Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Trūksta šilumos, bet ne darbininkų

Kovas, džiuginęs šiluma, ūkininkams teikė vilčių tikėtis gausaus derliaus. Kiti pavasario mėnesiai kiek aptirpdė lūkesčius. Apie žemdirbių laukiantį didžiausią metų darbymetį paprašėme papasakoti Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininką Joną Talmantą.

Tokį permainingą pavasarį retas beprisimena. Kaip manote, koks sezonas laukia ūkininkų?

Sunku prognozuoti, kokią įtaką būsimam derliui turės tokie nenuspėjami orai, koks laukia sezonas. Belieka tikėtis, kad vasara bus gera ir tuomet viskas išsilygins, tačiau iš tiesų nežinome, kaip pasėliai atrodys ateinančiais mėnesiais. Mano įsitikinimu, kai kur derlius turėtų būti 10–15 proc, o kai kur ir 20 proc., mažesnis nei daugiametis vidurkis. Nors augalai ir buvo patręšti, bet dėl žemos temperatūros ir per didelės drėgmės negalėjo paimti maisto medžiagų. Tiesa, atšilus orams, situacija pasitaisė.

Prieš kurį laiką tikrinome azoto kiekį kviečių lauke. Kadangi buvo šalta, augalams trūko apie 70 proc. azoto, nors viskas buvo patręša. Po savaitės, kai nustojo lyti ir pradžiūvo, vėl patikrinome, tuomet jau buvo norma.

Taigi, jei vasara bus pakankamai šilta, pakaks drėgmės, gali būti, kad viskas bus gerai, ir grūdų saiko svoris bus pakankamas, bus kompensuoti pavasario praradimai. Tačiau kol kas tai tik prognozės, belieka laukti, kaip bus. Kita vertus, reikia tikėtis, kad gal ruduo bus ilgas ir šiltas.

O kada ūkininkai pradeda mąstyti ir spręsti rūpesčius, susijusius su sezoniniais darbais, tarkim, kaip samdo darbininkus, ar jų pakanka?

Žemės ūkiui visuomet reikia papildomos darbo jėgos. Kol kas galiu pasidžiaugti, kad nėra bėdų dėl pagalbininkų. Juk visiems – ir daržininkams, ir sodininkams – reikia sezoninių darbuotojų. Geriausia išeitis – ieškoti norinčiųjų dirbti su paslaugų kvitais. Tai labai geras dalykas abiem pusėms. Kol jų nebuvo, iš tiesų buvo problemų, reikėdavo rašyti darbo sutartį, tai užtrukdavo, buvo sudėtinga. Girdėjau sklindant kalbas, kad planuojama paslaugų kvitus panaikinti. Pagal kvitus mokami mokesčiai yra mažesni, taigi kai kuriems ši paslauga kaip ašaka gerklėje Tai būtų labai neapgalvotas žingsnis. Juk išrašę kvitą ir mes, ūkininkai, apsidraudžiame, ir darbuotojas supranta, kad jis dirba legaliai. Kvitais patenkintas ir darbuotojas, ir darbdavys – nėra popierizmo, rašliavos . Juk anksčiau būdavo nemažai nelegaliai samdomų darbuotojų, dabar dėl paslaugų kvitų tokios problemos neliko.

Kol kas ūkiuose darbo jėgos pakanka. Tie ūkininkai, kurie moka normalias algas, darbininkų stygiumi nesiskundžia, Tarkim, pas mane jau kelerius metus dirba tie patys darbuotojai. Atėjus sezonui, jie patys skambina ir teiraujasi, ar nereikia pagalbos.

Ar girdėjote kalbų, kad rudenį žadama peržiūrėti žemdirbių mokamus mokesčius?

Ką gali žinoti, tokių kalbų sklinda. Yra Seimo narių, deklaruojančių, kad ūkininkams teikiama per daug lengvatų. Tarkim, kad ir lengvatinis akcizas degalams, jį esą reikėtų peržiūrėti. Tačiau ar tai teisinga, juk akcizas degalams skiriamas kelių priežiūrai. Tarkim, lėktuvai skraido, laivai plaukioja, jie nemoka akcizo degalams, nes nevažinėja keliais. Mes taip pat dirbame laukuose, o mums norima įvesti visą akcizą. Kodėl vienus smaugia, o kitų ne.

Kiek laiko ūkyje trunka sezoninis darbas?

Būna taip, kad reikia padirbėti dvi tris savaites pavasarį, kol, tarkim, surenka akmenis, pasodina daržoves ar kitus darbus nudirba. Paskui sezoninių darbuotojų gali prireikti nuimant derlių. Labai daug pagalbininkų reikia daržininkams. Be dirbančiųjų pagal paslaugų kvitus jie niekaip neišsiverstų. Reikia daug darbo jėgos, tačiau nereguliariai. Dabar jie taip pat džiaugiasi patogumu.

O kiek aš gaučiau pas jus rinkdama akmenis tris savaites?

Už aštuonias darbo valandas 20 eurų.

Ką norėtumėte palinkėti ūkininkams?

Norėčiau palinkėti sėkmingo darbo ir palankių orų. Šiuo metu neblogai atrodo ir rapsai, ir žieminiai kviečiai. Gal šiek tiek nukentėjo braškės ir sodai , bet tikėkimės, kad ruduo bus geras ir ištaisys pavasarines klaidas.

 

Dėkoju už pokalbį.

Rekomenduojami video