedami gydyti hormoniniais vaistais. Šie vaistai organizmuose sumažina testosterono kiekį ir vėžys ilgam sustabdomas. Tačiau po kelerių metų vėžinės ląstelės pasikeičia ir nereaguoja į gydymą hormoniniais vaistais. Tai vadinama kastracijai atspariu prostatos vėžiu. Gydytojas tikino, kad šį momentą labai svarbu nustatyti ir kuo skubiau vyrui skirti kitų vaistų, kad liga neplistų.

Deja, pasikeitimų vėžio ląstelėse ligonis dažnai nejaučia. Todėl hormoniniais vaistais gydomiems žmonėms būtina kas tris mėnesius atlikti PSA tyrimą. „Anksčiau šiems ligoniams galėjome pasiūlyti tik chemoterapiją, tačiau pastaruoju metu pasaulyje pradėti naudoti visiškai nauji penki medikamentai, kurie gerokai pratęsia vyrų, sergančių išplitusiu kastracijai atspariu prostatos vėžiu, gyvenimą. Džiugu, kad du iš jų kompensuojami ir prieinami Lietuvos ligoniams“, – teigė dr. M.Kinčius.

Chemoterapija dažniau skiriama pacientams, jaučiantiems ryškesnių simptomų, tiems, kuriems gydymas hormoniniais vaistais padėjo labai trumpai. O jei gydymas hormoniniais preparatais buvo veiksmingas, ligos sukelti simptomai nežymūs ir ligoniams nereikėjo stiprių skausmą malšinančių vaistų, rekomenduojama ir toliau juos gydyti hormoniniais vaistais.

Pakeitė gydymą

Artūras pasakojo, kad jam pirmieji hormoniniai vaistai padėjo net 42 mėnesius. Bet vėliau, atliekant eilinį PSA tyrimą, paaiškėjo, kad liga ėmė plisti. Klaipėdiečiui žinia buvo netikėta, nes jis jautėsi puikiai. Gydytojas primygtinai pasiūlė kuo skubiau keisti gydymą, nes liga plinta labai greitai.

Jis galėjo būti gydomas arba chemoterapiniais vaistais, arba antros eilės hormoniniais vaistais. Gydantis ir vienais, ir kitais, rezultatas gali būti panašus. Tačiau, Artūrui su gydytoju apsvarsčius galimybes ir šalutinį vaistų poveikį, vėl parinktas gydymas hormoniniais vaistais.

„Kadangi visą gyvenimą buvau aktyvus, toks norėjau išlikti ir besigydydamas. Gydytojas man paaiškino, kad chemoterapinius vaistus galėsiu vartoti tik ligoninėje, todėl tą dieną neisiu į darbą, galbūt kartais jausiuosi labai prastai. Be to, nenorėjau nuvilti šeimos. Tabletes išgerti paprasčiau“, – aiškino treneriu dirbantis pašnekovas.

Artūras vaistus vartoja jau pusantrų metų ir jaučiasi gerai. Net juokauja, kad kartais užmiršta sergąs.

Pakenkia ir sau

Bėda ta, kad šeimos gydytojai PSA testus gali atlikti tik tada, kai vyras tiriamas pagal priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą. Kitais atvejais už tyrimą reikia mokėti 8–10 eurų.

Dr. M.Kinčius teigė, kad didžiulė problema – ir pačių ligonių atsainumas. „Neretai ligoniai pagalvoja, kad jei medikai suleido vaistų ir jie jaučiasi gerai, jau gali neiti pas daktarą. Deja, kai jie vėl pasirodo ligoninėje, kartais nebegalime padėti“, – atviravo jis.

Priežastis atlikti PSA tyrimą – nebūtinai skausmas, tai gali būti ir emocinės, funkcinės, socialinės ir fizinės būklės pokyčiai. Labiausiai reikėtų susirūpinti, jei trūksta energijos ir gyvenimo džiaugsmo, užklumpa liūdesys, dirglumas, nenoras bendrauti su draugais ir artimaisiais, pykina be aiškios priežasties, sutrinka miegas, šlapinimasis ar tuštinimasis, erekcija, mažėja svoris, apetitas ir pan.

Dažnai vyrai į tai nekreipia dėmesio, nes mano, kad tai natūralu sergant vėžiu. Deja, ne. Viską reikia nedelsiant papasakoti gydytojui, nes šie simptomai gali būti atsinaujinusios ligos pranašai. Specialistas įvertins, ar taikomas gydymas vis dar veiksmingas, o gal jį reikia keisti. Labai svarbu nedelsti ir neatidėlioti spendimo gydytis ar keisti gydymą, nes nuo to priklauso tolesnis gyvenimas.

Kiekvienas prostatos vėžiu sergantis ir hormoniniais vaistais gydomas vyras privalo žinoti, kad nuolat turi atlikti PSA tyrimą. Jei gydymas hormoniniais vaistais padeda, PSA kiekis turi būti pastovus arba mažėti. Jei PSA didėja, vadinasi, liga atsinaujina ir nedelsiant reikia kitų vaistų.

Rekomenduojami video